با توجه به صحبت های رئیس سازمان خصوصی سازی مبنی بر تصمیم به ورود شرکت مادر تخصصی نیروگاه های حرارتی کشور به بورس که چیزی نزدیک به ۴۰ تا ۵۰ درصد صنعت نیروگاهی کشور را تشکیل می دهد این سوال مطرح می شود که چه اتفاقاتی ممکن است بیفتد و چه شرایط و مفروضاتی باید در نظر گرفته شود تا این اتفاق به نفع همه باشد؟
در ادامه پاسخ عباسعلی حقانی نسب را در این خصوص خواهید خواند:
همچنین بخوانید: ایمیدرو اواسط اردیبهشت عرضه می شود
حقانی نسب: دولت باید برق را با نرخ آزاد از نیروگاه ها خریداری کند
عباسعلی حقانی نسب:
با توجه به استقبال خوبی که از بازار سرمایه شده است انتظار این است که دولت باید تمام شرکت های مادر تخصصی ای خود که ایجاد کرده است و قادر است بالای ۴۹ یا ۵۰ درصد از سهام آن را واگذار کند باید وارد بورس کند.
تنها صنعتی که مدل خرید مواد اولیه آن و فروش محصولات و خدمات آن عملا آزادسازی نشده است صنعت نیروگاهی است حتی در پالایشگاه ها هم این مدل آزادسازی اتفاق افتاده است به این معنا که دولت نفت خام را به پالایشگاه ها به قیمت فوب خلیج فارس و ۵ درصد زیر قیمت فوب خلیج فارس می فروشد و فراورده های نفتی را با قیمت فوب خلیج فارس از آن ها می خرد. پالایشگاه ها برای دولت بصورت کارمزدی کار نمی کنند و منافع آن ها مبتنی بر قیمت های آزاد به سهامداران و سرمایه گذاران می رسد.
در مورد نیروگاه ها هم باید این اتفاق بیفتد یعنی قبل از اینکه شرکت وارد بورس شود سازمان بورس باید از دولت بخواهد که دولت سوختی که به نیروگاه ها می دهد چه در قالب گاز و چه در قالب فراورده های نفتی بر اساس مواد اولیه ای که به پتروشیمی ها می دهد قیمت گذاری کند و در عوض برقی که از آن ها می گیرد و به مصرف کننده نهایی می دهد (به هر قیمتی) با نرخ آزاد یا نرخ صادراتی از نیروگاه ها بخرد تا یک تحول عظیم در نیروگاه ها و بازار برق اتفاق بیفتد. در صورتی که این اتفاق بیفتد ارتباط بین ارزش جایگزینی نیروگاه ها و درآمدی که کسب می کنند یعنی نسبت بین قیمت و درامد آن ها اصلاح می شود.
در حقیقت سازمان بورس باید در این خصوص این قضیه و ورود شرکت های مادرتخصصی نیروگاه های حرارتی کشور بسیار حساس باشد و این اقدام را انجام دهد و رئیس جمهور و دولت نیز از آن حمایت کنند. نگاهی به قبض های برق نشان می دهد که دولت در حال حاضر نرخ برق را بسیار بالاتر از قیمتی که از نیروگاه ها می خرد به مردم می فروشد یا صادر می کند و این اجحاف در حق سهامداران و سرمایه گذارانی است که در صنعت نیروگاهی سرمایه گذاری کرده اند.