با توجه به اینکه هدف از انتشار اوراق مشارکت تامین مالی پروژه ها میباشد و اوراق مشارکت بورسی جزوی از اوراق با نام و اوراق غیر بورسی از جمله اوراق بی نام محسوب میشوند ما قصد داریم به بررسی نحوه خرید و فروش اوراق مشارکت در بورس چگونه است؟ بپردازیم.
نحوه خرید و فروش اوراق مشارکت در بورس چگونه است؟
در ادامه به بررسی نحوه خرید و فروش اوراق مشارکت بورسی و خارج از بورس، نکاتی مهم در رابطه با خرید و فروش اوراق مشارکت، کارمزد خرید و فروش اوراق مشارکت و زمان مناسب برای خرید و فروش اوراق مشارکت خواهیم پرداخت اما خرید و فروش اوراق مشارکت بورسی و غیر بورسی چگونه است؟
خرید و فروش اوراق مشارکت در بورس:
هر شخصی که کد معاملاتی آنلاین داشته باشد، قادر خواهد بود با استفاده از ثبت سفارش اینترنتی و یا سامانه معاملاتی آنلاین برای خرید نماد اوراق مشارکت اقدام نماید. خرید و فروش اوراق مشارکت در بورس با خرید سهام هیچ تفاوتی ندارد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره چگونگی دریافت کد معاملاتی آنلاین کلیک کنید
اوراق مشارکت بورسی با توجه به بازاری که در آن منتشر میگردند امکان دارد قابلیت معامله در سامانه آنلاین را داشته باشد، در صورتی که این اوراق عرضه شده در بازار پایه فرابورس باشند، خرید و فروش اوراق به واسطه ثبت سفارش اینترنتی امکان پذیر خواهد بود.
اگر فردی کد سهامداری داشته باشد اما کاربر غیر آنلاین باشد درخواست خرید و فروش او باید به صورت حضوری به کارگزاری اعلام شود.
خرید و فروش اوراق مشارکت خارج از بورس:
به منظور خرید و فروش اوراق مشارکت خارج از بورس لازم است که شخص سرمایهگذار به همراه مدارک شناسایی خود که شامل شناسنامه و کارت ملی می شود به یکی از شعبه های بانکهای عامل مراجعه و برای خرید یا فروش اوراق مورد نظرش اقدام نماید.
البته قبل از اینکار باید با استفاده از سایت های خبری و روزنامه ها، اوراق مناسب را انتخاب نماید.
نحوه خرید اوراق مشارکت بورسی و غیر بورسی:
طبق قانون، ناشر چه بورسی و چه غیر بورسی وظیفه دارد یک بانک را تحت عنوان بانک عامل معرفی کند تا سرمایهگذاران از طریق بانک عامل معرفی شده اقدام به خرید اوراق نمایند و از طریق همین بانک هم اقدام به دریافت سودهای دورهای و اصل سرمایه در پایان دوره نمایند.
توجه فرمایید که در طول چند سال گذشته مبلغ اسمی اوراق مشارکت، یک میلیون ریال شناسایی گردیده و به طور معمول یک شخص به عنوان سرمایهگذار باید دست کم ۱۰ ورقه معادل با ۱۰ میلیون ریال می باشد را خریداری نماید تا این اوراق به وی واگذار گردد.
دقت کنید زمانی که تمایل داشتید اوراق مشارکت را خریداری کنید حتماً به اطلاعات درج شده بر روی اوراق که در ادامه آورده شده خواهیم پرداخت توجه کنید این اطلاعات شامل:
- بانام یا بینام
- تعداد اوراق مشارکت و مبلغ سرمایه اسمی
- درصد سود علیالحساب
- عمر اوراق مشارکت(دوساله الی ۵ ساله)
- دورههای پرداخت سود
نکات مهم خرید و فروش اوراق مشارکت در بورس:
معمولا میزان نرخ سود اوراق مشارکت چیزی میان ۳ الی ۶ درصد بالاتر از نرخ سود سپرده یکساله بانکی می باشد و در نهایت هرچقدر مقدار اعلام شده نرخ سود بیشتر باشد قطعا بهتر خواهد بود به این علت که میزان ریسک تورم را برای شما بیشتر پوشش خواهد داد.
چون مقدار دریافتی این اوراق ثابت می باشد زمانی که نرخ بهره بر اساس انتظارات جامعه سرمایهگذاران و یا بهصورت واقعی افزایش یابد قیمت بازار اوراق با افت بیشتری همراه می شود و این موضوع برای شما با توجه به بدون ریسک بودن سرمایهگذاری مناسبتر است.
نرخ سود بیشتر و قیمت معاملاتی کمتر از قیمت اسمی یکی از جذابیت های اوراق می باشد. از طرفی هم بیانگر تغییرات احتمالی آتی در نرخ بهره بانکی نزد سپردهگذاران می باشد.
به علاوه هرچقدر تعداد دفعات پرداخت سود در طول سال بیشتر باشد مقدار جذابیت این اوراق هم بیشتر است به این دلیل که بازده واقعی شما بیشتر است درنهایت اوراقی که سود را ماهانه پرداخت مینمایند جذاب تر میباشند.
-»»»فروش قبل از سررسید اوراق مشارکت منتشر شده توسط دولت یا ارگان های دولتی:
هنگامی که دولت یا ارگانهای دولتی ناشر اوراق باشند فقط از طریق بانک های عامل عرضه این اوراق انجام خواهد شد شما معمولا هنگام عرضه، میتوانید خریدار اوراق مشارکت باشید تا مدت زمان سررسید و هنگامی که خواستید اوراق را قبل از سررسید بفروشید باید دوباره به نهادی که در برگه اعلام میشود یا به بانک عامل مراجعه کنید.
