سهام عدالت نوعی یارانه دولتی است که به منظور کمک به بهبود وضعیت اقتصادی افراد کم درآمد جامعه توسط دولت نهم اجرایی شده است. حدود ۱۰ سال از اعطای سهام عدالت می گذرد در این مدت مدیریت دارایی های موجود در سبد سهام عدالت بر عهده دولت بوده است. در تاریخ ۱۰ اردیبهشت ۹۹ رهبر انقلاب با درخواست رئیس جمهور مبنی بر آزادسازی سهام عدالت موافقت کردند تا مدیریت سهام عدالت به خود مردم واگذار شود.
در ادامه قصد داریم اطلاعات کاملی درباره شکل گیری سهام عدالت، مشمولین سهام عدالت، روش های آزادسازی سهام عدالت و … را تقدیمتان نماییم.
اطلاعات کامل درباره سهام عدالت
سهام عدالت چیست؟ سهام عدالت سبدی از سهام شرکت های دولتی است که برای اقشار کم درآمد در نظر گرفته شده است. هدف از اجرایی کردن سهام عدالت بهبود وضع اقتصادی خانوار ها است که از دولت نهم شکل گرفت. در این طرح دولت برای افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی سهام عدالت به مبلغ یک میلیون تومان (با تخفیف ۵۰ درصدی) و برای سایر افرادی که مشمول دریافت سهام عدالت بودند مبلغ ۵۰۰۰۰۰ تومان سهام عدالت خریداری کرد.
در واقع دولت به نیابت از مردم اقدام به خرید بخشی از سهام شرکت های دولتی در قالب سهام عدالت به منظور کمک به اقشار ضعیف و کم درآمد جامعه نمود. در مرحله اول واگذاری سهام عدالت با عنوان برگه سهام عدالت به برخی از افراد تحت پوشش کمیته امداد، سازمان بهزیستی و رزمندگان بیکار فاقد شغل تقسیم شد.
سبد سهام عدالت از چه شرکت هایی تشکیل شده است؟
سهام عدالت ترکیبی از سهام ۴۹ شرکت بزرگ دولتی است و متعلق به یک شرکت خاص نیست. از این تعداد ۳۶ شرکت بورسی هستند. برخی از شرکت های موجود در سبد سهام عدالت به شرح زیر می باشند:
- بانک تجارت
- بانک صادرات
- بانک ملت
- هلدینگ خلیج فارس
- پالایش نفت بندر عباس، پالایش نفت شیراز ، پالایش نفت اصفهان ، پالایش نفت تبریز
- پالایش نفت تهران
- پتروشیمی مارون
- چادرملو
- ایرانخودرو و سایپا
- دیگر شرکت های پتروشیمی و معدنی و بیمه و …..
برای مشاهده لیست شرکت های موجود در سبد سهام عدالت کلیک کنید.
چه کسانی سهام عدالت دارند؟
برای اختصاص سهام عدالت به اقشار مختلف افراد جامعه به ۶ دهک تقسیم شدند و واگذاری سهام عدالت در دو مرحله انجام شد. افراد تحت پوشش کمیته امداد، سازمان بهزیستی و رزمندگان بیکار فاقد شغل ر اولین مرحله واگذاری دارای سهام عدالت شدند. ارزش این برگهها در ابتدا ۵۰۰ هزار تومان سهام بود که بعد به یکمیلیون تومان افزایش یافت.
در حال حاضر افراد زیر مشمول سهام عدالت هستند:
- افراد تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی
- روستاییان و عشایر
- کارگران فصلی ساختمانی
- خبرنگاران، زنان سرپرست خانوار، طلاب، خادمان مساجد
- کارمندان و بازنشستگان دولتی
- بازنشستگان کشوری و لشکری
برای اطلاع از اینکه آیا سهام عدالت به شما تعلق گرفته یا نه می توانید به سامانه سهام عدالت به آدرس www.samanese.ir وارد شده و با کد ملی خود و سایر اطلاعات خواسته شده این موضوع را بررسی کنید.
آزادسازی سهام عدالت یعنی چه؟
از سال ها پیش بحث آزاد سازی سهام عدالت مطرح بوده است و سهام عدالت باید از سال ۹۵ آزاد می شده است اما آزاد سازی سهام عدالت تا سال ۹۹ به طول انجامید و در نهایت در اردیبهشت ۹۹ رهبر انقلاب با در خواست رئیس جمهور حسن روحانی مبنی بر آزاد سازی سهام عدالت موافقت کرد.
متن اطلاعیه رهبر انقلاب در خصوص آزاد سازی سهام عدالت را بخوانید.
آزاد سازی سهام عدالت به این معنا است که مدیریت دارایی های مردم در قالب سهام عدالت که تاکنون به عهده دولت بوده و دولت در قبال آن مبلغی را به عنوان سود سهام عدالت پرداخت می کرده بعد از آزادسازی باید به عهده خود مردم باشد تا در صورت لزوم بتوانند اقدام به فروش ۳۰ درصد آن نمایند. هفتاد درصد باقیمانده سهام عدالت به صورت تدریجی آزاد شده و مدیریت ان به افراد واگذار می شود.
