به افزایش تعداد سهام عرضه شده از سوی شرکت های بورسی افزایش سرمایه گفته می شود که در صورت موافقت سازمان بورس و اوراق بهادار، با دو هدف تامین منابع مالی جدید به منظور گسترش فعالیت های شرکت و یا اصلاح ساختار سرمایه شرکت انجام می شود. در این نوشته قصد داریم بگوییم مراحل افزایش سرمایه شرکت ها به چه صورت است.
به این صورت که شرکتی که قصد افزایش سرمایه داشته باشد باید تعدادی سهام جدید انتشار دهد و به سهامداران بفروشد تا مبلغ مورد نیاز برای افزایش سرمایه آن تامین شود. در حقیقت افزایش سرمایه یکی از روش های تامین مالی شرکت ها می باشد و گاهی نیز به منظور اصلاح و بهبود ساختار مالی شرکت ها انجام می شود و اختیاری است.
مراحل افزایش سرمایه در شرکت ها
قبل از بیان فرایند افزایش سرمایه شرکت ها نگاهی به انواع افزایش سرمایه بیاندازیم. میزان افزایش سرمایه شرکت ها طی جلسه مجمع عمومی فوق العاده از سوی سهامداران مورد بررسی قرار می گیرد و در صورت موافقت، مراحل لازم برای افزایش سرمایه انجام می شود.
افزایش سرمایه در شرکت ها به چند روش انجام می شود که فرق اساسی بین روش های افزایش سرمایه، در محل تامین این منابع جدید است.
انواع افزایش سرمایه شرکت های بورسی:
- افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها
- افزایش سرمایه از محل سود انباشته
- افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات حال شده
- افزایش سرمایه از محل صرف سهام
برای افزایش سرمایه در بورس اطلاعیه ای به منظور اظهار نظر حسابرس مورد نظر تهیه می شود که در سایت کدال منتشر می شود و شامل چند مرحله است که با توجه به نوع افزایش سرمایه امکان دارد برخی از مراحل اجرا نشود و یا به ترتیبی که در ادامه ذکر شده نباشد:
۱ – در اولین مرحله از افزایش سرمایه، هیئت مدیره شرکت پیشنهاد افزایش سرمایه را ارائه میدهد و به تصویب می رساند.
۲ – مرحله بعدی از افزایش سرمایه شرکت های بورسی این است که حسابرس با توجه به فرضیات ذکر شده افزایش سرمایه را مورد بررسی قرار می دهد و اگر ایراد یا مشکلی وجود نداشته باشد همه یا بخشی از افزایش سرمایه را تایید می کند.
۳ – سومین مرحله از افزایش سرمایه شرکت ها ارسال مدارک و مستندات افزایش سرمایه شرکت ها برای اداره ثبت شرکت ها و سازمان بورس می باشد.
۴ – تاییدیه سازمان بورس مرحله بعدی افزایش سرمایه یک شرکت است که با براساس مستندات ارسالی افزایش سرمایه را تایید می کند.
۵ – بعد از تایید سازمان بورس، اطلاعیه صدور مجوز افزایش سرمایه روی سایت کدال منتشر می شود که به معنای موافقت سازمان بورس با افزایش سرمایه شرکت مورد نظر است.
۶ – در این مرحله تاریخ مجمع فوق العاده شرکت مشخص می شود تا نسبت به میزان افزایش سرمایه و قیمت سهام تصمیم گیری شود.
۷ – درج آگهی برای دعوت سهامداران به مجمع عمومی فوق العاده، مرحله دیگری برای افزایش سرمایه شرکت های بورسی است. این آگهی روی سایت کدال منتشر می شود و از سهامداران خود دعوت می کند تا در زمان و مکان مشخصی برای تصمیم گیری در خصوص افزایش سرمایه تصمیم بگیرند.