-»»»فروش قبل از سررسید اوراق مشارکت منتشر شده در بورس:
علاوه بر اوراق مشارکت منتشر شده توسط دولت و ارگان های دولتی، اوراق مشارکت عرضهشده در بورس هم قابلیت معامله قبل از سررسید را دارند. به طور مثال بعد از خرید اوراق و ۶ماه نگهداری قصد دارید آن را بفروشید.
شما به سادگی قادر خواهید بود درخواست فروشتان را به کارگزاری خود بدهید و اگر هیچ متقاضی برای خرید این اوراق از شما نباشد بازارگردان اوراق وظیفه دارد این اوراق را از شما خریداری نماید. شما میتوانید از فروش اوراق مشارکت اطمینان داشته باشید.
-»»»پرداخت سود بعد از خرید اوراق مشارکت چگونه است؟
بطور مثال اگر هدف شما بعد از خرید اوراق مشارکت، نگهداری تا سررسید و زمان پرداخت اولین سود به شما ۳۰ آذر باشد بر اساس قانون بورس، نماد معاملاتی اوراق مشارکت مورد نظر سه روز قبل از زمان پرداخت بسته خواهد شد و زمان بازگشایی آن هم روز بعد از پرداخت سود می باشد.
اگر تمایل دارید اطلاعات بیشتری درباره انواع اوراق بهادار با درآمد ثابت و ویژگی های آنها بدست آورید کلیک نمایید
به علاوه وقتی شما اوراق مشارکت می خرید کارگزاری شما یک حساب بانکی از شما خواهد گرفت تا سود این اوراق را به حساب ذکر شده واریز نماید.توجه داشته باشید که سود اوراق مشارکت به وسیله شرکت بهحساب سپردهگذاری مرکزی واریز خواهد شد و شرکت سپردهگذاری هم مبلغ سود شما را به حساب اعلامی شما واریز خواهد نمود.
-»»»خرید اوراق مشارکت در میاندوره چگونه است؟
فرض کنید شما قصد خریداری اوراقی را دارید که این اوراق در ۳۰ آبان آخرین نوبت سودش را پرداخت نموده و شما در نظر دارید تا در تاریخ ۲۰ آذر این اوراق مشارکت را بخرید.
در حال حاضر مبلغ پرداختی شما چقدر خواهد بود؟ شما علاوه بر پرداخت بابت قیمت تابلو که معمولا هم قیمت اسمی اوراق می باشد باید سود مربوط به ۱ تا ۲۰ آذر را که ۲۰ روز است به دارنده قبلی این اوراق بپردازید و بعد از خریداری این اوراق در زمان بعدی پرداخت سود معادل سود یک ماه را دریافت خواهید کرد و در حالت کلی شما سود زمان خرید تا پرداخت سود را که در این مثال ۱۰روز آخر ماه است را بهصورت خالص دریافت خواهید کرد.
-»»»رایج ترین اوراق مشارکت کدام است؟
با توجه به وجود انواع مختلف اوراق مشارکت، رایج ترین نوع اوراق مشارکت اوراق با سود دورهای ثابت و بازپرداخت اصل مبلغ اسمی می باشد. بر این اساس باید توجه داشته باشید که قیمت تابلوی این اوراق باید معمولا برابر ارزش اسمی آن باشد، زیرا در پایان شما به میزان سود اعلامی در ورقه و در آخر دوره معادل ارزش اسمی هر ورقه را دریافت خواهید نمود.
کارمزد خرید و فروش اوراق مشارکت:
مقدار کارمزد خرید و فروش همه اوراق مخصوصا اوراق مشارکت، بطور تقریبی یک هفتم سهام عادی در بازار بورس اوراق بهادار می باشد.
کارمزد خرید و فروش اوراق مشارکت به طور دقیق به صورت زیر می باشد:
باید عنوان کنم که بر اساس ماده ۷۳ دستورالعمل نحوه انجام معاملات، کارمزد خرید و فروش در عرضه اولیه اوراق مشارکت، بر عهده ناشر پذیرفته شده می باشد.
زمان مناسب برای خرید و فروش اوراق مشارکت :
در ابتدا توجه نمایید که اوراق مشارکت سود ثابت علیالحساب دارد. بر این اساس اوراق مشارکت را تحت عنوان ابزاری برای کاهش ریسک پرتفوی در بازارهای ریسکی در نظرگرفته خواهد شد.
سرمایه گذاران بر اساس میزان ریسک پذیری خود و شرایط موجود بر بازار قسمتی از سرمایه خود را اوراقی پر ریسک و بخش دیگر را برای کاهش ریسک سبد سهام اوراق مشارکت خریداری میکند.
اگر تمایل دارید اطلاعات بیشتری درباره چگونگی تشکیل بهترین سبد سهام به دست آورید کلیک نمایید.
یکی از مناسب ترین زمان ها برای خرید اوراق مشارکت زمانی می باشد که روند بازار یا همان شاخص کل و بیشتر سهام، خنثی و نزولی می باشد.
برای خرید این اوراق برخلاف سهام های ریسکی که در بازار وجود دارند نیازی به دوره آموزش بورس، تحلیل تکنیکال، تحلیل بنیادی و … ندارند و برای سرمایه گذار فقط دانستن چند نکته برای انتخاب اوراق با بازدهی بیشتر کافی می باشد.