نتیجه انتخابات آمریکا به دلیل اثری که که بر روی اقتصاد کشورهای مختلف دارد از اهمیت زیادی برخوردار است و همه منتظر مشخص شدن نتیجه هستند تا ببینند چه کسی به عنوان رئیس جمهور بعدی آمریکا انتخاب می شود. با توجه به چند ایالتی بودن آمریکا، براساس قوانین فدرال این کشور باید تا تاریخ ۲۴ آذر (۱۴ دسامبر) برنده انتخابات آمریکا مشخص شود اما به شرطی که نتیجه انتخابات مورد قبول همه باشد و مواردی چون شایعه تقلب در انتخابات و … بروز پیدا نکند.
نتایج انتخابات آمریکا کی مشخص می شود؟
براساس قوانین فدرال، نتیجه انتخابات آمریکا باید تا تاریخ ۲۴ آذر (۱۴ دسامبر) مشخص شود. به این صورت که نتایج انتخابات همه ایالات آمریکا باید تا تاریخ ۸ دسامبر به دفتر بایگانی ایالت متحده فرستاده شود و الکتورها باید در روز ۱۴ دسامبر (۲۴ آذر) به نامزد مورد نظر خود رای دهند.
اما با توجه به مواردی همچون انتخابات پستی، شایعه بروز تقلب و موضوع الکترال کالج این احتمال نیز وجود دارد که نامزدهای انتخابات نتیجه اعلام شده را قبول نکنند.
اگر نتیجه از سوی نامزدها پذیرفته نشود چه اتفاقی می افتد؟
اما اگر جنگ های حقوقی در بگیرد (که احتمال آن هست) و نتیجه ایالت ها به موقع به نشست الکتورها نرسد براساس ماده ۲ قانون اساسی آمریکا، مجالس محلی حق دارند که الکتورها (اعضای الکترال کالج) را تعیین کنند.
نتیجه آنکه مجالس ایالتی هر ۵ ایالتِ «صحنه نبرد» (فلوریدا، پنسیلوانیا، ویسکانسین، میشیگان و کارولینای شمالی) در دست جمهوری خواهان است و لذا به احتمال قوی الکتورهای با تمایلات جمهوری خواه، از نظر تعداد دست بالا را خواهند داشت و شانس ترامپ برای انتخاب شدن افزایش می یابد. اقدامی که در تاکنون در تاریخ مدرن آمریکا تجربه تشده است.
آیا شیوه متفاوت برگزاری انتخابات بر روند شمارش آرا و اعلام برنده هر ایالت و برنده نهایی تاثیرگذار است؟
در انتخابات امسال آمریکا به منظور جلوگیری از شیوع کرونا که در این کشور به بحرانی غیرقابل کنترل تبدیل شده، بخش بزرگی از آرا به صورت غیابی (اغلب پستی) و بسیار زودتر از روز انتخابات در سوم نوامبر (۱۳ آبان) ارائه می شود.
براساس آمار پروژه انتخابات آمریکا، تاکنون بیش از ۳۵ میلیون آمریکایی رای خود را داده اند و به گزارش روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز»، تاکنون بیش از ۸۰.۵ میلیون برگه رای غیابی درخواست یا برای رای دهندگان در سراسر آمریکا ارسال شده، پیش پردازش آرا شامل تایید امضای آن ها، باز کردن پاکت ها و باز کردن برگه ها و غیره برای سرعت دادن به روند شمارش و بعد شمردن آرا و قرار دادن آن ها در جداول محاسباتی برای اعلام به موقع نتایج از اهمیت زیادی برخوردار است.
در انتخابات امسال، در برخی از ایالت ها پیش پردازش آرا از چند هفته قبل از روز انتخابات آغاز شده و برخی دیگر تنها در روز انتخابات اجازه آغاز این کار را دارند و مسلم است که در هر کجا این روند زودتر آغاز شود، برنده آن ایالت سریع تر مشخص خواهد شد. اما مسئله ای که اوضاع را کمی پیچیده تر می کند این است که برخی ایالت ها آرا را در روزهای بعد از روز انتخابات هم قبول می کنند، البته به شرطی که قبل از روز انتخابات پست شده باشند.
در دو ایالت کلیدی فلوریدا و آریزونا اجازه آماده سازی آرا برای شمارش قبل از روز انتخابات وجود دارد که این دو ایالت را در شب انتخابات بسیار جلو می اندازد. در این دو ایالت همچنین آرای دریافتی بعد از روز انتخابات شمرده نخواهند شد که احتمال تاخیر در اعلام برنده این ایالت ها را کم میکند. نتیجه این دو ایالت به قدری مهم است که به نوشته نیویورک تایمز، در صورتی که «جو بایدن» در یکی از این ایالت ها پیروز شود، نشانه خوبی است که وی برنده نهایی انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا خواهد بود. ترامپ در سال ۲۰۱۶ در هر دو ایالت پیروز شد و میتوان گفت برای پیروزی دوباره، باید آرای هر دو ایالت را حفظ کند.
همچنین بخوانید: در صورت پیروزی بایدن چه اتفاقی برای بازار بورس می افتد
در دو ایالت کلیدی ویسکانیسن و پنسیلوانیا پیشپردازش آرا تا روز انتخابات مجاز نیست و احتمالاً در این دو ایالت روند شمارش زمانبرتر خواهد بود. در ایالت کلیدی میشیگان پیشپردازش آرا تنها ۱۰ ساعت قبل از روز انتخابات آغاز خواهد شد. با این حال به گفته مقامات انتخاباتی میشیگان پیش بینی می شود تا اولین جمعه بعد از انتخابات (۱۶ آبان) عمده آرای این ایالت را جدول بندی کرده باشند.