۳ شرط رهبر برای آزاد سازی سهام عدالت
رهبر انقلاب برای آزاد سازی سهام عدالت مواردی را تعیین نمودند. ۳ شرط رهبر برای آزاد سازی سهام عدالت را در ادامه ببینید:
۱. دارندگان سهام عدالت مجازند در محدوده زمانی مشخص مالکیت مستقیم سهام شرکتهای سرمایهپذیر را انتخاب نمایند و به تناسب، نقش مدیریتی خود را ایفا کنند.
۲. مقررات مورد نیاز جهت انتقال سهام به صاحبان سهام عدالت توسط شورایعالی بورس تدوین و تصویب شود. این مصوبات برای کلیه دستگاههای اجرایی لازمالاجراست.
۳. نسبت به سهام باقیمانده در شرکتهای سرمایهگذاری استانی، شورایعالی بورس موظف است ضمن تشویق ماندگاری صاحبان سهام در شرکتهای مذکور، از طریق مبادی ذیربط هرچه زودتر زمینهٔ ورود آن شرکتها را در بورس فراهم نماید.
با توجه به تأخیری که در طول زمان نسبت به تحقق اهداف واگذاری این سهام پیش آمدهاست، و به دلیل ضرورت بهرهمندی هرچه سریعتر مردم از منافع سهام خود، لازم است دولت محترم هرچه زودتر اقدامات مقتضی در جهت تحقق موارد مذکور در بندهای سهگانه فوق را بهعمل آورد.
روش های آزادسازی سهام عدالت
۲ روش برای آزاد سازی سهام عدالت در نظر گرفته شده است که با مراجعه به سامانه سهام عدالت باید یکی از آن ها را انتخاب کنید. باید در انتخاب روش آزاد سازی سهام عدالت دقت کنید زیرا این عمل برگشت پذیر نمی باشد. آزادسازی سهام عدالت به دو روش مستقیم و غیر مستقیم انجام می شود.
آزاد سازی سهام عدالت به روش مستقیم:
در صورتی که آزادسازی سهام عدالت به روش مستقیم را انتخاب کنید مالکیت و مدیریت سهامعدالت بهصورت مستقیم و بدون واسطه به شما منتقل می شود.
آزاد سازی سهام عدالت به روش غیر مستقیم:
در صورتی که اقدام به آزادسازی سهام عدالت به روش غیرمستقیم نمایید مالکیت و مدیریت سهامعدالت شما از طریق شرکتهای سرمایهگذاری استانی ساماندهی خواهد شد و شما حق انتقال به غیر و دخل و تصرف در آن را نخواهید داشت. سهام مزبور در قالب صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله (۷۰%) و صندوقهای سرمایهگذاری پروژه استانی (۳۰%) ساماندهی خواهد شد.
فروش سهام عدالت چگونه است؟
شما می توانید دو ماه پس از آزاد سازی سهام عدالت به روش مستقیم برای فروش ۳۰ درصد از آن اقدام کنید البته توصیه کارشناسان به نگهداری و عدم فروش سهام عدالت است. فروش سهام عدالت از طریق بانک و کارگزای ها امکان پذیر می باشد که مهلت فروش سهام عدالت در بانک ها به پایان رسیده و افرادی که قصد فروش سهام عدالت خود را داشته باشند می توانند از طریق کارگزاری ها اقدام کنند. عده زیادی از افرادی که اقدام به فروش سهام عدالت خود نموده اند هنوز مبلغی برای آن دریافت نکرده اند و این امر موجب نارضایتی سهامداران شده است و پاسخ مسئولین این به این امر این بوده است که فروش سهام عدالت به صورت تدریجی انجام می شود تا باعث اختلال در بازار بورس و همچنین متضرر شدن مردم نشود.
همچنین بخوانید: چگونه وضعیت فروش سهام عدالت را پیگیری کنیم؟
کارت اعتباری سهام عدالت چیست؟
افرادی که نیاز به پول فروش سهام عدالت خود دارند می توانند به جای فروش آن اقدام به دریافت کارت اعتباری سهام عدالت به ارزش ۵۰ تا ۶۰ درصد مبلغ سهام عدالت خود کنند که البته هنوز ساز و کارهای لازم آن اجرایی نشده است.
کدام روش آزادسازی سهام عدالت بهتر است؟
به نظر می رسد از بین دو روش آزادسازی سهام عدالت، آزادسازی سهام عدالت به روش مستقیم گزینه مناسبتری باشد زیرا مدیریت دارایی ها به شما منتقل می شود و می توانید مطابق با خواسته و شرایط خود در مورد فروش یا نگهداری آن تصمیم گیری کنید در صورتی که آزادسازی به روش غیرمستقیم را انتخاب کنید این اختیار از شما گرفته می شود.
ارزش سهام عدالت چقدر است؟
سبد سهام عدالت متشکل از سهام شرکت های با ارزش دولتی است ارزش سهام عدالت از ابتدای آزادسازی تا کنون ۲۲ برابر شده است و با توجه به وضعیت مناسب بازار سرمایه به نظر می رسد ارزش آن به مراتب بیشتر شود. برای مشاهده دارایی سهام عدالت خود می توانید به سامانه sahamedalat.ir مراجعه نمایید و لیست شرکت های موجود در سبد سهام عدالت خود را مشاهده کنید و ارزش روز سهام عدالت خود را ببینید.