در حالی که رشد ۳۷ درصدی سهام شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی با نماد “شستا” ، شاخص کل بورس را بیش از ۵% مثبت کرد و در پی این اتفاق کم سابقه، بورس تهران می توانست یک یا چند روزی تعطیل شود، ناظر بازار در جریان داد و ستدهای دیروز دوشنبه ۱۶ تیر، معاملات سهام شستا را باطل اعلام کرد. بر اساس دستورالعمل اجرایی شرایط اضطراری قانون بازار اوراق بهادار، سازمان بورس مجاز می باشد برای حمایت از منافع سرمایهگذاران و حفظ بازار شفاف در شرایط اضطراری دستور تعطیلی و توقف تمام یا بخشی از معاملات هر یک از بورسها و بازارهای خارج از بورس را حداکثر به مدت سه روز کاری صادر کند.
در پی معاملات دیروز شاخص کل بورس تهران با احتساب رشد ۳۷ درصدی شستا، افزایش ۸۵ هزار و ۴۲۶ واحدی داشت و در کانال یک میلیون و ۷۴۰ هزار واحدی قرار گرفت. شکست مقامت یک میلیون و ۷۰۰ هزار واحدی نشان داد شاخص کل در حال سنت شکنی است زیرا شاخص کل همیشه در محدوده مقاومتها کمی اصلاح می شود، اما بعد از ابطال معاملات شستا توسط ناظر بازار، رشد شاخص کل ۳/۸۱ درصد شد و در کانال یک میلیون و ۷۱۸ هزار و ۴۴۳ واحد آرام گرفت.
درباره دلیل ابطال معاملات دیروز شستا بیشتر بخوانید
کارشناسان انتظار کمی اصلاح و عقبگرد دماسنج بازار را در این روزهای ابتدایی داشتند ولی شاخص کل با رشدی که داشت، نشان داد در این روزها از فضای تحلیل دور شده و با قدرت هرچه بیشتر در حال طی رکوردزنی می باشد.
به گزارش دنیای اقتصاد:
گفته می شود موضوعاتی چون تعطیلی بازار در اختیارات ناظر بازار است اما آیا قاعدهای برای چنین رفتاری در بازار وجود دارد؟ آیا چنین اتفاقی باعث نمیشود شرکتها از این پس در روند معاملاتی خود دست به عصا حرکت کنند؟ آیا با اختیارات اینچنینی بازار قفل نمیشود؟ طبق چه اصول یا دستورالعملی بورس تهران اجازه افزایش شاخص به بیش از ۵ درصد را نمیدهد؟ آیا موضوع رفتار سلیقهای در میان است؟ متاسفانه پیگیریهای «دنیایاقتصاد» از بورس تهران در این زمینه بدون پاسخ ماند و هیچیک از مسوولان مرتبط حاضر نشدند درباره تصمیم جنجالی خود توضیح دهند. موضوعی که برای بازارسرمایه به عنوان یکی از شفافترین نهادهای اقتصادی در ایران مایه تعجب و تاسف است. ناظران بورس درحالی از پاسخگویی خودداری کردهاند که دیروز شائبه رفتار سلیقهای آنان بسیاری از اهالی بازار را نسبت به تداوم این نوع تصمیمهای دلبخواهی نگران کرده بود.
کاهش درصد تضامین
سهامداران بورس اوراق بهادار تهران در معاملات روز گذشته شاهد اتفاق جدیدی بودند، به طوری که در ساعات ابتدایی معاملات خبری تحت عنوان کاهش درصد تضامین در بازار به گوش میرسید. در همین حال، به عقیده برخی از کارشناسان تسهیل در قوانین و مقررات که در دستور کار ریاست جدید سازمان بورس قرار دارد، میتواند به تعمیق جریان داد و ستدهای بازار سرمایه کمک کند. به طوری که کاهش درصد تضامین و رسیدن به رقم ۵ درصدی میتواند به چرخش بیشتر نقدینگی و جذب بالاتر شرکتها دراین زمینه منجر شود. از طرفی، سیستم معاملاتی در بازار سرمایه یکی از چالشهایی محسوب میشود که سالهاست گریبانگیر سرمایهگذاران شده است. بر این اساس تا زمانی که سایه ریسک هسته بر سر بازار سنگینی کند ، اگر متولی و قانونگذاران برای تسهیل قوانین و مقررات گام برندارند باز هم نمیتوان شاهد رشد و توسعه این بخش به معنای واقعی بود؛ زیرا اختلال و قطعیهای پیدرپی نهتنها خسارت به جامعه سهامداران وارد میکند، بلکه شرکتها و کلیت بازار را هم تحتتاثیر این مهم قرار میدهد.
نهاد ناظر و متولی بورس باید بهبود زیرساختها را مورد توجه قرار دهند
نگاهی به سایر بازارها نشان میدهد سرمایهگذاری در بازارهای موازی بورس با مشکلات عدیدهای همراه شده است، به عنوان مثال در بازار مسکن شاهد ظهور پدیده رکودتورمی هستیم. در بازار ارز خرید و فروش باید در چارچوب مشخص و با توجه به نیازهای ضروری صورت بگیرد که در غیر این صورت و معاملات به قصد نوسانگیری، ریسک حمل و نقل، نگهداری، سرقت و … را در پی خواهد داشت. بر این اساس با ارزیابی سرمایهگذاری در سایر بازارهای مالی مشاهده میشود صنایع و شرکتهای فعال در بازار سهام وضعیت به مراتب بهتری نسبت به سایر بازارها دارند که در این زمینه نهاد ناظر و متولی بورس باید بهبود زیرساختها را مورد توجه قرار دهند، چرا که در غیر این صورت رفتهرفته با سلب اعتماد سرمایهگذاران در بخش مولد اقتصادی روبهرو خواهیم شد که در نهایت چیزی جز خروج نقدینگی و حرکت به سمت بازارهای دلالی را در پی نخواهد داشت.