در تحلیل تکنیکال همانطور که میدانید از نمودار قیمت استفاده میشود و به طور قطع بدون استفاده از نمودار، تحلیل تکنیکال کارایی خاصی ندارد اما بهترین نمودار تحلیل تکنیکال کدام است؟ ایرانیان در بازار بورس ایران از کدام نمودار بیشتر استفاده می کنند؟
بهترین نمودار برای تحلیل تکنیکال
در تحلیل تکنیکال از سه نمودار زیر استفاده میشود
- نمودار خطی (Line Chart)
- نمودار میلهای (Bar Chart)
- نمودار کندل شمعی ژاپنی (Candlestick Chart)
اما بهترین نمودار تحلیل تکنیکال کدام است؟ از نظر اکثریت تکنیکالیست ها نمودار شمعی بهترین نمودار برای انجام تحلیل تکنیکال می باشد به این دلیل که نمودار شمعی نسبت به سایر نمودارها اطلاعات بیشتری را به تحلیلگر می رساند.
درباره تحلیل تکنیکال در بورس بیشتر بدانید.
در نمودار کندل شمعی ژاپنی هر کندل متشکل از اجزای مختلفی می باشد و تغییرات روزانه سهام را میتوانید با نگاه به کندل متوجه شوید.
۱. نمودار کندل شمعی ژاپنی (Candlestick Chart)
نمودار شمعی پرکاربردترین نمودار برای تحلیل تکنیکال مخصوصا در بین ایرانی ها می باشد و تحلیلگران به کمک آن میتوانند به تحلیل و بررسی قیمتها بپردازند.
توجه داشته باشید که به نمودارهای شمعی، کندل استیک هم گفته می شود.
درباره انواع الگوی مثلث در تحلیل تکنیکال بیشتر بدانید
توجه داشته باشید که هر شمع از دو بخش سایه و بدنه تشکیل شده است. سایهها نشان دهنده دامنه تغییرات قیمت در یک دوره زمانی معین می باشند.
فاصله میان قیمت باز و قیمت پایانی بدنه شمع نامیده نامیده میشود. بدنه شمع به دو صورت زیر می باشد:
- شمع توپر
- شمع توخالی
اگر قیمت پایانی از قیمت باز کمتر بود، در نمودار شمعی حالت شمع کاهشی بوجود خواهد آمد. در حالت شمع کاهشی نمایش بدنه شمع به صورت سیاه یا توپر میباشد.
اگر قیمت پایانی بالاتر از قیمت باز باشد حالت شمع افزایشی به وجود خواهد آمد. در حالت شمع افزایشی بدنه شمع به صورت توخالی یا سفید رنگ می باشد.
همانور که در تصویر زیر مشاهده می کنید در نمودار شمعی بالای شمع نشاندهنده بالاترین قیمت و پایین شمع هم نشاندهنده پایینترین قیمت می باشد.
معاملهگران با بررسی بدنه شمع از وضعیت بازار آگاه میشوند. زمانی که بدنه شمع نسبت به سایهها بلندتر باشد، نمودار شمعی نشاندهنده فشار فروش یا خرید میباشد.
به طور کلی با بررسی اندازه سایه و بدنه به اطلاعات زیادی میتوان دست یافت اطلاعاتی مانند:
- تعیین ضعف یا قدرت بازار
- تعیین انتظارات
دقت فرمایید نتیجه گیری درباره شدت تقاضای بازار از روی نمودار شمعی زمانی امکان پذیر است که بدنه شمع بلند و توخالی و نسبت به سایهها کوتاهتر باشد.
همانطور که گفتیم در تحلیل تکنیکال از ۳ نمودار استفاده میشود که پر استفاده ترین آنها مخصوصا در بین ایرانیان نمودار شمعی بود. اما دو نمودار دیگر که همگان آنها را بنام های نمودار خطی و نمودار میله ای میشناسند به شرح زیر میباشند:
۲. نمودار خطی (Line Chart)
نمودار خطی برای مشخص شدن تغییرات قیمت مورد استفاده قرار میگیرد. در واقع این نمودار بازه قیمتی در طول روز را نشان نمیدهد و تمرکز نمودار خطی روی حرکت قیمتهای پایانی می باشد.
در واقع این نمودار از اتصال قیمتهای پایانی دورههای زمانی مختلف تشکیل میشود.
بشتر بخوانید: بهترین کتاب های تحلیل تکنیکال
از ویژگیهای منحصربفرد این نمودار میتوان به تشخیص ساده تغییرات و نوسانات قیمتها در طول زمان اشاره کرد.
نمودار خطی جزئیات قیمت در بازه زمانی را در نظر نمیگیرد و به همین دلیل از نظر بسیاری از تحلیلگران خیلی کاربردی نمی باشد و زمانی نمودارهای خطی کاربرد دارند که تغییرات قیمت پایانی مدنظر باشد و ارزیابی تحلیلگران روی قیمتهایی باشد که به توافق عمومی رسیده است،
اما نمودار خطی چه اطلاعات مهمی به تحلیلگران می دهد؟ حرکتهای آینده و تغییر انتظارات از جمله اطلاعات مهمی است که قیمت پایانی در اختیار تحلیلگران قرار میدهد و با استفاده از نمودار خطی که طبق قیمت پایانی است میتوان این اطلاعات را به دست آورد.
۳. نمودار میلهای (Bar Chart)
نمودار میلهای از دیگر نمودار های مورد استفاده در تحلیل تکنیکال است. این نمودار از نظر اطلاعاتی بین دو نمودار شمعی و خطی است و در هر دوره زمانی هم میتواند قیمت پایانی و هم قیمت پایین و بالا و قیمت باز را نشان دهد.
همچنین بخوانید: اندیکاتورهای مهم تحلیل تکنیکال را بشناسید
نمودار میلهای یکی از محبوبترین نمودارها در ایالات متحده آمریکا می باشد و کارایی بسیار بالای نمودار میله ای در تحلیل تکنیکال باعث استفاده تحلیلگران از این نمودار در بورسهای مختلف آمریکا شده است.
بیشتر مطالعه کنید: نحوه رسم خط روند صعودی و نزولی در بورس
همانطور که در تصویر زیر مشاهده می کنید بالاترین قیمت (High Price) در نمودار میلهای با نوک هر میله عمودی و پایین ترین قیمت (Low Price) با ته هر میله نشان داده خواهد شد.
نمودار میله ای علاوه بر خط عمودی خط افقی هم دارد. به تصویر بالا توجه کنید خط کوچک موجود در سمت راست میله Close Price همان قیمت بسته شدن یا قیمت پایانی می باشد و خط کوچک در سمت چپ میله Open Price نمایشگر قیمت باز می باشد. البته بعضی مواقع در نمودار میلهای ممکن است قیمت باز نمایش داده نشود.
دقت فرمایید که نحوه تغییر قیمت بالا و پایین و باز و بسته در طی هریک از دورههای زمانی توسط هر میله نشان داده میشود.
اگر قیمت پایانی از قیمت باز بیشتر باشد، میله افزایشی به وجود خواهد آمد و تشکیل میله افزایشی به این مفهوم است که افزایش قیمت در جریان معاملات بازار انجام شده است.
همچنین در صورتی که قیمت پایانی از قیمت باز پایینتر باشد بیانگر کاهش قیمت در جریان معاملات بازار می باشد.