در ایالت ویسکانسین هم مقامات امیدوارند تا روز بعد از انتخابات تکلیف اغلب آرا مشخص شده باشد. دلیل این مسئله این است که در این ایالت گرچه باز کردن پاکت آرای غیابی تا قبل از ساعت ۷ صبح روز انتخابات جایز نیست، کارمندان هر حوزه اجازه دارند پاکت ها را چک کنند و در صورت جا افتادن امضا، آدرس یا مشکلاتی از این دست با رای دهندگان تماس بگیرند و به آن ها امکان برطرف کردن خطا را بدهند.
در کارولینای شمالی و جورجیا از دیگر ایالت های سرنوشت ساز هم امکان اعلام سریع نتایج وجود دارد، گرچه در چند انتخابات گذشته مشکلاتی در آن ها وجود داشته است. با این حال مقامات ایالت کارولینای شمالی انتظار دارند تکلیف بخش عمده آرا تا شب انتخابات مشخص شود.
به گزارش نیویورک تایمز، در اوهایو و مینهسوتا احتمالاً نتایج سریع اعلام خواهد شد، البته با این ملاحظه که هر دو ایالت آرای بعد از روز انتخابات را هم میپذیرند که در صورت انباشت تعداد آرای دریافتی بعد از سوم نوامبر اعلام نتایج این ایالت ها با تاخیر روبرو خواهد شد. مقامات اوهایو گفته اند اعلام نتایج و شمارش احتمالاً تا چهارشنبه بعد از روز انتخابات (۲۱ آبان) زمان خواهد برد.
به گزارش روزنامه انگلیسی «تلگراف»، در مجموع، بیشتر آرای پستی باید در فاصله چند روز بعد از روز انتخابات در سوم نوامبر دریافت شده باشند به جز چند استثنا درباره ایالتهای کلیدی. برخی ایالتهای کلیدی شامل پنسیلوانیا و کارولینای شمالی (تا ۶ نوامبر)، مینه سوتا و نوادا (تا ۱۰ نوامبر) و اوهایو (تا ۱۳ نوامبر) فرصت بیشتری برای این منظور دارند.
همه ایالت ها از ۱۰ نوامبر (۲۰ آبان) می توانند نتایج خود را تایید کنند که این روند در صورت نیاز به بازشماری آرا به تاخیر می افتد. همه ایالت ها بجز کالیفرنیا باید تا قبل از ۸ دسامبر (۱۸ آذر) نتایج خود را تایید کنند و همه موارد اختلاف باید تا قبل از این تاریخ حل شده باشد.
در سیستم انتخاباتی آمریکا در واقع مردم به الکتورها رای میدهند و نه خود نامزدها. الکتورها مقامات ایالتی یا ارشد حزبی هستند که معمولاً نامی از آنها در برگه رای آورده نمیشود. بعد از انتخابات عمومی، هر الکتور یک رای به نامزد مورد نظر خود میدهد. برای کسب اکثریت قاطع یک نامزد باید ۲۷۰ رای الکترال از ۵۳۸ رای را به دست آورد. هر یک از ۵۰ ایالت آمریکا تعدادی آرای الکترال مشخص دارد و این رای ها به نامزدی تعلق می گیرد که در انتخابات عمومی آرای مردمی آن ایالت را به خود جلب کرده است.
بعد از انتخابات عمومی امسال، الکتورها در روز ۱۴ دسامبر (۲۴ آذر) آرای خود را ارائه کرده و به واشنگتن می فرستند.
در ششم ژانویه (۱۷ دی) اعضای کنگره آمریکا در واشنگتن برای شمارش آرا تشکیل جلسه می دهند و بعد از آن برنده اعلام خواهد شد.
در ۲۰ ژانویه سال ۲۰۲۱ (اول بهمن) رئیس جمهور جدید و معاون او سوگند ریاست جمهوری می خورند و بعد رئیس جمهور سخنرانی مراسم تحلیف خود را برگزار خواهد کرد. بعد از آن رئیس جمهور در یک رژه تشریفاتی از ساختمان کنگره به سمت محل اقامت جدید خود در کاخ سفید مشایعت می شود.
البته همه این ها در شرایطی است که روند رای گیری و شمارش آرا در آمریکا طبیعی طی شود و اخلالی در آن صورت نگیرد. این در حالی است که بسیاری درباره احتمال وقوع هر اتفاقی با توجه به اظهارات و مواضع ترامپ و به طور کلی دید منفی جمهوری خواهان به رایگیری پستی و مطرح شدن احتمال تقلب در انتخابات که البته مدرکی دال بر تایید آن وجود ندارد، هشدار دادهاند.
تاثیر باخت ترامپ در انتخابات آمریکا بر بورس ایران چگونه خواهد بود؟
رئیسجمهور آمریکا بارها در ماه های گذشته سعی کرده انتخابات را زیر سوال ببرد و از احتمال نپذیرفتن نتیجه آن و عدم تحویل مسالمتآمیز قدرت گفته است.
یکی از ادعاهایی که از سوی او مطرح می شود این است که نتیجه انتخابات شاید نه تا هفته ها و ماه ها بلکه تا سالها و حتی هرگز(!) به دلیل برگزاری بخش عمده آن به روش های غیابی و احتمال تقلب، مشخص نشود.
به هرحال احتمال بحران انتخاباتی در آمریکا که جرقه آن می تواند اعلام پیروزی زود هنگام از سوی هر یک نامزدها پیش از شمارش کامل آرا باشد، مقامات سیاسی و نظامی این کشور را بقدری نگران کرده که از روزها قبل در حال ایجاد آمادگی برای مواجهه با سناریوهای مختلف هستند.
منبع: مشرق نیوز