برای بورسی شدن شهرداری تهران و زیر مجموعه های آن از جمله مترو و خدمات کالای شهروند موانعی وجود دارد که مهمترین آنها عدم شفافیت و زیان دهی بسیاری از شرکت ها و سازمان های زیر مجموعه شهرداری تهران است، البته طی فرآیندی می توان این موانع را از میان برداشت.
بورسی شدن شهرداری تهران
با وجود تعیین یکی از مسیر های اصلی برای تامین منابع پایدار شهرداری تهران برای استفاده از فرصت بازار سرمایه در سال های اخیر، هیچ گونه اقدام عملی برای بورسی شدن شهرداری تهران انجام نشده است. به اعتقاد برخی افراد، عدم شفافیت و زیان دهی بسیاری از شرکت ها و سازمان های زیر مجموعه شهرداری تهران، مهمترین موانع بورسی شدن شهرداری تهران به شمار می روند.
محسن هاشمی رئیس شورای شهر تهران در مورد ورود مترو به بازار بورس می گوید: به علت اینکه مترو تشکیلات ضرردهی است، امکان ورود به بورس را ندارد. برای ساخت مترو تهران ۳ میلیارد دلار هزینه شده، دارایی و سرمایه ناوگان مترو تهران از جمله: ایستگاه ها، تونل ها، فضاهای اجاره ای، ورودی و خروجی و … ارزش بالایی دارد ولی به دلیل ضرردهی هنوز موفق نشده وارد بورس شود.
گزینه بعدی شهرداری تهران برای بورسی شدن، شرکت خدمات کالای شهروند است، با توجه به اینکه برای ورود به بورس مقررات خاصی وجود دارد و ارائه دارایی های قانونی یکی از مهم ترین آنهاست، دارایی های قانونی شرکت شهروند (همان املاک) به نام شهروند نیست که قرار شده با دستور معاون مالی و اقتصاد شهری شهرداری تهران به زودی انتقال اسناد املاک انجام شود. اما با توجه به زمانبر بودن این فرآیند، ممکن است تا پایان سال جاری هم ورود این شرکت به بورس عملی نشود.
همچنین بخوانید: بورسی شدن همه شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت تا ۱۵ شهریور
به گفته عطا اله سینایی مشاور معاون مالی و اقتصاد شهری شهرداری تهران، در شرایطی که شرکت های نفتی و غیرنفتی میتوانند در بورس بدرخشند و از سود ۵۰۰ هزار میلیارد تومانی این بازار استفاده کنند، شهرداری تهران هم باید از این موقعیت استفاده کند و اداره کل امور مجامع و شورای سازمان های شهرداری تهران درصدد عملی شدن این فرآیند است.
به عقیده برخی کارشناسان، شرکت فروشگاهی شهروند بنگاه اقتصادی است که سود و زیان مشخصی دارد و برای واگذاری شهروند از طریق بورس می تواند به عنوان نخستین مسیر شهرداری و در قالب نقد شوندگی یا بهادار سازی دارایی ها در نظر گرفته شود.