۸ – در این مرحله تصمیماتی که در مجمع فوق العاده گرفته شده، (اعم از مبلغ افزایش سرمایه و درصد آن) اعلام و بر روی سایت کدال منتشر و بطور قطعی در اداره ثبت شرکت ها درج می شود. مهلت استفاده از مجوز افزایش سرمایه در صورت موافقت بورس میتواند تمدید شود.
۹ – در صورتی که افزایش سرمایه شرکت ها از طریق محل آوره نقدی سهامداران باشد، بعد از مجمع فوق العاده و بازگشایی سهم در سامانه کدال اطلاعیه ای منتشر می شود با عنوان (مهلت استفاده از حق تقدم خرید سهام) که به مدت ۶۰ روز از زمان بازگشایی به سهامداران مهلت می دهد تا یا سهام خود را بفروشند و حق تقدم سهام را به فرد دیگری واگذار کنند ( که به این ترتیب از فرآیند افزایش سرمایه خارج می شوند) و یا اینکه بعد از پایان این ۶۰ روز، مبلغ ۱۰۰ تومان به ازاری هر حق تقدم، به حساب شرکت مورد نظر واریز و در افزایش سرمایه شرکت کنند و سهام های اضافه شده را معامله کنند.
۱۰ – در مراحل افزایش سرمایه شرکت ها، آخرین مرحله اعلام نتایج و قیمت تمام شده حق تقدم های معامله شده است که سهامدار از طریق تماس با امور سهامداران شرکت مربوطه مبالغ فروش را به حساب خود عودت می دهد.
همچنین بخوانید: وزیر اقتصاد: لایحه افزایش سرمایه شرکت ها به مردمی شدن اقتصاد کمک می کند
برای ثبت افزایش سرمایه شرکت ها، قبل از مراجعه به موسسات حقوقی معتبر باید از مشاوره متخصصان و کارشناسان حرفه ای استفاده کرد و افراد نیز برای شرکت در افزایش سرمایه شرکت ها باید قبل از تاریخ برگزاری مجمع فوق العاده شرکت مورد نظر، سهام آنرا خریداری کرده باشند.
اطلاعات کامل در مورد نحوه خرید و فروش سهام بعد از افزایش سرمایه
نکاتی در مورد افزایش سرمایه
- افزایش سرمایه شرکت ها باعث می شود قیمت سهام آن شرکت کاهش پیدا کند، اما در مقابل تعداد داراریی سهام افراد بیشتر می شود.
- در اکثر موارد با کاهش قیمت سهم شرکت در اثر افزایش سرمایه، موقعیت مناسبی برای سرمایه گذاران جدید فراهم می شود تا سهم را با قیمت مناسبتری خریداری کنند و افزایش تقاضا برای خرید سهام منجر به افزایش قیمت سهم و رشد آن می شود. (البته همیشه به این شکل نیست و در مواردی نیز کاهش قیمت سهام مشاهده شده است.)
- بعضی از شرکت ها افزایش سرمایه خود را با روش ترکیبی انجام می دهند و دو روش افزایش سرمایه را با هم ترکیب می کنند. محاسبه قیمت برای روش ترکیبی افزایش سرمایه باید از طریق دو روش مورد استفاده انجام شود که به آن قیمت تئوریک سهم گفته می شود.
- حق تقدم سهام یکی از مواردی است که در افزایش سرمایه شرکت ها مورد توجه قرار می گیرد. با افزایش سرمایه یک شرکت سهامداران قبلی برای خرید سهام آن حق تقدم دارند و این حق قابلیت فروش دارد. اما مجمع عمومی فوق العاده این اختیار را دارد که چنین حقی را به سهامداران واگذار نکند و تنها ارزش سهام را به افراد سهامدار پرداخت کند.
همان طور که دیدید مراحل افزایش سرمایه شرکت ها دارای مراحل قانونی خاص خود است که ممکن است موافقت با آن ماه ها به طول بیانجامد.