قبل از بررسی تاثیرات مکانیسم ماشه باید بدانیم مکانیسم ماشه چیست؟ مکانیسم ماشه (Snapback) یا بازگشت سریع تحریمها، فرآیندی می باشد که اگر یکی از طرفین برجام بر اساس جمعبندی های انجام شده به این نتیجه برسد که طرف دیگر به تعهدات مذکور در این توافق پایبند نیست، میتواند شکایت خود را از این طرف به کمیسیون مشترک ارائه دهد.
شکایت به شورای امنیت سازمان ملل و مکانیسم ماشه چه تاثیری بر بورس خواهد گذاشت؟
سه کشور آلمان، فرانسه و انگلیس مکانیسم حل اختلاف در برجام را با انتشار بیانیهای در بروکسل فعال نمودند.
طبق این مکانیسم، اختلاف حل نشده در کمیسیون مشترک برجام ، به شورای امنیت سازمان ملل حواله خواهد شد و اگر شورای امنیت ایران را محکوم به نقض برجام کند، تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل که قبل از برجام وجود داشت، خیلی سریع و بدون اینکه پروسهای را طی کند علیه ایران اعمال میشود.
بیشتر بخوانید: اثر تحریم ها بر شاخص بورس چگونه است؟
بر این اساس احتمالا مهمترین شکل تاثیر بازگشت سریع تحریم ها یا همان مکانیسم ماشه بر اقتصاد ایران از نظر شدیدتر شدن تحریمها است، اما تاثیر آن بر بازار بورس چگونه است؟ اما بر اساس رفتار بورس و سهامداران در تحریم های اخیر این موضوع را می رساند که دیگر سهامداران نسبت به تحریمها واکنش چندانی نشان نمیدهند
از نظر بعضی از فعالین بازار سهام، کاهش درآمدهای ارزی ناشی از تشدید تحریمها و تاثیر آن بر بازار سرمایه این احتمال میرود که تقاضا برای سرمایهگذاری در بورس کمتر شود اما با توجه به حمایت حقوقی ها در هفته گذشته باید دید که در آن زمان هم حقوقی های بازار حمایت گسترده ای از بازار میکنند؟
در هفته گذشته به دلیل تشدید تنشهای نظامی، بورس سقوطی بی سابقه کرد که با حمایت سهامداران حقوقی که بیش از ۴٫۸ هزار میلیارد تومان خرید در بازار سهام بود حمایتی کمسابقه از بورس صورت گرفت.