نرخ بهره بینبانکی به پایینترین سطح خود از آذرماه سال گذشته رسید که به گفته بهاءالدین حسینی هاشمی، مدیرعامل اسبق بانک صادرات، افزایش خواب پول در بانکها، کاهش تقاضای نقدینگی و رکود اقتصادی پس از جنگ، عوامل اصلی این کاهش هستند.
به گزارش سبدگردان هدف به نقل از تجارتنیوز، بازار بینبانکی محلی برای استقراض کوتاهمدت بانکها از یکدیگر است و نرخ بهره در این بازار، که در کریدور تعیینشده توسط بانک مرکزی (۲۳ تا ۲۴ درصد) نوسان میکند، معیاری کلیدی محسوب میشود. بررسیها نشان میدهد این نرخ از آذرماه سال گذشته با جهشی از ۲۳.۷۹ به ۲۳.۹۳ درصد همراه بود و از دیماه به زیر ۲۳.۹۵ درصد نرسید، اما از ابتدای خرداد امسال بین ۲۳.۹۷ تا ۲۳.۹۸ درصد نوسان داشت. با این حال، در هفته منتهی به ۱۸ تیر، با افت ۰.۰۸ درصدی، تغییری قابلتوجه رقم خورد.
حسینی هاشمی توضیح داد: «نرخ بهره بینبانکی که نشاندهنده وامهای کوتاهمدت بین بانکهاست، به تراز منابع و مصارف آنها بستگی دارد. در شرایط تراز، تقاضا برای استقراض کاهش مییابد و نرخ پایین میآید، اما کسری منابع میتواند آن را بالا ببرد.» او افزود: «این نرخ با تورم و سیاستهای بانک مرکزی نیز مرتبط است و کنترل نقدینگی توسط بانک مرکزی، افت آن را تسهیل کرده است.»
وی ادامه داد: «کاهش تقاضا برای پول به دلیل افزایش خواب پول و کاهش مصارف پس از جنگ ایران و اسرائیل، از عوامل اصلی این روند بود. رکود اقتصادی نیز تقاضا را کم کرد.» حسینی هاشمی تأکید کرد که بانک مرکزی با مدیریت بهتر تراز بانکها و اعطای مهلت به آنها، نقش مهمی در این کاهش داشته است. نرخ بهره بینبانکی همچنین مبنای تعیین سود سپردهها بوده و فعالیت بانکهای تخصصی با مصارف بالا، بر این بازار اثرگذار است.
همچنین بخوانید: جزئیات برنامه حمایتی دولت از کسبوکارهای متأثر از جنگ منتشر شد