هفته اول اردیبهشت ماه سال ۹۹ اعلام گردید که مقام معظم رهبری با درخواست رئیس جمهور در رابطه با آزادسازی سهام عدالت موافقت نموده است از این رو افراد مشمول این سهام می توانند با دو روش به آزادسازی سهم عدالت تحت عنوان روش مستقیم و غیر مستقیم اقدام کنند.
۱۰سال از اعطای سهام عدالت به هر ایرانی گذشته و در این مدت مشمولین فقط سالیانه سودی دریافت نمودند اما اکنون زمان آن فرارسیده و همچنین شرایطی فراهم شده که می توان اقدام به آزادسازی سهام عدالت نمود.
آیت الله خامنه ای ضمن موافقت با آزادسازی سهام عدالت سه شرط را جهت حفظ منافع سهامداران تعیین نمودند که در ادامه می خوانید.
بیشتر بخوانید : نحوه آزادسازی سهام عدالت
رئیس سازمان خصوصی سازی علیرضا صالح گفت : سهام عدالت افراد مشمول تقریبا ۸ برابر شده و این بدان معناست که ارزش سهام دارندگان برگه سهام عدالت یک ملیون تومانی به ۸ میلیون تومان رسیده و ارزش برگه سهام عدالت افرادی که ارزش سهام عدالت آن ها ۵۳۲ هزار تومان بوده اکنون نزدیک به چهار میلیون تومان می باشد.
لایحه آزادسازی سهام عدالت در سال ۹۶ توسط دولت به مجلس ارائه شد اما این لایحه در بروکراسی مجلس معطل ماند و اجرا نشد تا زمانیکه رئیس جمهور در ابتدای اردیبهشت سال ۹۹ نامه ای در این خصوص به رهبر انقلاب نوشت و ایشان با ذکر شرایطی با آزادسازی سهام عدالت موافقت نمود.
شروط رهبر برای آزادسازی سهام عدالت چیست؟
رهبر انقلاب ضمن موافقت با آزادسازی سهم عدالت شروطی را جهت حفظ منافع سهامداران تعیین نمود که این ۳ شرط با استناد به متن موافقتنامه به شرح زیر می باشد :
۱. افراد مشمول سهام عدالت باید در زمان تعیین شده نسبت به انتخاب روش مستقیم برای مدیریت سهام عدالت خود اقدام نمایند.
سهام عدالت از سرمایه ۴۹ شرکت تامین شده است و به عبارت دیگر می توان گفت که حدود ۴۹ میلیون ایرانی دارنده سهام عدالت می باشند و مالک بخشی از سهام ۴۹ شرکت دولتی می باشند اما با اینکه مردم مالک بخش از سهام این ۴۹ شرکت هستند کرسی هئیت مدیره این شرکت ها توسط دولت تصاحب شده و یا با روش های خارج از عرف از آن افراد صاحب نفوذ شده و مردمی که مالک این سهام می باشند نقشی در مدیریت ندارند!!
و اما نحوه توزیع سهام این شرکت ها بین مردم موضوع دیگریست و اکنون نمی توان گفت که سهام هر شخص دقیقا از شرکتی و چه مقدار است! بلکه از تمام سبد های شرکت های سهام عدالت درصدی به هر فرد مشمول رسیده است.
آیت الله خامنه ای با ذکر این نکته می خواهد که مدیریت سهام عدالت را به خود سهامداران که مردم می باشند بازگرداند که این موضوع در بیان ساده است و به هنگام اجرای آن پیچیدگی فراوانی وجود دارد و دولت موظف است که بهترین سازوکار را برای آن اتخاذ کند.
۲. شرط دوم آیت الله خامنه ای برای آزادسازی سهام عدالت این است که قوانین خاصی جهت انتقال سهام عدالت به مشمولین باید تبیین گردد و تدوین و تصویب آن بر عهده شورای عالی بورس می باشد. این مصوبات برای کلیه دستگاههای اجرایی لازمالاجراست.
این بند ذکر شده اشاره به جزئیات انتقال سهام به مردم دارد. که لازمه فراهم ساختن بستری مناسب جهت ورود ۴۹ میلیون ایرانی به بازار سرمایه و همچنین شرایط افرادی که توانایی مدیریت سبد بورس خود را ندارند را نیز در نظر بگیرند.
همچنین بخوانید: نحوه ورود سهام عدالت به بازار بورس چگونه است؟
۳. شورای علی بورس در خصوص سهام باقیمانده در شرکت های سرمایه گذاری استانی موظف است که که سهام داران را به ماندگاری در شرکت های مذکور تشویق نمایند و همچنین طبق موارد ذکر شده هرچه زودتر زمینهی ورود آن شرکتها را در بورس فراهم نماید.
شرکت های سرمایه پذیر استانی طبق مدل اجرای سهام عدالت، مالک سهام عدالت بوده و مردم دارنده سهام این شرکت ها لذا بر اساس این بند موافقتنامه، شورایعالی بورس باید مردم را تشویق کند که در این شرکتها بمانند و بستری برای ورود شرکت ها به بورس را فراهم سازند.