جهت تبیین مکانیزم خوب جهت قیمت گذاری صادرات فولاد و محصولات مرتبط با آن، وزارت صنعت و معدن از سازمان های مربوط به این بخش درخواست کرد تا اگر پیشنهاداتی در این رابطه دارند اعلام نمایند در این بین یکی از تشکل ها پیشهاد عرضه ورق فولاد در بورس کالا به عنوان مجوزی برای صادرات را ارائه داد.
بیشتر بخوانید : مس فولاد و آلومینیوم به بورس کالا عرضه می شوند
جزئیات عرضه ورق فولادی به بورس جهت صادرات
تولیدکنندگان پروفیل و لوله سندیکای صادرات پیشنهاد دادند صادرات ورق فولادی صرفا زمانی انجام شود که پس از عرضه آن به بورس کالا، ورق فولادی بدون مشتری بماند و تا زمانیکه در بورس میزان تقاضا از عرضه بیشتر باشد و به اصطلاح بازار تشنه باشد باید صادرات ورق فولادی مورد تقاضا برای حمایت از صنایع تکمیلی داخلی ممنوع شود.
قیمت پایه ورق های گرم فولادی قابل عرضه در بازار بورس به صورت زیر محاسبه می گردد.
حاصلضرب ۸۵% میانگین هفتگی قیمت جهان ورق گرم (CIS ) (FOB) در میانگین قیمت هفتگی ارز نیمایی می باشد.
بصورت هفتگی میانگین هفتگی مقدار مبادله ارز نیمایی از سوی بانک مرکزی (ج.ا.ا ) توسط سامانه محاسبه و اعلام می گردد.
به منظور تنظیم بازار ورزق گرم فولادی سقف رقابت حداکثر ۱۰ درصد، روی قیمت پایه باشد.
مطابق با این گزارش، جهت مدیریت و همچنین تنطیم بازار محصولات عرضه شده در بورس ، عرضه کنند گان باید به اندازه کافی و ادامه دار نسبت به عرضه اقدام نمایند و در قالب عرضه کافی و ادامه دار ماهیانه حداقل ۵۰۰ هزار تن انواع ورق فولادی، اندازه و کف عرضه ورق گرم فولادی با توجه به عوامل آن باشد.
از سوی دیگر حدود ۴۰ درصد تولید باید مقدار عرضه سلف ورق گرم فولادی در بورس کالا باشد و به عبارت دیگر می بایست مقدار عرضه متناسب با میزان تقاضای هفتگی در بورس باشد و همچنین حدود ۶۰% تولید باید میزان عرضه مچینگ ورق گرم باشد.
با توجه به پیشنهادات ارائه شده، پس از کشف قیمت منصفانه و همچنین عرضه حداکثری، فروش به صورت مچینگ آغاز خواهد شد و زمانیکه میزان تقاضا در بازار از مقدار عرضه بیشتر باشد سریعا فروش در قالب تحویل فوری ورق اعلام می گردد.
باید قوانین و ساز و کار هایی جهت رعایت کف عرضه ماهانه و همچنین ضمانت اجرایی آن تعیین و تنظیم شود و با توجه به گزارش بورس کالا در رابطه با توجه نکردن به کف قیمت ماهامنه و بعد از سر رسید زمان ۱۴ روزه جبران کسری، تمام عرضه به مدت ۲۱ روز در یک گروه کالایی (مبنای شروع از ابتدای ماه) و در صورت مشاهده عدم رعایت کردن آن از سوی عرضه کنندگان برخورد قانونی توسط سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان صورت می گیرد.
با توجه به ارائه این پیشنهادها ، طریقه دادن سهمیه ورق و استفاده از آن چنین تنظیم شده که کارخانه هایی که ورق فولاد را جهت مصرف خریداری می کنند، بر اساس ظرفیت واقعی و عملیاتی مصرف کنندگان پایین دستی مطابق با گزارش اعلام شده کمیته مشترک ظرفیت سنجی فولاد مبارکه و سندیکا ملاک باشد و از سوی دیگر میزان سهمیه تولیدگنندگان شناور تعیین می گردد و هر کارخانه مجاز به استفاده از این سهمیه شناور بصورت سه ماهه می باشند.
عرضه شرکت های تولیدی فولاد گیلان ، فولاد مبارکه ، لوله اهواز و نورد در بورس کالا ادامه دار بوده و زمانیکه شرکت های نورد و لوله اهواز و فولاد گیلان در عرضه مشکل دارند باید این عرضه در بورس بوسیله مالک ورق تولیدی انجام شود.
از طرفی باید تحویل شمش فولادی و یا اسلب به شرکت های مذکور به مقدار عرضه ورقی که آن شرکت در بورس مالا داشته، باشد.
سندیکای حول محور نحوه فروش ورق فولادی به صنایع داخلی آورده شده و به دلایل برخی مشکلات مالی این صنایع کوچک و متوسط خرید آنها از صنایع مادر به این صورت می باشد که آنها موظف به پرداخت ۱۰% از کل مبلغ می باشند و باقی مبلغ را بصورت LC سه ماهه در بورس کالا و بصورت اعتباری در فروش مچینگ باشد.
سندیکای مزبور اضافه کرد : روش دیگر نیز وجود دارد، که آن هم عرضه مستقیم ورق فولاد بوسیله فولاد مبارکه با قیمت تمام شده به اضافه ی سود معقول و منطقی با نظارت سازمان حمایت به مصرف کنندگان پایین دستی و متقاضیان می باشد.
سندیکای پیشنهادات ارائه شده از سوی تشکل های مرتبط با صادرات فولاد را به سرپرست معاونت بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت و دبیر ستاد تنظیم بازار، محمدرضا کلامی ابلاغ نمود.