سرمایه گذاری در بازارهای مختلف مانند بانک، بازار طلا و ارز، بازار بورس و … یک راه برای حفظ دارایی ها و ارزش آن ها است. برای اینکه ارزش اموال و دارایی ها در اثر تورم همچنان با ارزش باقی بمانند باید آن را در مکانی امن سرمایه گذاری نمود. ولی آیا سود سرمایه گذاری در چنین بازارهایی حلال است؟ راه های سرمایه گذاری حلال و بدست آوردن سود حلال کدام است؟ آیا سود دریافتی از بازار بورس حلال است؟ در ادامه بر اساس نظرات فقها پاسخ این سوالات را خواهیم داد.
سرمایه گذاری حلال چیست؟
به طور کلی زمانی که شما پول خود را در مکانی سرمایه گذاری می کنید به دنبال افزایش سرمایه خود هستید البته به روش حلال. سرمایه گذاری حلال به سرمایه گذاری گفته می شود که سپرده شما به هر طریقی در یک معامله شرعی سرمایه گذاری شده و در سود و زیان حاصل از آن شریک یاشید. اما از کجا می توان مطمئن شد که شما با پول خود در یک سرمایه گذاری شرعی سهیم شده اید؟
نظر فقها درباره سرمایه گذاری حلال چیست و چگونه می توان از سرمایه گذاری حلال مطمئن شد؟ برخی معتقدند سود بانکی حلال نیست و نوعی ربای شرعی محسوب می شود. در تعریف ربا آمده است زمانی که صاحب سرمایه پول خود را در بانک یا هرجای دیگری سرمایه گذاری می کند و در ازای آن سود ثابت و مشخصی دریافت می کند به آن ربا گفته می شود که در سلام حرام است.
تعریف سرمایه گذاری حلال:
سرمایه گذاری حلال به سرمایه گذاری گفته می شود که سود حاصل از سرمایه گذاری بین سرمایه گذار و سرمایه دار تقسیم شود و دو طرف معامله در سود و زیان مال خود شریک باشند. تنها در این صورت است که سود حاصل از سرمایه گذاری حلال است. در نظر گرفتن درصد ثابت میزان سود ربا است.
راه های سرمایه گذاری حلال و بدست آوردن سود حلال چیست؟
با توجه به تعریف سرمایه گذاری حلال سرمایه گذاری در بانک ها و دریافت سود مشخص ماهانه از بانک ربا محسوب می شود و حرام است اما چگونه این مسئله شرعی قلمداد می شود؟
در پاسخ باید گفت بانک وکیل سرمایه گذار می شود و از جانب سرمایه گذاران پول را در یک راه شرعی سرمایه گذاری می کند. سود دریافتی از بانک ها به صورت علی الحساب است که به صورت ماهانه دریافت می شود و در پایان سال بانکی و مشخص شدن سود قطعی مقدار آن بین سپرده گذار و بانک تقسیم می شود.
راه هایی برای سرمایه گذاری حلال و دوری از ربا:
سرمایه گذاری در بانک:
برای اینکه سرمایه گذاری شما حلال باشد یک راه این است که سرمایه دار که پول خود را برای سرمایه گذاری به او می دهید وکیل شما شود که با پول شما کالایی را خریده و به صورت نسیه بفروشد و هر ماه مبلغی از آن را به شما پرداخت کند و در پایان سود قطعی آن را به شما پرداخت کند. بانک ها برای اینکه سود حلال به شما بدهند از این روش استفاده می کنند.
مضاربه:
مضاربه به این معنی است که شما سرمایه خود را در جایی سرمایه گذاری کنید که با آن داد و ستد شده و در برابر آن به نسبت درصدی در سود با وی شریک میشود. اگر این سرمایه گذاری منجر به زیان گردد تنها دارنده مال است که خسارت را تحمل میکند.
خرید ارز و دلار:
یک راه برای سرمایه گذاری حلال خرید ارز و دلار است. این نوع سرمایه گذاری گرچه تورم زاست و به اقتصاد کشور لطمه وار می کند یک سرمایه گذاری حلال است.
بیشتر بخوانید: در مورد صندوق سرمایه گذاری طلا بیبشتر بدانید !
سرمایه گذاری در بورس:
سرمایه گذاری در بورس یک روش برای دریافت سود حلال است. دریافت سود حلال از طریق سرمایه گذاری در بورس علاوه بر اینکه یک روش سرمایه گذاری حلال است به اقتصاد کشور نیز کمک کرده و باعث رونق تولید می شود.
خرید زمین و طلا:
خرید و فروش زمین و طلا نیز یک روش برای سرمایه گذاری حلال است.
آیا معامله در بورس حلال است؟
سرمایه گذاری در بورس به این شکل است که شما مبلغی از پول خود را برای خرید سهام یک شرکت اختصاص می دهید و به نوعی درصدی از سهام آن شرکت را خریداری کرده و به نوعی مالک بخشی از دارایی آن شرکت می شوید و در سود و زیان آن شرکت سهیم می شوید بنابراین سرمایه گذاری در بورس بهترین شکل سرمایه گذاری حلال است و هیچ گونه مشکل شرعی ندارد.
سرمایه گذاری در بورس در عین اینکه یک سرمایه گذاری حلال بوده و سود حاصل از آن نیز کاملا حلال و شرعی می باشد به اقتصاد کشور کمک کرده و باعث گردش بهتر چرخ اقتصادی کشور می گردد. شما با خرید سهام شرکت ها به تولید کمک می کنید و در ازای سودی که بدست می آورید به شرکت های تولیدی و کل جامعه منفعت می رسانید.
