شاخص کل بازار بورس تهران با وجود رشد دیروز برای سومین هفته متوالی به نوسان حول نقطه ۳۰۶ هزار واحد ادامه داد.با اینکه قدرت خرید و فروش و معاملات در بازار بورس زیاد بود، اما قدرت کافی برای تغییر چشمگیر شاخص بورس وجود نداشت.
طبق گزارش خبر گزاری ۵۵ آنلاین، ارزش معاملات خرد هم برای سومین هفته در دامنه ۱۰۰۰ میلیارد تومان باقی ماند. در این مدت گذشته، ترک کردن بازار سرمایه توسط سرمایه های بزرگ به سمت بازار بدهی و همچنین زیاد شدن تقاضا برای واسطه های بورسی نظیر شرکت های سبدگردان و صندوق های سرمایه گذاری مشاهده می شود. به خاطر اینکه که نرخ سود اوراق بدهی در محدوده نزدیک و بعضا پایین تر از ۲۰ درصد نوسان می کند که نشان دهنده حرکت بخش مهمی از پولهای ریسکگریز به سمت پناهگاههای امن غیر از سهام است.
درسته که شاخص بورس طی هفته های گذشته، خیلی از ۳۰۶ واحد دور نشده است، اما دیروز این نماگر رشد ۰/۹ درصدی ار به نمایش گذاشت. ولی باز با این حال قدرت اینکه از روند سه هفته گذشته خارج شود را به دست نیاورد.
نوسانات شاخص کل بورس روی یک شیب ثابت نشان دهنده آن است که سرمایه های بزرگ در این بازه زمانی فعالیت کمتری در بازار داشته اند و غالبا راه خروج از بازار سرمایه و نظارت و تحلیل را برای خود در نظر گرفته اند.
گذشته از این ها، علاوه بر روند قیمت ها، این ویژگی بازار سهام را میشود در شدت جریان نقدینگی هم مشاهده کرد. جالب است که این الگو در بورس تهران دقیقا همزمان با آرایش جدید در بازار بدهی رقم خورده است
روند قیمت در اوراق بدهی و متعاقب آن، نرخ سود این اوراق را مشخص می کند و بخش بسیار بزرگی از جریان سرمایه های بزرگ که می توانند تعیین کننده و حتی جهت بخش شاخص باشند، بیشتر در بازار بدهی حضور دارند.
به خاطر جا به جا شدن این بخش از جریان سرماه به نقاط امن تر است که در سهام شاهد تداوم حرکت نسبتا طولانی قیمت ها در مداری بسته و عدم امکان خروج از حبس بازه ای شاخص هستیم.
از این سوء، آنطور به چشم می آید که هر گونه تغییر بزرگ در شاخص را باید با رصد تحرکات این جنس از سرمایههای فعال تحلیل کرد. سرمایههایی که غالبا در دست بازیگران حرفهای است و فعلا در مناطق کمریسک(بازار بدهی) خود را از گزند نوسانات سهام دور نگه داشته است.
بیشتر بخوانید:
صعود شاخص کل در مدار مشخص
شاخص کل بورس تهران طی معاملات دیروز افزایشی معادل ۲۷۱۱ واحد را تجربه کرد و بار دیگر به ارتفاع ۳۰۶ هزار واحدی دست یافت. این رشد ۰/۹ درصدی مرهون تقویت متوسط قیمت در ۳۴ صنعت از صنایع ۳۹ گانه بورسی بود.
ولی باز هم بر خلاف انتظار شاهد رابطه معکوس میزان رشد قیمت با درجه میزان شناوری سهام بودیم. این به آن معناست که قریب به اتفاق سهامی که درجه شناوری کمتری داشتند، رشد بیشتری را در مقایسه با سهام اصطلاحا بزرگ بورسی به نمایش گذاشتند و به همین دلیل، زمینه را برای جهش ۹/ ۱ درصدی شاخص هموزن فراهم کردند. نقشآفرینی بازیگران خرد در خریدهای روز گذشته سهم بسزایی در رشد قیمتها داشت.
در روز مذکور، اشخاص حقیقی بازار با حضور پر تاثیر خود مالکیت حدود ۷۰ میلیارد تومان از کل سهام بورسی را به نام خود تغییر دادند. با وجود این تغییرات که مثبت هم بودن، طی روز اخیر همچنان شواهد و آمار عمومی معاملات ناتوانی بازار برای خروج از زندان بازهای را نشان میدهد. بازار سهام در ۲۰ روز گذشته به نوعی از فاز اصلاح قیمتی خارج شده و تن به اصلاح زمانی داده است.
این مشخصههای اصلاح زمانی قابل مشاهده در شدت جریان های نقدینگی دید و هم در طریقه حرکتی که شاخص دارد. با اینکه در سطرهای بالا هم اشاره شد، شاخص کل برای ۲۰ روز پیاپی است که ارزش معاملات خرد در محدوده هزار میلیارد تومان رقم میخورد و شاخص کل نیز حول میانگین ۳۰۶ هزار واحد در حال نوسان نسبتا کمدامنه است.
محرک های بزرگ موثر در تغییر مسیر بورس
می توان گفت بیشتر کارشناسان بازار بورس، در این امر هم نظر هستند که قسمت بزرگ عمده نوسانات شاخص بورس پیامد ابهام و عدم قطعیت های مرتبط با دو رویداد مهم برای اهالی بورس تهران است.
یکی از اتفاقات مهمی که در تعیین نحوه تنظیم بودجه سال بعد و تعیین نرخ مرجع ارز از سوی دولت است که می تواند درآمد و هزینه تولیدکنندگان بورسی را بهطور جدی تحت تاثیر قرار دهد.
از سوی دیگر با احتمال اینکه دلار ۴۲۰۰ تومانی حذف شود ، سود ریالی صنایع وابسته را دستخوش تغییر جدی خواهد کرد و از سوی دیگر ، احتمال بالا رفتن هزینه را در صورت آزادسازی یارانه های انرژی بالا خواهد برد. رفتار محتاطانه قیمت ها طی روز های اخیر ناظر به تعیین تکلیف بودجه دولت در هفته های آتی است.
از زاویه ایی دیگر، مساله دستیابی چین و آمریکا به توافق نهایی در موضوع تعرفههاست که گامهای مثبتی را طی یک هفته اخیر تجربه کرده و امیدواری را در سطح بازارهای جهانی تقویت کرده است. از این رو، اغلب تحلیلهای بورسی معطوف به تغییر فاز جدی در بازار جهانی و همچنین انتشار بودجه دولت در آذرماه شده است.