اخیرا شاهد فراخوان برای عرضه صندوق های دولتی در قالب ETF هستیم که علاوه بر این صندوق ها دولت برنامه عرضه برخی از سهام ایدرو و ایمیدرو در قالب صندوق ها و همچنین شرکت مادر تخصصی نیروگاه های حرارتی کشور را در دستور کار خود قرار داده است اما در واقع بخشی از سهام ایدرو و ایمیدور دارایی زیادی ندارند و دولت برای رفع عطش بازار و عرضه سهام دستش خالی است. تنها موردی که می تواند تا حدودی این عطش را برطرف کند عرضه سهام شرکت مادر تخصصی نیروگاه های حرارتی کشور می باشد که آن هم با موانعی روبرو است و باید برای آن تدابیری اندیشید.
بیشتر بخوانید: دولت برای ورود شرکت مادر تخصصی نیروگاه های حرارتی به بورس چه تدابیری باید بیاندیشد؟
حقانی نسب: عملا دست دولت برای عرضه سهام خالی است
در ادامه صحبت های عباسعلی حقانی نسب کارشناس بازار سرمایه و و بورس در این خصوص را خواهید دید:
دولت با عرضه ۳ صندوق واسطه گری مالی یکم و صندوق معدنی فلزی و صندوق پترو پالایشی خود عملا در حال واگذاری سهام های خود در بازار سرمایه می باشد و منابع در قالب پذیره نویسی عمومی از خارج از بازار سرمایه جذب می شود. با ارائه این صندوق ها عملا ایدرو و ایمیدرو دارایی زیادی ندارند که بخواهند آن را در قالب شرکت تابعه ایدرو و ایمیدرو و چه در قالب خود آن ها عرضه شود. وقتی ایمیدور در سهم فولاد مبارکه و یا در سهم ملی مس خود در قالب صندوق معدنی فلزی عرضه شود قاعدتا اتفاق خاصی نخواهد افتاد.
همچنین بخوانید: علت تعلل دولت در عرضه سهام صندوق های دولتی
راه حل رفع عطش بازار، عرضه سهام شرکت مادر تخصصی نیروگاه های حرارتی کشور است
تنها موردی که دولت می تواند عرضه کند و عطش بازار را کاهش دهد پذیرش نیروگاه ها و شرکت مادر تخصصی نیروگاه های حرارتی کشور است که بالای ۴۰ درصد صنعت نیروگاهی کشور را تشکیل می دهد که آن هم با یک مانع مواجه است و آن این است که دولت و هیئت پذیرش بازار بورس باید قبل از پذیرش شرکت مادر تخصصی اقدام به آزادسازی نرخ برق نمایند.
مدل فعالیت نیروگاه ها باید آزادسازی شود یعنی دولت خوراک را با قیمت آزاد به نیروگاه ها بدهد و برق را با نرخ آزاد از نیروگاه ها بخرد اگر دولت این کار را نکند به نوعی حق نیروگاه ها را ضایع کرده است. اگر شرکت نیروگاه حرارتی مادر تخصصی وارد بورس نشود عملا دولت برای عرضه سهام و رفع عطش بازار دستش خالی است و چیزی برای فروش ندارد.