بهترین راه سرمایه گذاری در بورس سرمایه گذاری از طریق شرکت های سبدگردان است.چرا که یک سبدگردان خوب به نوعی یک تضمین در بورس را به مشتریان خود می دهد.
آیا سود سرمایه گذاری در شرکت های خارجی حلال است؟
زمانی که شما در یک شرکت خارجی سرمایه گذاری می کنید و سهام آن شرکت را می خرید در واقع با صاحب آن شرکت در بخشی از آن شرکت سهیم می شوید. اگر شرکتی که سهام آن را خریداری نموده اید یک کشور اسلامی است نوع قرارداد شما نباید بر اساس ربا باشد یعنی نباید به این شکل باشد که شما شرط کرده باشید که در ازای سرمایه گذاری خود پول مشخصی را دریفات نمایید.
اگر سهام شرکت یک کشور غیراسلامی را خریداری کرده اید این سرمایه گذاری از نظر فقها مکروه است و در صورتی سود حاصل از این سرمایه گذاری حلال است که خود شما در روند کار حضور داشته باشید و بدانید که پول شما در یک معامله ربوی سرمایه گذاری نمی شود.
به طور کلی سرمایه گذاری در شرکتهای خارجی در صورتی که خدشه ای به منافع مسلمانان و استقلال و عزت آنان وارد نکند اشکال نداشته و از نظر فقهی حلال است.
نظر مراجع در رابطه با حلال یا حرام بودن سود بانکی
برای اینکه سرمایه گذاری شما حلال باشد شرط آن این است که شما باید در سود و زیان مال خود شریک باشید و سود حاصله بین سرمایه گذار و سرمایه دار تقسیم شود تنها در این صورت است که سود حاصل از سرمایه گذاری حلال است. در نظر گرفتن درصد ثابت برای میزان سود ربا محسوب شده و حلال نمی باشد.
با این تعریف آیا سود بانکی نوعی ربا محسوب می شود؟
با توجه آیات قرآن و احادیث موجود می توان گفت سرمایه گذاری در بانک، بازار بورس و غیره که سود ثابتی در ازای سپرده شما تعیین می کنند نوعی ربا است و حلال و جایز نیست. در ادامه نظر برخی مراجع درباره حلال یا حرام بودن سود بانکی را خواهید دید:
امام خمینی (ره):
گرفتن بهره پول جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مدظله العالی):
عملیات بانکی که به تصویب مجلس شورای اسلامی و تأیید شورای محترم نگهبان رسیده، اشکال ندارد.
مرحوم حضرت آیت الله العظمی بهجت (ره):
سود سپرده ربا و حرام است؛ مگر با معامله شرعیه در قبال سود معین. به این صورت که با سود یک معامله شرعیه انجام دهد، مثلاً یک خودکار را از بانک بخرند به مبلغ سود، به شرط آن که بانک فلان مبلغ وام به او پرداخت کند، مانعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مدظله العالی):
اگر پرداخت مبلغ بر اساس معامله ای باشد که به حسب موازین فقهی صحیح باشد و احتمال عمل به آن معاملات در حق بانک ها داده شود، اشکال ندارد و تصرف در کلّ ارباح حاصله مجاز است مثل سائر معاملات مشروعی که با اموال دولتی صورت می گیرد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
اگر متصدیان بانک ها را وکیل کنند که از آن پول ها در فعالیت های اقتصادی به کار گرفته شود و مبلغی از منافع را به صاحبان پول بدهند، مانعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مدظله العالی):
اگر پرداخت سود تحت عنوان یکی از معاملات شرعی با مراعات شرایط شرعی آن باشد، مانعی ندارد والا جایز نیست.
مرحوم حضرت آیت الله العظمی فاضل لنکرانی (ره):
اگر کاملاً طبق ضوابط و مقرّرات بانکی عمل شود، اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی):
با توجه به اینکه سپرده ها به عنوان مضاربه گذارده می شود، سود مضاربه اشکالی ندارد.
معرفی شرکت صبای هدف
شرکت سبدگردان هدف با مدیریت عباسعلی حقانی نسب یکی از شرکت های پیشرو در زمینه بورس است شما می توانید با سرمایه گذاری در صندوق سرمایه گذاری و یا سبدگردانی صبای هدف که تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار فعالیت می کند سرمایه خود را به یک روش مطمئن افزایش دهید و راه موفقیت در بورس را بدون اضطراب بپیمایید.
صندوق مشترک صبای هدف:
صندوق مشترک صبای هدف از نوع درآمد ثابت است این صندوق ۷۵ درصد از سرمایه های سپرده گذاران را در محلی سرمایه گذاری می کند که سود آن توسط دولت یا شرکت صادر کننده اوراق تضمین شده است. ۲۵ درصد سرمایه نیز برای خرید سهم های با ریسک پایین در نظر گرفته شده است. بنابراین سرمایه گذاری در صندوق مشترک صبای هدف ریسک بسیار پایینی دارد. شما تنها با صد هزار تومان می توانید در این صندوق سرمایه گذاری نمایید.
سبدگردان هدف:
سبدگردان هدف نوعی صندوق سرمایه گذاری اختصاصی است و برای هر شخص به صورت جداگانه اقدام به سرمایه گذاری می شود در واقع سبد نوعی صندوق اختصاصی است. حداقل میزان سرمایه برای سرمایه گذاری در سبدگردان هدف ۵۰ میلیون تومان می باشد.
شما می توانید با توجه به ریسک پذیری تان یکی از سبدهای تعریف شده در شرکت صبای هدف را انتخاب کنید.