در حال حاضر با توجه به پیشرفت هایی که در زمینه معاملات حاصل شده بسیاری از افرادی که قصد سرمایه گذاری در طلا را دارند دیگر به خرید حضوری سکه و طلا و نگهداری آن نزد خود نیازی نخواهند داشت و دیگر نگران به سرقت رفتن و … آن نیستند. ما در ادامه به بررسی اینکه سرمایه گذاری در بورس طلا و صندوق طلا چگونه است؟ خواهیم پرداخت.
سرمایه گذاری در بورس طلا و صندوق طلا
یکی از راه های سرمایه گذاری در بورس، سرمایه گذاری در صندوق طلا می باشد اما صندوق طلا چیست؟ به صندوقی که سرمایه جمع آوری شده از افراد سرمایه گذار را در اوراق مبتنی بر طلا و گواهی سپرده طلا سرمایه گذاری میکند صندوق طلا میگویند.
گواهی سپرده کالایی ورقه بهاداری است که بیانگر مالکیت مقدار مشخصی کالای سپردهشده در انبار می باشد. و پشتوانه آن، بیجک یا قبض انباری ست که انباردار برای آن صادر مینماید.
توجه فرمایید که برای سکه طلا، بانک رفاه کارگران تحت عنوان انبار پذیرفته شده است.
نکته: تسویه نقدی خریدو فروش این اوراق یک روز کاری بعد از انجام معامله می باشد و هر ۱۰ ورقه گواهی سپرده طلا معادل است با یک سکه تمام بهار آزادی
در این انبار سکه های تایید شده دارای ضرب سال ۸۶، با وزن ۸.۱۳۳ گرم و عیار ۹۰۰ می باشد که اگر شخصی قصد داشته باشد گواهی سکه دریافت کند میتواند سکه های فیزیکی شان را به بانک مورد نظر تحویل و حواله سکه دریافت نمایند.
بیشتر بخوانید: همه چیز درباره صندوق سرمایه گذاری طلا
امروزه در بورس اوراق بهادار، حواله سکه قابل معامله است که قیمت آن در جهت با قیمت سکه در بازار است اما گواهی سکه در بورس دارای مقداری نوسان محدود است که امکان دارد نسبت به قیمت سکه در بازار تاخیر زمانی داشته باشد.
انواع صندوق طلا در بازار سرمایه کدام اند؟
در حال حاضر ۴ صندوق طلا در بازار سرمایه در حال فعالیت هستند که به شرح زیر می باشند:
- طلا
- زر
- گوهر
- عیار
در صورتی که هر یک از سرمایه گذاران قصد خرید صندوق طلا را داشته باشند خرید آن به راحتی امکان پذیر است. در ایران اولین صندوق کالایی بازار سرمایه صندوق پشتوانه طلای لوتوس می باشد که از نوع صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله در بورس کالا است.
بیشتر بخوانید: بورس کالا و روش معامله در آن
موضوع فعالیت صندوق پشتوانه طلای لوتوس، سرمایه گذاری در اوراق بهادار است که این سرمایه گذاری در اوراق بهادار مبتنی بر اوراق مشتقه مبتنی بر سکه طلا، گواهی سکه طلا، اوراق بهادار با درآمد ثابت و سپرده و گواهی سپرده بانکی میباشد
زمان خرید و فروش صندوق طلا چگونه است؟
در حال حاضر، از ساعت ۱۲:۳۰ الی ۱۵:۳۰ زمان انجام معاملات گواهی سکه طلا، می باشد. البته ساعت ۱۲:۳۰ تا ۱۳:۰۰ مرحله پیش گشایش می باشد و ساعت ۱۳:۰۰ قیمت تعیین میگردد. در ساعت ۱۳:۰۰ الی ۱۵:۳۰ زمان حراج پیوسته یا همان معاملات عادی می باشد.
