دو تحلیلگر بازار سرمایه با انتقاد از وضعیت فعلی بورس، به خروج نقدینگی از صندوقهای درآمد ثابت سهامی و مجوزهای اخیر برای افزایش سقف واحدهای ممتاز پرداختند.
به نقل از بورس پرس، این دو تحلیلگر در گفتگو با دنیای اقتصاد به خروج ۶۰۰ میلیارد تومانی نقدینگی از صندوقهای درآمد ثابت سهامی اشاره کردند و پذیرهنویسیهای اخیر صندوقهای سرمایهگذاری اهرمی و افزایش سقف واحدهای ممتاز آنها توسط مدیران بورس را به نقد کشیدند.
ابراهیم سماوی اظهار داشت: عملکرد دولت سیزدهم با میراثی پرحاشیه در بورس، به دولت جدید منتقل شده است. رویکرد دستوری در اقتصاد و سرکوب نرخ ارز نیما که اختلاف زیادی با نرخ دلار در بازار آزاد داشت، به شرکتهای صادراتی و کامودیتیمحور آسیب زیادی رساند. بسیاری از شرکتها افزایش هزینههایی بیش از نرخ تورم داشتند، اما نرخ دلار نیما تنها ۱۶ درصد افزایش یافت که فشار زیادی به این شرکتها وارد کرد. این فشار به خصوص بر شرکتهای کامودیتیمحور و صنایع دلاری که بخش بزرگی از بازار را تشکیل میدهند، تأثیر قابلتوجهی داشت.
وی همچنین به مشکلات قیمتگذاری دستوری در صنعت خودرو و هزینههای انرژی اشاره کرد که همچنان در هالهای از ابهام قرار دارند و فشار زیادی به شرکتها وارد میکنند. علاوه بر این، عوارض صادراتی بر فولادیها باعث از دست رفتن بخش بزرگی از بازار صادراتی برای شرکتهای دلاری شده است. به طور کلی، عملکرد اقتصادی دولت قبل منجر به شرایط رکودی و سیاستهای انقباضی در بازار شده است.
سماوی افزود: در روزهای اخیر، بیشترین خروج پول از صندوقهای درآمد ثابت سهامی با حدود ۶۰۰ میلیارد تومان رخ داد. همچنین، با توجه به افزایش قیمت طلای جهانی، حدود ۹۰ میلیارد تومان به صندوقهای طلا وارد شد. سرمایهگذاران به دلیل وضعیت رکودی و عدم تعیین سکاندار سازمان بورس و بانکمرکزی، ترجیح میدهند داراییهای خود را به محلهای امنتری منتقل کنند.
حسن حسیننیا نیز به شرایط بازار سرمایه در روزهای پایانی دولت سیزدهم اشاره کرد و گفت: افزایش عرضهها و خروج پول اشخاص حقیقی از سهام همچنان ادامه دارد. افزایش نرخ تورم و رشد انتظارات تورمی، همراه با قیمتگذاری دستوری، شرایطی را فراهم کرده که بازارهای رقیب و دلالان دست بالا را داشته باشند. در روزهای اخیر، کاهش سودآوری پالایشگاه ستاره خلیجفارس به عنوان بزرگترین پالایشگاه بنزینساز، نشاندهنده اثرات مخرب تصمیمهای سیاستگذار در حوزه تولید بوده است.
وی اضافه کرد: افزایش نرخ سود گواهیسپرده خاص، هزینه تأمین مالی را بالا برده و تلاشهای بانک مرکزی برای کنترل اثرات این اوراق نیز موفقیت کامل نداشته است. همچنین، مدیریت نهاد ناظر سازمان بورس نیز با انتقادهایی مواجه بوده است. در شرایطی که بازار سرمایه با رکود عمیق و خروج نقدینگی مواجه است، پذیرهنویسیهای اخیر صندوقهای سرمایهگذاری اهرمی و افزایش سقف واحدهای ممتاز این صندوقها، سوالبرانگیز بوده است.
حسیننیا ادامه داد: پس از اعلام پیروزی پزشکیان در انتخابات ریاستجمهوری، بورس تنها یک روز مثبت را تجربه کرد و سپس با افزایش عرضهها و کاهش حباب قیمتی صندوقهای اهرمی مواجه شد. این وضعیت تا زمان اعلام موضع رسمی دولت جدید و مشخص شدن اعضای اقتصادی کابینه ادامه خواهد داشت. احتمال تغییرات سیاسی در مناصب و مدیریتها، تأثیر خود را بر بازار سرمایهای با درصد بالای شرکتهای دولتی و شبهدولتی خواهد گذاشت و تصمیمگیریهای مدیریتی را تحتالشعاع قرار خواهد داد.
به نظر میرسد که انتقادها از پذیرهنویسیهای اخیر و مجوز افزایش سقفها، بازتابی از نگرانیها و عدم اطمینان در بازار سرمایه باشد و نیاز به شفافسازی و تصمیمگیریهای منطقی و هماهنگ از سوی مدیران بورس و دولت جدید احساس میشود.