علیرضا توکلی کاشی: فروش تعهدی ابزاری مناسب برای تعادل بورس

علی‌رضا توکلی کاشی

علیرضا توکلی کاشی، کارشناس بازار سرمایه، در گفت‌وگو با خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)، اعلام کرد: «فروش استقراضی» که در کمیته فقهی سازمان بورس تحت عنوان «فروش تعهدی» مصوب شده است، تا کنون به کار گرفته نشده است. او بیان کرد که در صورت اجرایی شدن این ابزار، در شرایط نزولی بازار که قرار است به تعادل برسد، فعالان بازار می‌توانند از این فرصت برای کسب سود استفاده کنند.

توکلی کاشی افزود: یکی از وظایف بورس این است که با استفاده از دانش فعالان اقتصادی، قیمت دقیق و بهینه اوراق بهادار را تعیین کند. اگر پیش‌بینی فعالان اقتصادی افزایش قیمت‌ها باشد، آن‌ها می‌توانند با خرید اوراق بهادار این پیش‌بینی را به بازار اعلام کنند. به عبارت دیگر، خرید حجم زیادی از سهام نشان‌دهنده چشم‌انداز مثبت بازار است.

وی ادامه داد: در صورتی که چشم‌انداز یک سهم یا اوراق خاص منفی باشد، فعالان بازار می‌توانند با فروش آن‌ها، اطلاعات خود را به بازار اعلام کنند. در واقع، اگر فعالان بازار پیش‌بینی کنند که روند نزولی خواهد بود، آن‌ها اقدام به فروش اوراق می‌کنند تا بعداً آن‌ها را با قیمت پایین‌تری خریداری کنند.

توکلی کاشی تاکید کرد: مشکل خرید اوراق هیچ‌گاه وجود ندارد زیرا تنها شرط آن داشتن پول است، اما برای فروش، فرد باید اوراق را در اختیار داشته باشد. اگر کسی اوراق بهادار را در اختیار نداشته باشد و پیش‌بینی کند که به دلیل شرایط خاص یک صنعت، قیمت کاهش خواهد یافت، نمی‌تواند از این اطلاعات استفاده کند چون سهم یا دارایی لازم را برای فروش ندارد.

این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه «فروش استقراضی» ابزاری مفید در این زمینه است، افزود: این ابزار تحت عنوان «فروش تعهدی» در کمیته فقهی سازمان بورس مصوب شده و از نظر شرعی مشکلی ندارد، اما تاکنون به کار گرفته نشده است. بنابراین، در شرایط نزولی بازار که قصد داریم به تعادل برسد، اجازه نمی‌دهیم که فعالان بازار از این شرایط برای کسب سود استفاده کنند.

او در ادامه گفت: بورس یکی از مکان‌هایی است که هم برای افزایش قیمت و هم برای کاهش قیمت فرصت سودآوری ایجاد می‌کند، به شرط آنکه فرد بتواند پیش از دیگران تشخیص دهد. متاسفانه امروز فقط کسانی که پیش‌بینی افزایش قیمت‌ها را دارند، سود می‌کنند. اما کسانی که پیش‌بینی کاهش قیمت‌ها را دارند، نه تنها سودی به دست نمی‌آورند بلکه ممکن است جریمه نیز شوند، چرا که باید دارایی خریداری‌شده را با قیمت پایین‌تری بفروشند.

بیشتر بخوانید: تفاوت فروش تعهدی و فروش استقراضی در چیست؟

Tags :
Share This :