ریزش بازار بورس در روزهای اخیر نگرانی بسیاری از سهامداران را برانگیخته و آن ها را نسبت به آینده بازار بورس ناامید کرده است به نحوی که امروز با صف های سنگین فروش در اغلب نمادها روبرو بودیم. ناهماهنگی در تصمیمات دولت مانند فروش عمده سهام عدالت، اخبار عرضه دارا دوم و همچنین ناآگاهی مردم تازه وارد به بازار سرمایه نقش بسزایی در ریزش بازار بورس دارد. تازه واردان ناآگاه با کوچکترین ریزش قیمتی سهم باارزش خود را به فروش رسانده و آن را تقدیم افرادی می کنند که می دانند زمان اصلاح بازار بهترین فرصت برای خرید است. در ادامه قصد داریم نظرات کارشناسان بورس درباره بازار این هفته و هفته های آینده را مورد بررسی قرار دهیم.
کارشناسان و متخصصین بازار سرمایه که خوبی با فراز و نشیب های بورس آشنایی دارند علت اصلی ریزش بازار را نیاز بازار به اصلاح می دانند و معتقدند در این شرایط باید از رفتارهای هیجانی در بورس دوری کرد. حجم بالای نقدینگی ورودی به بورس، نیاز دولت به حمایت از بورس و عدم وجود جذابیت در بازارهای موازی، بازار بورس را محکوم به رشد و صعود کرده است. نظرات کارشناسان بورس درباره بازار این هفته و هفته های آتی رابخوانید.
کارشناسان بورس درباره آینده بازار سرمایه چه می گویند؟
فرزین طهماسبی، کارشناس بازار سرمایه:
شرایط فعلی بازار، اجازه اصلاح طولانی مدت را نمیدهد و دلیل این امر، حجم بالای نقدینگی است که وارد بازار سرمایه میشود و تورم انتزاعی موجود، مقایسهای را با سایر بازارهای موازی ایجاد میکند.
عده ای از کارشناسان بازار سهام:
ورود میزان پولی که اکنون به صورت روزانه وارد بازار میشود نشاندهنده ادامه رشد بازار است که به گفته کارشناسان میزان و زمان دقیق برای ادامه این رشد مشخص نیست.
مهدی رباطی، مدیرعامل کارگزاری بورس بیمه ایران:
قطعا رفتار هیجانی بسیاری از افراد، اشتباهاست. بورس، مکانی برای هجوم افراد بدون تخصص باوجود رشد قیمتها در زمان کنونی، نیست.
ولید هلالات، کارشناس بازار سرمایه:
بعد از برچیده شدن شیوع ویروس کرونا، موج دیگری از صعود بازار سرمایه را در خصوص صنایعی که وابسته به بازار جهانی هستند، شاهد خواهیم بود.
فردین آقابزرگی، کارشناس بازار سرمایه:
بازار به دنبال اصلاح است. طی چند ماه گذشته اختلاف زیادی بین قیمت تابلو و ارزش ذاتی برخی سهمها ایجاد شده بود. علت ریزش بورس اصلاح این اختلاف قیمتی است که ایجاد شده و علت ریزش صرفا نحوه فروش سهام عدالت نیست.
مصطفی صفاری، کارشناس بازار سرمایه:
با توجه به اینکه در فصل مجامع قرار داریم بازار احتیاج به استراحت دارد. نمی توان انتظار رشد ناگهانی مانند فصل بهار سال جاری را از بازار بورس داشت. به نظر میرسد بسیاری از سهمها درحال اصلاح خود هستند که به نظر من این اصلاح تا شهریورماه ادامه دارد. بعد از مجامع شرکتهایی که موفق بودند دوباره رشد میکنند اما درحال حاضر نباید انتظار رشد ناگهانی را از بازار داشته باشیم. البته تصمیمگیریها و عدم هماهنگی تیم اقتصادی دولت و فروش سهام عدالت توسط کارگزاری ها منجر به افزایش عرضهها شده است. مسیر معاملات بورس در مهر و آبان که گزارش ۶ماهه شرکتها منتشر میشود، تغییر میکند و میتوان پیشبینی کرد که بازار در آن زمان دوباره در مسیر صعودی پرشتابی قرار گیرد.
