بعد از اینکه امکان آزادسازی سهام عدالت فراهم شد، نزدیک به ۳۶ میلیون نفر روش غیر مستقیم سهام عدالت را انتخاب کردند که معاملات سهام آنها وابسته به ورود شرکت های سرمایه گذاری استانی در بورس می باشد که به این منظور سازمان خصوصی سازی اعلام کرد بزودی امکان معامله سهام عدالت سهامداران غیر مستقیم سهام عدالت فراهم می شود، اما هنوز خبری از این اتفاق نیست و سهامداران غیر مستقیم سهام عدالت در بلاتکلیفی بسر می برند.
بلاتکلیفی سهام عدالت سهامداران غیر مستقیم
طبق گفته های رییس سازمان خصوصی سازی، بعد از ورود ۱۰۰ درصد سهام شرکت های سرمایه گذاری استانی به بازار بورس، امکان معامله ۶۰ درصد آن بعد از عید غدیر ممکن می شود اما تاکنون اطلاعات مشخصی در مورد نحوه اداره سهام عدالت غیر مستقیم منتشر نشده و سهام عدالت سهامداران غیر مستقیم در ابهام قرار دارد.
براساس آیین نامه سهام عدالت، استفاده از روش حسابداری خالص ارزش فروش برای شرکت های سرمایه گذاری استانی به منظور سرمایه گذاری در سهام الزامی است و همچنین این شرکت ها موظفند براساس استاندارد های حسابداری افشاهای لازم را در صورت های مالی انجام دهند.
لازم به ذکر است که براساس استانداردهای حسابداری، سودهای تحقق نیافته ناشی از بکارگیری روش خالص ارزش فروش، مشمول مالیات نمی باشد.
بنابراین، هیئت مدیره شرکت های سرمایه گذاری استانی موظفند برای پذیرش هرچه سریعتر شرکت و درج آن در بورس اقدامات لازم را انجام دهند. طبق مصوبه شورای عالی بورس، معامله سهام عدالت سهامدارانی که روش غیر مستقیم را انتخاب کرده اند برپایه زمانبندی مشخص شده در دوره یکساله بصورت تدریجی و پس از گذشت یکسال بدون محدودیت امکان پذیر خواهد بود.
انتخاب هیئت مدیره شرکت های سرمایه گذاری استانی در مجمع عمومی با حضور سهامداران هر شرکت و بصورت الکترونیکی انجام می شود و به منظور رعایت حقوق سهامداران در انتخاب اعضاء، رای گیری طی ۳ تا ۶ روز انجام می شود.
حضور وکیل در مجمع شرکت های سرمایه گذاری استانی مانعی ندارد و سهامداران غیر مستقیم سهام عدالت برای شرکت در مجمع این شرکت ها می توانند به اشخاص حقیقی و یا حقوقی (مانند شرکت های مالی فعال در بازار سرمایه) وکالت دهند.