سرمایه گذاری در صندوق طلا چه مزایایی دارد؟
از مزایای سرمایه گذاری در بورس طلا میتوان به نفع بردن از تغییر و تحولات در قیمت طلای جهانی و پوشش ریسک نرخ ارز نام برد که البته بیشترین سرمایه گذاری صندوق طلا روی گواهی های سکه طلا است.
قیمت گذاری سکه طبق قیمت اونس جهانی و نرخ دلار:
اگر بخواهیم از جهت دیگر در نظر بگیریم باید بگویم که قیمت گذاری سکه طبق دو پارامتر قیمت اونس جهانی و نرخ دلار تعیین می شود و طبق این مسئله سرمایه گذاری در صندوق طلا به منظور سرمایه گذاری غیرمستقیم در طلای جهانی و نرخ ارز انجام میگیرد.
بیشتر بخوانید: سرمایه گذاری در سکه بهتر است یا طلا
از دیگر مزایای سرمایه گذاری در بورس طلا یا همان صندوق طلا پوشش ریسک کاهش قیمت طلا با استفاده از ابزارهای بازار آتی می باشد به این صورت که در صندوق طلا امکان اخذ موقعیت در بازار آتی برای پوشش دهی ریسک بازار طلا وجود دارد.
کارمزد خرید و فروش صندوق طلا چقدر است؟
برای خرید و فروش دارایی ها در بورس اوراق بهادار و بورس کالا باید کارمزد پرداخت نمایید در واقع برای خرید و فروش صندوق طلا هم مشمول پرداخت کارمزد خواهید شد.
بیشتر بخوانید: هزینه کارمزد هر معامله در بورس
میزان کارمزد در هر بار خرید یا فروش صندوق طلا، ۰.۰۰۱۱۵ می باشد؛ یعنی سرمایه گذاری باید به هنگام خریدوفروش صندوق طلا این کارمزد را پرداخت کند. بهعنوانمثال، اگر یک میلیون تومان از سهام صندوق طلا را خریداری کنید، باید مبلغ ۱۱۵۰ تومان بهعنوان کارمزد پرداخت کنید و محاسبه آن بصورت زیر می باشد
۱۱۵۰=۱۰۰۰۰۰۰*۰.۰۰۱۱۵
توجه فرمایید که این قانون در رابطه با فروش سهم صندوق طلا هم اینچنین است.
هزینه معاملاتی گواهی سپرده طلا چقدر است؟
زمان سپردهگذاری، هر۱سکه تبدیل به ۱۰برگ گواهی میشود و میزان هزینه کارشناسی و ارزیابی هر سکه ۵۰۰تومان میباشد و بانک رفاه کارگران هم بابت انبارداری روزانه ۵۰ ریال معادل ۵تومان دریافت مینمایند.
همچنین میزان کارمزد معاملات هم درصدی از مبلغ معامله است. این مقدار برای خرید ۰٫۰۰۲۶۲ و برای فروش ۰٫۰۰۲۷۸ حجم معاملات میباشد. این مبلغ شامل مجموع کارمزدهای کارگزار، شرکت سپردهگذاری مرکزی و تسویه وجوه، حق نظارت سازمان بورس، بورس، شرکت مدیریت فنآوری بورس و اوراق بهادار می باشد.
ساز و کار خرید و فروش گواهی سکه طلا چگونه است؟
یکی از انواع دارایی های موجود در صندوق طلا، گواهی های سکه عرضه شده در بورس است. چگونگی خرید و فروش گواهی سکه راه و روش جداگانه ندارد و شبیه به خرید و فروش سهام می باشد.
بیشتر بخوانید: چگونگی معامله در بورس
روش خرید و فروش گواهی سپرده به این صورت است که سرمایه گذار قادر است با داشتن کد بورسی همانند خرید و فروش آنلاین سهام به صورت آنلاین به خرید و فروش سکه بپردازد.
