نوسانگیری در بازار بورس به این معناست که با بررسی یک سهم روند صعودی آن در چند روز آینده را پیش بینی کرده و اقدام به خرید می کنیم و سپس با رسیدن به سود مورد نظر در عرض چند روز اقدام به فروش می نماییم. به عبارت دیگر نوسانگیری یعنی رسیدن به سود در کوتاه مدت. نوسانگیران بازار بورس کسانی هستند که از این طریق کسب سود می کنند. اما نوسانگیری در بازار بورس پدیده قابل قبولی نیست و در هیچ جای جهان به آن توصیه نمی شود. در این نوشته قصد داریم مضرات نوسانگیری در بورس را ذکر کرده و بگوییم چگونه مردم بازیچه دست نوسانگیران بازار بورس نشوند.
نوسانگیران بورس چه کسانی هستند؟
نوسان به معنی تغییرات قیمت سهام در بازههای زمانی مختلف است. به نوسانگیری سفته بازی نیز گفته می شود. نوسان گیران افرادی هستند که معمولا با بازار بورس و عوامل موثر بر آن آشنایی کافی داشته و به اصول تحلیل تکنیکال و بنیادی سهم های مختلف را زیر نظر می گیرند و اقدام به خرید آن می کنند. نوسانگیران در بورس افرادی هستند که ریسک پذیر هستند و از ریسک های بزرگ در خرید و فروش سهام نمی ترسند. این افراد به دنبال سوددهی کوتاه مدت هستند و به سراغ خرید سهم های بنیادی که کسب سود از آن ها نیازمند سهامداری و صبر است نمی روند. افراد نوسانگیر حداکثر بازه زمانی یک تا دو هفته ای را برای رسین به میزان سود مقبول خود در نظر می گیرند. نوسانگیران معمولا سرمایه های کلانی دارند که نمی خواهند آن را معطل کنند و به دنبال سود در کوتاهترین مدت می باشند.
درباره نوسانگیری و چالش های آن بیشتر بخوانید
نوسانگیران از چه اطلاعاتی برای نوسانگیری استفاده می کنند؟
همان طور که گفته شد عده ای از نوسانگیران با ابزارهای تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی اقدام به نوسانگیری می کنند. عده ای هم هستند که از اطلاعات پنهانی که عموم مردم به آن دسترسی ندارند باخبر هستند. اطلاعاتی که خبر از مثبت شدن سهم در روزهای آینده دارد شاه کلید اساسی در نوسانگیری است. توجه به شایعات و اخبار پیرامون یک سهم نیز می تواند در نوسانگیری به نوسانگیران کمک شایانی نماید. آشنایی با فیلترنویسی نیز می تواند در شناسایی سهم به نوسانگیران کمک کند.
نوسانگیری همان قدر که برای عده ای سودآور است می تواند برای عده دیگری زیان آور باشد بنابراین به مردم توصیه می شود که با آکاهی وارد بازار بورس شوند و سرمایه خود را بازیچه نوسانگیران بازار بورس نکنند. با یک مثال این موضوع را روشن تر بیان می کنیم. فرض کنید عده ای قصد دارند قیمت یک سهم را صعودی کنند بنابراین اقدام به خرید یک سهم خاص در بازه های زمانی متفاوت می کنند وقتی سهم با صف خرید مواجه شد افراد دیگر وارد این سهم می شوند اما در این وضعیت گروه اول سرمایه خود را از سهم خارج می کنند و باعث متضرر شدن گروه دوم می شوند.
هدف نوسانگیران بیشتر سهام شرکت های کوچک و عمدتا فرابورسی است زیرا سهامداران شرکت های بنیادی به راحتی سهام ارزنده خود را از دست نمی دهند و به عبارتی بازیچه دست نوسانگیران نمی شوند و به عبارتی سهامداری می کنند.