صفاری افزود: اگر در چند وقت اخیر شاهد حمایتهای دولت و مجلس از بازار نبودیم، قطعا بازار با برخی از التهابات تاثیرگذار و روند نزولی همراه میشد اما این روند صعودی به دلیل عرضههای جدیدی که دولت وعده آن را داده است، ادامهدار خواهد بود.
مجتبی عسگری، کارشناس بازار سرمایه:
با توجه به عرضه دارا دوم در اوایل شهریور ماه دولت راهی به جز حمایت از بازار در این هفته ندارد در هفته پیش رو باید بازار مثبت باشد در غیر این صورت استقبالی از دارا دوم نمی شود. طبق براوردهای جهانی حدود ۷۰درصد از کسانی که بدون آگاهی وارد بازار سهام میشوند طی سه ماه اول از این بازار خارج می شوند و این طبیعت بازار است، اما در بازار سهام ایران با توجه به سود دهی که تا کنون داشته خروجی رخ نداده اما ممکن است در همین بازه زمانی خروج هم صورت بگیرد. وی گفت ممکن است ریزشها در هفته گذشته به سبب کاهش قیمت پالایشگاهی باشد تا دولت بتواند با تخفیف بهتری این سهامها را عرضه کند.
دکتر منصوری، کارشناس بازار سرمایه:
دکتر منصوری درباره بازار این هفته و هفته های آتی گفت: بازار باید یک جنس جدید و هویت جدید از خودش نشان بدهد و بازار اگر مثبت شود، اگر حمایت شود پول بر میگردد چرا که پول جای دیگری ندارد که برود. در صورتی که اعتماد به بازار برگردد و این جو یکپارچه منفی سایهاش را از بازار بردارد میتوان انتظار داشت از اینجا به بعد بازار یک مقدار تحلیلیتر میشود. ما دنبال این هستیم که بازار به تعادل برسد و ارزش سهم هایی که ارزنده هستند برگردند و مثبت خود را نشان دهد، یعنی بازار به تعادل برسد.
سید فواد حسینی:
با اطلاعیه سازمان خصوصی سازی در خصوص عرضه دارا دوم انتظارات مثبت از بین رفت و عرضه در چهار نماد پالایشگاهی افزایش پیدا کرد و همین مسئله باعث شد ریسک گریزان بازار و کم تجربه های بازار به سمت فروش سوق پیدا کنند. وی در مورد بازار این هفته و هفته های آتی گفت: اگر شاخص کل را از منظر تکنیکال نگاه کنیم، شاخص کل بعد از عبور از مقاومت دو میلیون کمی اصلاح کرد که میتوان آن را به عنوان پولبک در نظر بگیریم و این هفته را، هفتهای متعادلتر برای بازار پیشبینی کنیم و احتمالا در نهایت هفته مثبتی خواهد بود.
سید امین موسوی، کارشناس بورس و بازار سرمایه:
تازه واردان بورس هیچ اطلاعاتی از این بازار نداشته و نهایت اطلاعات آنها محدود به محتوای چندین کانال تلگرامی و اینستاگرامی است که در بسیاری از موارد، اطلاعات صحیح و غلط را صورت مخلوط ارائه میدهند. ورود این حجم از سرمایهگذاران جدید که به صورت مستقیم به بازار می شوندمیتواند سبب رفتارهای متفاوتی شود که در نمودار شاخصها نمود پیدا میکند. برخی از این افراد صرفاً با شنیدن برخی خبرها، همه تخم مرغهای تحلیلی خودشان را در سبدی به نام سبد ای تی اف دولت قرار دادند در حالیکه بازار سرمایه پر از فرصتهای سرمایهگذاری است.
