همتی، رئیس کل بانک مرکزی در پیامی که در فضای مجازی منتشر کرد گفت بانک مرکزی در دو سال اخیر برای اصلاح نظام بانکی اقدامات بنیانی انجام داده است و به دنبال اصلاحات بیشتر است و باید به بانکها هم کمک کرد که این مسیر را بهتر و با سرعت بیشتر طی کنند. همتی همچنین گفت: کنترل نقدینکی در مهار تورم مهمترین قدم در بهبود و اصلاح کلان اقتصادی است. در ادامه صحبت های عباسعلی حقانی نسب کارشناس بازار سرمایه در واکنش به صحبت های همتی را بخوانید.
اساسی ترین اقدام بانک مرکزی برای اصلاح نظام بانکی هنوز انجام نشده است
جنابب همتی، ما قبول داریم که در نظام بانکی اقدامات اساسی انجام شده و خسته نباشید هم می گوییم به جنابعالی و همکارانتان اما چرا اساسی ترین اقدام انجام نشده ؟!!
اساسی ترین اقدام این است که با نظارت ترازنامه ای و کفایت سرمایه ای، جلو خلق نقدینگی غیر مولد فریز شده سود سپرده بانکی در قالب ضریب فزاینده گرفته شود و اجازه ندید بانکها همچنان به خلق نقدینگی بی محل ادامه دهند.
برخی دوستان می گویند این نقدینگی فریز شده و کم اثر است که واقعا این نوع توجیه کردن، جای تاسف دارد، چراکه نقدینگی، نقدینگی است و نقدینگی خلق شده و فریز شده در قالب سپرده های بلند مدت و کوتاه مدت بانکی در آینده آزاد شده و بالاخره اثر تورمی خود را می گذارد.
همین موضوع است که همیشه بعد از اعمال سیاست های چندساله بالا نگه داشتن سود بانکی، با شناور شدن نقدینگی غیر مولد فریز شده، شاهد انفجار تورمی هستیم و این سریال در طول سی سال گذشته ادامه داشته است.
این موضوع را نیز متذکر بشیم که در حال حاضر بیش از ۸۰ درصد نقدینگی خلق شده بانکی در قالب سپرده های بلند مدت و کوتاه مدت فریز شده، یعنی بالغ بر دومیلیون میلیارد تومان که اگر آزاد شود ببینید چه انفجاری رخ می ق مشارکت ثابت بورسی یا حسابهای سرمایه گذاری بلند مدت در بازار سرمایه بگیریم.
حقانی نسب: برای کنترل تورم باید حباب هفتصد درصدی نرخ سود بانکی را بترکانید
جلو ضرر مردم را از هرجا که بگیری منفعت است
بپذیریم که تورم یکپدیده پولی است و مهمترین عامل اثر گذار آن نقدینگی بویژه نقدینگی غیر مولد است.
خلق نقدینگی اگر از محل گردش پول از طریق شناور سازی تسهیلات و سپرده در قالب ضریب فزاینده باشد، تا حدودی می توان گفت که نقدینگی مولد بوده و اثر تورمی کمتری دارد و هدایت موضوع تقریبا انجام نشده است.
از آن طرف با تسعیر ریالی منابع ارزی صندوق توسعه ملی، پایه پولی بعنوان پول پرقدرت را افزایش می دهید.
باید همانند دنیا بپذیریم که پول وسیله مبادله است و سیستم بانکی بعنوان وسیله سرمایه گذاری از استفاده نکند که همین موضوع سیستم بانکی به اصطلاح غیر ربوی ما را به ربوی ترین سیستم بانکی تبدیل کرده است و منشا اصلی ۴ مشکل اساسی کشور یعنی تورم های ساختاری دو رقمی، فساد و ناکارآمدی، حذف اجرای طرحهای تولیدی و توسعه سوداگری بازارهای کالایی شده است.
برای ایجاد حس آرامش کوتاه و موقتی، آرامش بلند مدت و دائمی مردم را به هم نریزیم.