در این مطلب صحبت های آقای حقانی نسب در رابطه باتجدید ارزیابی دارایی شرکت ها را با شما به اشتراک میگذاریم.
تجدید ارزیابی برای شفافیت است شرکت ها باید ملزم به تجدید ارزیابی شوند چرا که برخی مدیران تمایلی به تجدید ارزیابی ندارند به دلیل اینکه میتوانند ناکارآمدی خود را در پشت سود های تورمی پنهان کنند.
منظور از تجدید ارزیابی دارایی شرکت ها چیست؟
جناب آقای عباسعلی حقانی نسب کارشناس و تحلیلگر مطرح بازار سرمایه و معاون سابق سازمان بورس در گفت و گویی فرمودند:
در تاریخ ۲۹ مهر ۹۸ جناب آقای حقانی نسب اعلام کردند که طبق خبری از سمت جناب آقای امیری معاون سازمان بورس گفته اند که در دستور عمل معافیت مالیاتی در رابطه با تجدید ارزیابی سازمان در هفته جاری در هیئت وزیران مطرح و همچنین تصویب می شود.
همانطوری که آقای حقانی نسب قبلا تاکید بسیار زیادی بر روی تجدید ارزیابی داشته اند در ادامه از مزایا و اهداف تجدید ارزیابی صحبت کردند.
ایشان فرمودند که هدف از تجدید ارزیابی در واقع شفافیت می باشد. این به معنی است که تمام دارایی هایی که قابلیت تجدید می باشند، شرکت ها موظف به تجدید ارزیابی این دارایی ها می باشند.
ولی متاسفانه علی رغم این حقیقت که در داخل تکنیک حسابداری همیشه وجود دارد، اگر در یک کشوری، یک تورم دو رقمی اتفاق بیافتد، و این تورم در مدت زمانی بیشتر از دو سال پایدار باشد، شرکت ها ملزم هستند که صورت های مالی ایی که ارائه میدهند، صورت های مالی تورمی باشند.
دلیل لزوم ارائه تهیه صورت های مالی تورمی ( که در ایران به معنی تجدید ارزیابی می باشد)، این است که میزان سودی که شرکت به دلیل تورم و یا عملکرد شرکت به چه میزان ناشی از عملکرد مستمر شرکت می باشد و جقدر ناشی از تورم می باشد.
برای مثال جانب اقای حقانی نسب فرمودند بعضی از شرکت ها سود هایی را شناسایی می کنند که در واقع سود های تورمی می باشند، و ناشی از عملکرد مدیریت نمی باشد.
اقای حقانی نسب در ادامه به دلایل طول کشیدن و دیرتر انجام دادن تجدید ارزیابی اشاره کردند و گفتند: متاسفانه در کشور ما مدیران تمایلی به انجام تجدید ارزیابی ندارند و ناکارآمدی و فساد خود را پشت سود های تورمی پنهان کنند.
این به آن معناست که علی رغم کارایی بسیار بد، از سود های تورمی شرکت صحبت می کنند در صورتی که این سود ناشی از عملیات نبوده. برای مثال مبلغ محصول خود را به دلیل افزایش نرخ ارز و تورم، بالا می برند و سود دریافت می کنند و شرکت را سود ده نشان می دهند.
در حالی که سود حاصله از بالا بردن بهای کالا ناشی از عملکرد مدیریت نیست و اتفاقی که باعث ایجاد تورم می شود و تورمی که افزایش می یابد باعث اینجاد این سود شده است.
به همین دلیل که شرکت سود ده می باشد، ناکارآمدی مدیریت و عوامل مدیریت در این سود پنهان شده است و قابل افشا نیست. اگر مدیر، مدیر ناکارآمدی باشد، سود های عملیاتی غیر تورمی نداشته باشد ولی به خاطر تلفیق این سود ها و عدم انجام تجدید ارزیابی دارایی، شرایطی ایجاد می شود که عملکرد مدیر را به صورت واقعی نشان نمی دهد.
آقای حقانی نسب فرمودند که باید سازمان بورس تمامی شرکت های تحت نظر خود را ملزم کند که اگر دارایی برای تجدید ارزیابی دارند ملزم کند که شفافیت به عمل بیاید. ایشان فرمودند، یکی از قدرت های سازمان بورس رساندن شفافیت دارایی ها و عملکرد شرکت به بیشترین میزان است.
ایشان در ادامه گفتند: که این تجدید ارزیابی باید بر روی تمام دارایی شرکت ها باشد. چراکه بعضی مدیران فاسد، یک یا چند دارایی های خود را ارزیابی می کنند که این امر نشان دهنده پنهان سازی ناکارآمدی خودشان توسط خودشان می باشد.
آقای حقانی نسب مثالی در این مورد گفتند که مثلا زمینی که در اختیار دارند چون استهلاک ندارد برای تجدید ارزیابی خوب است.
ایشان در ادامه تصریح کردند: سهام داران حق دارند بدانند که سهمشان از دارایی های شرکت چقدر می باشد. دارایی های شرکت باید معلوم باشد که چه چیز هایی هستند و چقدر دارای ارزش می باشند. و همچنین حق دارند بدانند که آیا مدیریت از دارایی های سهام داران به درستی حفاظت می کند و یا از این دارایی ها به درستی استفاد می کند؟
جناب آقای حقانی نسب فرمودند که به نظرشان در این روز هایی که وضعیت بازار نابسامان می باشد باید این واجبات، اعمال شوند. تجدید ارزیابی نشان دهنده ارزش واقعی سهام سهامداران می باشد و باعث اطلاع و پیشگیری از فروش سهام خود به میزان ناچیزی میشود و همچنین نشان دهنده ثبات و غیر حبابی بود بازار سرمایه کشور عزیزمان ایران می شود.