در سفر وزیر نیرو به کشور عراق قرارداد ۲ ساله صادرات برق ایران به عراق بین دو کشور امضا شد. طبق این قرارداد صادرات نفت به عراق برای دو سال آینده تمدید شد در ادامه صحبت های عباسعلی حقانی نسب کارشناس ارشد بازار سرمایه در خصوص لزوم اصلاح مدل قیمت گذاری برق نیروگاه ها را بخوانید:
مدل قیمت گذاری برق نیروگاه ها باید اصلاح شود
عباسعلی حقانی نسب:
تولید برق در بخش خصوصی انجام می شود و صادرات با نرخ بالا و دریافت ارز آن نصیب دولت می شود و این اجحاف در حق سهامداران نیروگاه ها بویژه سهامداران مردمی بخش خصوصی و تامین اجتماعی می باشد. اگر برق با نرخ کیلوواتی حداقل ۷ سنت هم صادر شود با محاسبه دلار ۱۵ هزارتومانی چیزی حدود کیلووات ساعتی ۱۰۵۰ تومان صادر می شود در حالی که دولت برق را از نیروگاه ها کیلووات ساعتی ۶۲ تومان می خرد بنابراین دولت چیزی حدود ۹۷۰ تومان سود می کند درحالیکه بخش عمده این سود باید نصیب نیروگاه ها شود بویژه نیروگاه های سهامی عام و نیروگاه های متعلق به سازمان تأمین اجتماعی.
همچنین بخوانید: الزامات ورود شرکت مادرتخصصی نیروگاه های حرارتی کشور به بورس
ما اعتقاد داریم متأسفانه در این بخش کاستی های جدی وجود دارد که عملا کارامدی صنعت برق را به شدت کاهش می دهد. ما در کشورمان با دو بحران مواجه هستیم یکی بحران کمبود برق در تابستان و دیگری بحران کمبود گاز در زمستان. مدل مصرف انرژی در کشور ما به شکلی است که اتکای آن به یکی از دو نوع انرژی یعنی برق یا گاز نیست بنابراین ما با دو بحران مواجه هستیم. در اکثر مناطق دنیا توسعه انرژی برای استفاده گرمایی و استفاده محصولات مبتنی بر برق است و حتی گاز را هم تبدیل به برق می کنند و برق را توسعه می دهند و دلیل آن این است که مشکلات امنیتی و … مرتبط با برق به مراتب کمتر از مشکلات مربوط با گاز است.
مسئولین باید پاسخگو باشند که چرا همزمان هم صنعت برق را توسعه داده اند و هم صنعت گاز را، در صورتی که با توسعه صنعت برق و توسعه محصولاتی که با برق کار می کنند (محصولات گرمایی، محصولات انرژی و حمل و نقل و … ) می توانستند نیروگاه هایی را به منظور توسعه تولید برق ایجاد کنند.
کارایی صنعت برق بیشتر از صنعت گاز است
در یک نیروگاه سیکل ترکیبی هر مترمکعب گازی که مصرف می شود می تواند بین ۵ تا ۷ کیلووات ساعت برق تولید کند و این نشاندهنده بالاتر بودن کارایی صنعت برق از صنعت گاز می باشد و این یکی از نکات اساسی است که باید به آن توجه شود.
در آینده ماشین ها و موتورهای برقی بیشتر مورد توجه قرار خواهد گرفت و ما اگر بخواهیم به آن سمت حرکت کنیم با بحران برق مواجه خواهیم شد همان طور که در حال حاضر شاهد فشار به صنعت برق و قطعی برق هستیم.
مدل قیمت گذاری صنعت برق باید اصلاح شود تا بتوانیم نیروگاه های بیشتری تولید کنیم
مدل قیمت گذاری صنعت برق باید اصلاح شود تا بتوانیم نیروگاه های بیشتری تولید کنیم. مدل غلط قیمت گذاری صنعت برق باعث شده که بین ارزش ایجادی یا ارزش جایگزینی یک نیروگاه با ارزش درآمدزایی همان نیروگاه تفاوت زیادی وجود داشته باشد. در حالی که نیروگاه ها ارزش ساخت و جایگزینی بسیار بالایی دارند ولی درآمد متناسبی ندارند.
دولت با این مدل قیمت گذاری در حق نیروگاه های سهامی عام اجحاف می کند. در قرار داد اخیر دولت برای صادرات برق به عراق اگر نیروگاه های کشور برق را صادر کنند و مطالبات خود را با قیمت واقعی دریافت کنند چه درآمد هنگفتی برای نیروگاه ها بوجود می آید ضمن اینکه دولت هم می تواند با آزادسازی نرخ خوراک نیروگاه ها درآمد خود را از محل فروش گاز به نیروگاه ها و موارد دیگر کسب کند.
مدل قیمت گذاری در نیروگاه ها باید اصلاح شود به این شکل که دولت خوراک را به قیمت آزاد به نیروگاه ها بدهد و برق را هم به قیمت آزاد از نیروگاه ها بخرد و صادرات برق را به نیروگاه ها واگذار کند. همچنین دولت می تواند هزینه نقل و انتقال به دلیل زیرساخت انتقال برق را با نرخ مشخص وصول کند و هزینه آن را از نیروگاه ها دریافت کند و به این شکل بستر را برای توسعه نیروگاه ها فراهم کند و مدل فعلی قیمت گذاری آسیب جدی به توسعه نیروگاه ها و تولید برق وارد می سازد.