بورس همواره یکی از محور های مورد توجه نامزد های انتخاباتی است. هر یک از نامزد ها رویکرد ها و برنامه های خاص خود را برای بهبود وضعیت بورس ارائه می دهند. با این حال، برخی از ایده ها و برنامه ها به دلایل مختلف در حوزه اجرا با مشکلاتی روبرو می شوند.
به گزارش سبدگردان هدف، بورس همواره یکی از مهم ترین محور های تبلیغاتی نامزدهای انتخاباتی در حوزه اقتصاد است. در سالهای گذشته نیز شاهد بوده ایم که بسیاری از موارد مطرح شده توسط نامزد ها، پس از ورود به مرحله اجرا با موانعی روبرو می شوند. علت این مسئله وجود اولویت های بزرگ تر در اقتصاد ایران است که نمی توان آنها را فدای بورس کرد.
در این گزارش به مرور نظرات نامزد های انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم پرداخته ایم.
ایده های کاندید های انتخاباتی در این دروه برای اصلاح بورس
هر کاندید انتخاباتی برای معرفی خود زمان دارد و می تواند ایده های خود در قالب هر موضوعی را به صورت علنی اعلام نماید و این ایده ها در رسانه ها به گوش عموم مردم می رسد. در مورد بورس نیز هر کاندید انتخاباتی ایده های خود را مطرح کرده است. در این گزارش به مرور نظرات نامزد های انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم پرداخته ایم. این نظرات در مورد بازار سرمایه می باشند.
ایده های قاضی زاده هاشمی برای اصلاح بورس
قاضی زاده هاشمی، نامزد انتخابات ریاست جمهوری، درباره رویکرد خود نسبت به بورس اعلام کرده است که برنامه او شامل دو بخش است. بخش اول مربوط به پیش بینی پذیری اقتصاد است که باید نرخ بهره، انرژی، غذا و سایر عوامل اقتصادی در یک بازه زمانی مشخص، قابل پیش بینی باشند. بخش دوم نیز تقویت بورس با ورود شرکت های دولتی به بازار است. او معتقد است که با ورود شرکت های دولتی به بورس، شفافیت و تقویت بازار سرمایه محقق خواهد شد.
انتقادات مسعود پزشکیان درباره وضعیت بورس
مسعود پزشکیان، دیگر نامزد انتخابات ریاست جمهوری، در صفحه ایکس (توییتر) خود به وضعیت نامطلوب بورس در چهار سال گذشته اشاره کرده است. او معتقد است که مشکل بورس همان مشکل کلی اقتصاد کشور است و به مصوبه نرخ خوراک و عوارض آن در بازار سرمایه اشاره کرده است. او همچنین اظهار داشته که بورس در چهار سال گذشته در بدترین شرایط قرار داشته است.
نگرانیهای محمد باقر قالیباف درباره نرخ سود اوراق
محمد باقر قالیباف نیز در اظهارات خود به مسئله قیمت گذاری و تأثیرات آن بر بازار سرمایه پرداخته است. او معتقد است که قیمت گذاری دستوری توسط دولت و تعیین نرخ سود اوراق توسط بانک مرکزی، بی اعتمادی در بازار سرمایه را دامن زده و موجب کاهش تمایل مردم به سرمایه گذاری در بورس شده است. قالیباف تأکید کرده است که بدون بازار ثانویه نمی توان بازار اولیه را رونق داد. این نامزد انتخاباتی بر اصلاح ساختاری نهاد بورس تأکید کرده است.
قالیباف: نرخ سود اوراق باعث نابودی بورس شده است
وی همچنین بیان کرده که بخشی از وظایف بانک ها در تأمین مالی بنگاه ها و صنایع باید از طریق بورس انجام شود و نهاد بورس نیاز به اصلاحات ساختاری دارد. به علاوه، قیمت گذاری دستوری و تصمیمات ناگهانی که باعث ایجاد هزینه برای مردم و شرکت ها میشود، باید حذف شوند.
قالیباف اشاره کرده که کمتر از ۳۰ درصد برنامه های توسعه قبلی اجرا شده است و بانک مرکزی با تعیین نرخ ۳۰ درصدی سود اوراق، بی اعتمادی را افزایش داده و موجب کاهش تمایل مردم به سرمایه گذاری در بورس شده است. وی تأکید کرده که در شرایط حساس ایران، نمی توان با آزمون و خطا پیش رفت و ناکار آمدی دولت را از جیب مردم جبران کرد.
رویکرد سعید جلیلی به بازار اولیه و ثانویه
سعید جلیلی در رقابت های انتخاباتی سال ۱۴۰۰ بر لزوم اصالت بخشیدن به بازار اولیه تأکید کرده است. او همچنین در سال ۱۴۰۰ گفته بود که لزومی ندارد تقویت بازار سرمایه را با تبلیغات هیجانی پیش برد. او معتقد است که بازار ثانویه نباید به عرصه ای برای سوداگری تبدیل شود بلکه باید تنها نقش نقد شوندگی برای بازار اولیه را ایفا کند.
دیدگاه مصطفی پورمحمدی درباره شفافیت اقتصادی
مصطفی پور محمدی تاکنون اظهارات روشنی در خصوص بازار سرمایه و بورس نداشته است. با این حال، او بر لزوم استفاده از تکنولوژی برای تحقق شفافیت اقتصادی تأکید کرده است و معتقد است که بورس می تواند مصداقی برای این شفافیت باشد. او همچنین عنوان کرده که همخوانی بستر های فناوری و تکنولوژی با داده های اقتصادی موجب شفافیت اقتصادی خواهد شد.
پیشنهادات علیرضا زاکانی برای اصلاح بورس
علیرضا زاکانی در رقابت های انتخاباتی سال ۱۴۰۰، علت اختلال در بازار سرمایه را به سیاست گذاری های دستوری قیمت ها نسبت داده است. او پیشنهاد هایی برای اصلاح بازار از جمله کاهش مداخله دولت در بازار سرمایه، جلوگیری از منفعت طلبی و سود جویی حقوقی ها و ایجاد تعادل و ثبات در بازار سرمایه ارائه کرده است.
همچنین بخوانید: وضعیت بورس بعد از انتخابات