بازار سرمایه به شدت نسبت به اخبار واکنش هیجانی نشان می دهد واکنشی که میتواند ایجاد بیاعتمادی کند. رشد شارپگونه سهمها صنایع بزرگ، بازار را از تعادل خارج کرد.موسوی درباره پیش بینی جهت حرکت بازار در هفته جاری اظهار کرد: به نظر میرسد بازار از سبز و قرمز کامل (مثبت و منفی پنج درصد) فاصله خواهد گرفت.
نوید خاندوزی کارشناس بازار سرمایه:
سرعت رشد بازار در چند هفته اخیر مقداری بالا بود به خصوص در گروه پتروشیمیها. ضمن اینکه علاوه بر بالا بودن سرعت رشد بازار اما در روزهای اخیر دولت دست به کارهایی زد که فشار فروش و عرضه در بازار افزایش یابد. به نظر من آنچه درباره علت افت معاملات روز چهارشنبه مانند عدم رأی اعتماد به وزیر پیشنهادی صنعت یا اختلال در هسته معاملات گفته میشود، بهانهای برای افت شاخص است اما در اصل بازار مایل به اصلاح قیمت هاست و افت شاخص در روزهای اخیر بیشتر برای اصلاح قیمتها انجام میشود. البته دولت هم در این کاهش قیمتها نقش داشت و با افزایش عرضه شرکتهای پالایشی و اعلام اینکه قرار است ارزش سهام شناور شرکتها افزایش یابد به این اصلاح کمک کرد.
بازار به این اصلاح نیاز داشت ولی مجدداً شاهد خواهیم بود بازار در مسیر صعود قرار خواهد گرفت چرا که مولفههایی که سبب رشد بازار بوده است همچنان به قوت خود باقی هستند.
دولت و مجلس همچنان به حمایت از بازار سرمایه متعهد است ضمن اینکه بازارهای موازی فعلاً جذابیتی برای جذب نقدینگی از بورس به سمت خود را ندارند.
محسن رحمتی، کارشناس بازار سرمایه
در وضعیت فعلی نگرانی از بابت ریزش شاخص بورس در بازار وجود ندارد. در برخی از سهام با برخی از مسایل همراه خواهیم بود که ممکن است سرمایه گذاری در آنها خطراتی را به لحاظ ضرر و زیان با خود به همراه داشته باشد. با توجه فرصتهای خوبی که برای سرمایهگذاری در برخی از سهام وجود دارد بنابراین میتوان همچنان بورس را در بین فعالان بازار به عنوان بهترین گزینه برای سرمایهگذاری معرفی کرد.
شاخص بورس برای نخستین بار به این سطح از رشد رسیده است، به همین دلیل نمیتوان به سادگی پیشبینی دقیقی را از این بازار ارائه داد. اکنون نمیتوان از بازار انتظار رشدهای اخیر را که با صفهای خرید طولانی همراه بوده است، داشت اما به طور حتم بازار روند آرامتری را نسبت به قبل در پیش خواهد گرفت.البته با توجه به روند بنیادی موجود در بازار، ورود شاخص بورس به کانال ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد تا ۲ میلیون و ۷۰۰هزار واحد تا پایان شهریور دور از ذهن نیست.
با مطالعه نظرات کارشناسان می توان اینطور نتیجه گیری نمود که تا زمانی که استقبال مردم از بازار سرمایه ادامه دارد و شاهد ورود نقدینگی به بورس هستیم می توان به پررونق بودن این بازار امیدوار بود و به جای خروج از سهام ارزشمند در زمان اصلاح بازار صبور بوده و سهامداری کنیم تا هم سرمایه خودمان حفظ شود و هم با رفتار ناشیانه و غیر حرفه ای خود به دارایی های دیگران خدشه وارد نکنیم.