نوسانگیران بیشتر در کمین چه سهامی هستند؟
۱- سهام شرکت های کوچک و عمدتا فرابورسی زیرا این سهمها برای رشد حداکثری در یک روز، نیاز به پر شدن حجم مبنا ندارند و زودتر از سهمهایی با حجم مبنای بالا تحت تاثیر جو بازار قرار میگیرند.
۲- سهمهایی که شناوری بالا یا خیلی پایین ندارند.
۳- سهامی که قیمت آخرین معامله آن ها از قیمت پایانی سهم در روز معاملاتی قبلی بالاتر است.
۴- سهم هایی که تعداد معاملات آن ها در روز قبل بالاتر بوده است.
مضرات نوسانگیری در بورس چیست؟
- همان طور که گفته شد اگر به اصول بازار آشنا نباشید ممکن است فریب نوسانگیران را بخورید و بازیچه دست نوسانگیران بورس شوید و اقدام به خرید سهمی کنید که به زودی در سراشیبی قرار می گیرد و باعث می شود ضرر کنید.
- یکی از مضرات و آثار سوء نوسانگیری این است که منجر به ایجاد حباب در بازار سهام می شود. نوسانگیران می توانند با انتشار شایعات باعث بالا رفتن قیمت یک سهم شوند و به عبارتی در سهم مورد نظر ایجاد حباب می کنند به این معنی که سهم با قیمتی بالاتر از قیمت و ارزش ذاتی آن مبادله می شود و هر لحظه ممکن است قیمت آن به اصطلاح بشکند.
- یکی از معایب نوسانگیری برای خود نوسانگیران این است که مجبورند مبالغ مالیات و کارمزد زیادی را پرداخت کنند و از طرفی استرس نوسانگیری را تحمل کرده و ریسک زیاد آن را بپذیرند.
- نوسانگیری فعالیت مضری است زیرا هیچ اتفاق واقعی در تولید نیفتاده و تنها بخشی از سهامداران با نوسان گیری سود کسب کرده اند و در مقابل عده ای متضرر شده و انگیزه خود برای سرمایه گذاری در بازار سرمایه را از دست می دهند.
چگونه بازیچه دست نوسانگیران بوس نشویم؟
توصیه های زیر به شما کمک می کند در بازار بورس غیرحرفه ای عمل نکنید و طعمه نوسان گیران نشوید:
- به شایعات بی اساس و بدون منبع معتبر توجه نکنید. بسیاری از اخبار پیرامون یک سهم توسط سهامداران آن ایجاد شده و هیچ پایه و اساسی ندارند.
- سعی کنید آگاهی خود درباره تحلیل در بورس را بالا برده و خودتان اقدام به شناسایی سهام با ارزش کنید.
- همان طور که گفته شد نوسانگیران بیشتر در کمین سهام خرد متعلق به شرکت های کوچک هستند بنابراین سعی کنید سهام بنیادی انتخاب کنید تا از گزند نوسانگیران به دور باشید.
- اگر وقت و تخصص کافی ندارید از مراکز مشاوره بورسی مانند سبدگردان ها مراجعه کنید و مدیریت دارایی خود را به این افراد بسپارید.
- زمانی که بازار با اصلاح روبروست اقدام به خرید و فروش سهام نکنید.
- سهام آیندهدار با دید میانمدت و بلند مدت در سطوح حمایتی را بخرید.
- خرید پله ای و مدیریت شده داشته باشید.
سخن پایانی:
هرچه بازار بورس دچار نوسان بیشتری باشد نوسانگیران موقعیت بهتری برای نوسانگیری پیدا می کنند و می توانند دیگران را طعمه سودهای کوتاه مدت خود کنند. در شرایطی مانند تحریم که ترس نزولی شدن سهام صنایع بزرگ وجود دارد سهامداران به نوسانگیری در صنایع کوچکتر اقدام می کنند. نوسانگیری نوعی استراتژی معاملاتی است که برخی از طریق آن به سودهای زیادی می رسند. نکته ای که مهم است چگونه مردم بازیچه دست نوسانگیران بازار بورس نشوند.