برای فروش گواهی سکه یا دریافت سکه ها میتوانید پس از خرید گواهی سکه، همان گواهی ها را دوباره در بازار بورس بفروشید و یا می تواند با در دست داشتن گواهی سکه به بانک عامل مراجعه و سکه خود را دریافت نمایید.
دارایی های صندوق طلا چیست؟
طبق قوانین، دارایی های صندوق طلا در اوراق گواهی سکه، ابزارهای مشتقه مربوط به طلا می باشد که این ابزارهای مشتقه شامل اوراق مشارکت، اختیار و آپشن است که درصد حداکثری آن نزدیک به ۷۰ درصد در اوراق گواهی سکه می باشد.
بیشتر بخوانید: همه چیز درباره اوراق مشارکت
افراد سرمایه گذاری که فکر میکنند در آینده قیمت طلا و سکه افزایش می یابد میتوانند به سادگی در بازار سرمایه صندوق طلا را خریداری نمایند و در یک فرصت مناسب بدون اینکه درگیر رفتن به صرافی و هدر رفتن زمان و… شود آن را بفروشند.
زمانی که سرمایه گذاران بجای خرید سکه صندوق طلا را خریداری میکنند، به سادگی سکه مورد نیاز خود را تامین و از طرفی ریسک ناشی از دزدیده شدن، گم کردن سکه و … را کاهش می دهند و زمان با ارزش خود را صرف کارهای دیگرشان میکنند و به همراه مزایای دیگری که دارد یک سرمایه گذاری مطمئن را برای سرمایه گذار به همراه خواهد داشت.
ترکیب داراییهای صندوق طلا چگونه است؟
ترکیب دارایی های صندوق طلا به شرح زیر می باشد:
-حداقل ۷۰ درصد وجوه موجود در صندوق، اختصاص به خرید گواهی سپرده کالایی سکه طلا، مییابد.
-حداکثر ۲۰ درصد اوراق مشتقه مبتنی بر سکه طلا و به میزان ۵ درصد، اخذ موقعیت خرید در قرارداد اختیار معامله سکه طلا مجاز می باشد.
حداکثر به میزان ۵۰% از ارزش تمامی دارایی های صندوق در مدت اخذ موقعیت، قادر خواهد بود به سرمایهگذاری در تعهد خالص موقعیتهای بدون پوشش در قراردادهای مشتقه مبتنی بر سکه طلا اختصاص یابد.
و اگر وجوه مازاد داشتید، میتوانید اقدام به خرید اوراق بهادار با درآمد ثابت، سپرده و گواهی سپرده بانکی نمایید.
ریسکهای سرمایه گذاری در صندوقهای طلا چگونه است؟
ریسک صندوقهای طلا بیشتر ریسکهایی مربوط میشود که بر روی قیمت طلا تاثیرگذارند. از دیگر ریسک های صندوق طلا میتوان به ریسک مربوط به نقد شوندگی اشاره نمود. اما باید عنوان کنم که ریسک تقلبی بودن و کلاهبرداری در مورد این صندوقها وجود ندارد چون ضامن این صندوق ها بانک مرکزی می باشد.
از دیگر ریسک های سرمایه گذاری در صندوق طلا ریسک کاهش ارزش بازاری می باشد. قیمت واحدها در بازار بورس و طبق عرضهوتقاضا مشخص میگردد. بر این اساس میزان عرضه و تقاضا در بورس، بر قیمت واحدهای سرمایهگذاری صندوق تاثیرگذار است.
مدیر صندوق هم با در نظر گرفتن عواملی مانند تحلیل صحیح روند قیمتی انس جهانی، اخذ موقعیتهای مناسب خرید و فروش اوراق مشتقه مبتنی بر سکه طلا، ریسک را در این زمینه کاهش خواهد داد.
سلام و تشکر از لطف شما 🌹
اگر سهام طلا بخرم و بعد بخواهم سهام را بفروشم آیا باید در صف فروش باشم؟
ممنون از لطف شما
معمولا برای فروش سهام طلا مشکل فروش وجود ندارد