در این مطلب قصد داریم که بگوییم توکن های (NFT) چیست و چه کاربردی در بازار رمزارزها دارند؟ NFT خلاصه شده Non-Fungible Token می باشد و به معنای توکن های غیر قابل تعویض می باشند. به عنوان مثال اگر کاربری یک واحد اتریوم داشته باشد و کاربر دیگر هم یک واحد نیز اتریوم داشته باشد اگر کیف پول ها را با هم جابجا کنند، ارزش دارایی آنها تغییری نخواهد کرد و هر دو کاربر به قیمت روز دارای یک واحد اتریوم می باشند و این موضوع در مورد ارزهای دیگر همچون بیت کوین، لایت کوین و سایر ارز های فیات همچون دلار نیز صدق می کند که به آن دارایی Fungible و یا قابل تعویض می گویند در حالیکه توکن های NFT اینطور نیستند. جهت درک بهتر و دریافت اطلاعات بیشتر، ادامه مطلب را مطالعه نمایید.
توکن NFT چیست؟
NFT یک دارایی دیجیتالی است و مانند آثار هنری دارای ویژگی های منحصر به فردی هستند. آنها بصورت آنلاین و اغلب با ارزهای رمزنگاری شده خرید و فروش می شوند و عموماً با همان نرم افزار اصلی رمزگذاری شده اند و اغلب در بستر شبکه اتریوم ERC-721 می باشند.
اگرچه آنها از سال ۲۰۱۴ وجود داشته اند، اما امروزه این توکن های غیرقابل تعویض (NFT) شهرت زیادی پیدا کرده اند زیرا به طور فزاینده ای به روشی محبوب برای خرید و فروش آثار هنری دیجیتال تبدیل شده اند. از نوامبر ۲۰۱۷ تاکنون ۱۷۴ میلیون دلار برای NFT هزینه شده است.
کاربرد توکن های NFT
از کاربرد های توکن های NFT می توان به فروش دارایی های هنر، ثبت دارایی های مجازی، هنر دیجیتال، بازی ها (کریپتو کیدز)، ثبت دارایی های واقعی، تشکیل کلکسیون و… اشاره کرد. که در ادامه این مطلب به شرح کامل آن می پردازیم.
- فروش آثار هنری
همانطور که در ابتدای مقاله بدان اشاره کردیم امروزه یکی از کاربردهای رایج NFT ها، فروش آثار هنری می باشد. تصویر زیر در یک حراجی دیجیتالی با قیمت ۷۰ میلیون دلار، توسط یک شخص هندی خریداری شد و طبیعتا فردی که بابت خرید این نقاشی چنین هزنیه ای را پرداخت کرده، بدنبال فروش آن نخواهد بود و قسط نگهداری و جمع آوری کلکسیون می باشد.
- هنر دیجیتال
از جمله کاربرد زیاد توکن های غیرقابل معاوضه، هنر دیجیتال می باشد. هنر دیجیتال می تواند موسیقی، فیلم، نقاشی و … باشد که کاربر می تواند از طریق پلتفرم ها اثار هنری خود را در یک شبکه بلاکچینی به ثبت برسانند تا آن را بصورت متمایز و خاص دارایی آنها ثبت شود حتی می توان آن را بصورت مزایده به فروش بگذارند.
- کلکسیونی ها
از دیگر کاربرد NFT ها بحث کلکسیونی بودن آنها است. کاربرانی که به دنبال کلکسیون جمع کردند هستند، کسانیکه مجموعه ای از تمبر های مختلف کشور های مختلف و یا پول های فیات کشورها مختلف را در زمان های مختلف خریداری می کنند و نگهداری می کنند نمونه ای از این افراد در دنیای واقعی می باشند، که در دنیای دیجیتال در شبکه های بلاکچینی نیز وجود دارند و این توکن ها را برای کلکسیون دیجیتالی خود خریداری می کنند.
- بازی (کریپتو کیدز)
یکی از این بازی ها، بازی کریپتو کیدز در سال ۲۰۱۷ ایجاد شد و به اصطلاح سر و صدای زیادی هم کرد و حتی برخی از توکن های NFT در این بازار با قیمت چند صد دلاری معامله می شوند و که پرداخت در این خرید و فروش بر اساس ارز اتریوم انجام می شود.
- دارایی های مجازی
به عنوان مثال، کاربر می تواند دارایی های مجازی همچون دامنه اینترنتی را قالب NFT ها ذخیره سازی کنیم و آن را از سایر دامنه ها متمایز کنیم.
- دارایی های دنیای واقعی
کاربران می توانند دارایی های دنیای واقعی همچون، زمین، خانه و هر چیز دیگر در دنیای واقعی متعلق به خود را در قالب NFT ها ذخیره سازی کنند.
نکته : بدیهی است که پلتفرم هایی امکان ثبت دارایی شما را در قالب آن شبکه بلاکچین دارند، مبلغی به عنوان هزینه و کارمزد نیز دریافت می کنند.
محبوب ترین شبکه فعلی NFT ها، شبکه اتریوم می باشد که شما برای ثبت دارایی (مجازی و واقعی) در قالب NFT ها، کارمزدی حدود ۱۵ الی ۳۰ دلار دریافت می کند. از این رو اگر دارایی شما ارزش پرداخت چنین کارمزدی را ندارد، از ثبت آن صرف نظر کنید.
- هویت
از دیگر کاربرد NFT ها می توان به “هویت” اشاره کرد. کاربر می تواند هویت را در قالب NFT ها ذخیره سازی کنیم. همانطور که گفته شد توکن هایی که در قالب NFT ها شناخته شدند، مقدار آنها یکسان و برابر نیستند، به همین دلیل می توان از آنها برای ذخیره سازی هویت افراد را بستر شبکه های بلاکچینی ثبت کرد.
ویژگی توکن های NFT
از جمله خصصویات توکن های NFT می توان به کمیاب بودن، غیر قابل تقسیم بودن، منحصر به فرد بودن اشاره کرد. که در ادامه این مطلب به شرح کامل این ویژگی ها می پردازیم.
- غیر قابل تقسیم بودن
از ویژگی بارز توکن های NFT ها، غیر قابل تقسیم بودن می باشد. اکثر توکن های غیرقابل تعویض در واحد های کوچکتر قابل تقسیم نیستند. بعنوان مثال شما یک آثر هنری را می خرید و یا اصلا نمیخرید.
- کمیاب بودن
ارزش NFT ها ناشی از کمبود و کمیاب بودن آنها می باشد. با اینکه توسعه دهندگان NFT می توانند هر مقداری برای این توکن های غیر قابل تعویض ایجاد کنند، اما اغلب برای افزایش نادر بودن ، توکن ها را محدود می کنند.
- منحصر به فرد بودن
منحصر به فرد بودن NFT ها توسط یک تب حاوی اطلاعات دائمی به ثبت می رسد. یعنی هر کدام از ویژگی های منحصر به فردی برخوردار هستند.