رئیس کل بانک مرکزی در اولین روز از هفته جاری مورخ ۲۴ خردادماه خبر از رشد اقتصادی بدون نفت در سال ۹۸ داد، در حالی که این ادعا با آمار منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران فرق دارد، این در حالی است که کارشناسان بازار سهام نیز در کل به اثرگذاری مثبت رشد اقتصادی بدون نفت بر توسعه بورس اتفاق نظر دارند و همچنین علاوه بر آن معتقدند در اوضاع فعلی، عوامل اقتصادی نقش کم رنگتری در تصمیمگیری فعالین بازار سرمایه دارد و روند صعودی قیمت سهام را در حال حاضر نتیجه جو روانی خوشبینانه حاکم بر بازار می دانند.
بیشتر بخوانید: عوامل موثر بر رونق بورس کدامند؟
خبر منتشر شده در روز شنبه مورخ ۲۴خردادماه توسط بانک مرکزی حاکی از رشد ۱/۱ درصدی اقتصاد کشور بدون نفت بود، در صورتی که مرکز آمار ایران رشد اقتصادی بدون نفت را منفی ۰/۶ درصد اعلام کرده است.
از جمله مهمترین متغیرهای اقتصاد کلان و مهمترین متغیر بخش حقیقی اقتصاد، رشد تولید ناخالص داخلی یا “رشد اقتصادی” بدلیل آثارش بر رفاه و اشتغال جامعه، می باشد، به همین دلیل همیشه مورد توجه سیاستگذاران اقتصادی بوده است.
رابطه متقابل توسعه بازار سهام و رشد اقتصادی
قابل ذکر است که رابطه متقابلی بین رشد اقتصادی و توسعه بازار سهام وجود دارد، به طوری که یک عقیده همیشگی این است که رونق بازار بورس، بازتاب اقتصاد در حال پیشرفت است که در بلند مدت ارتباط مثبت و دوطرفهای میان رشد اقتصادی و شاخصهای توسعه بازار بورس به وجود می آورد. در این خصوص کارشناسان بازار بورس، بر اثرگذاری مثبت رشد اقتصادی بدون نفت بر بورس تاکید دارند.
همچنین بخوانید: تأثیر کاهش قیمت نفت بر بازار بورس
نظر کارشناسان درباره تاثیر رشد اقتصاد به ویژه در بخش بدون نفت بر توسعه بازار سهام:
“شروین شهریاری” کارشناس بازار سرمایه در این خصوص می گوید: احتمال اینکه بازار سهام در آستانه پایان فصل بهار سال جاری موفق عمل کند، زیاد است و بازدهی بیش از ۱۳۰درصدی را به ثبت رساند و می توان گفت نه تنها ارزش واقعی دارایی سهامداران پس از کسر تورم بیش از چهار برابر شده بلکه این بازدهی با سرعت زیادی در حال افزایش می باشد.
کاهش نرخ سود بانکی مهمترین عامل موثر بر رونق بورس
این تحلیلگر بازار سهام اظهار کرد: تاثیر کاهش نرخ بهره بانکی بر بازار بورس بسیار قابل توجه است. در بین متغیرهای اقتصادی موثر بر رونق بورس میتوان از کاهش نرخ سود بانکی به عنوان مهمترین عامل یاد کرد، که در پی آن انگیزه زیادی برای ورود سرمایهگذاران جدید به بورس ایجاد شد.
عقیده تداوم و تشدید موج تورم قیمتها در آینده نیز از دیگر عواملی است که موجب شده مردم به بورس هجوم آورند و دارایی خود را در بازار سرمایه، سرمایهگذاری کنند، همچنین رفتارها و حمایتهای دولت از بازار، نشان از تقویت و رونق بازار سهام دارد که تشویق و ورود افراد به بورس را در پی داشته است.
چشمانداز مثبت رشد اقتصادی بدون نفت و تاثیر آن بر رشد سودآوری شرکتهای سهامی
“علی اسلامیبیدگلی”، دیگر کارشناس بازار سرمایه: مثبت شدن رشد اقتصادی بدون نفت و در مجموع رشد اقتصاد در هر کشوری منجر به بهبود چشمانداز اقتصادی و وضعیت سودآوری و بهرهوری فعالان اقتصادی و در نتیجه بهبود بازار سرمایه میشود. خوشبختانه در سالهای گذشته تلاش شده است تا اتکا به نفت کاهش پیدا کند. این مهم از دو طریق افزایش فعالیت در حوزه زنجیره پاییندستی و توسعه بخشهایی که به نفت وابسته نیستند، حاصل میشود.
در بودجه ۹۹ نیز این موضوع انعکاس پیدا کرد و نفت به لحاظ تاریخی کمترین سهم در بودجه را به خود اختصاص داد که میتواند نویددهنده رونق اقتصادی کشور باشد. در شرایط فعلی نیز مثبت شدن رشد اقتصادی بدون نفت قطعا میتواند تاثیرگذار باشد، با این حال باید توجه داشت این رشد نرخ باید پایدار باشد. از این رو رصد فعالیتهای بعدی باید دقیق مورد رصد قرار گیرد. برنامههای دولت برای توسعه شرکتهای دانشبنیان میتواند این پایداری را ایجاد کند. با این چشمانداز میتوانیم به افزایش ارزش ذاتی بنگاهها و رشد سودآوری شرکتهای سهامی امیدوار باشیم.
مطالعه بیشتر: بررسی عوامل موثر بر قیمت سهام و رفتار بازار بورس اوراق بهادار