یک کارشناس و فعال بازار سرمایه در وصف حال این روزهای بورس تهران می گوید: در هفتههایی که گذشت استفاده از واژه بورس در رسانهها فزونی یافته و روزی نیست که رسانهها و کارشناسان اقتصادی و مالی از بورس سخن نگویند، این در حالی است که در این راستا برنامههای ویژه خبری برگزار می شود و کارشناسان آشنا و ناآشنا اظهار نظر میکنند، همچنین در این روزها ” بورس ” کلیدواژه سخنرانی مقامات دولتی و غیر دولتی نیز شده است و مردم بسیاری خواهان سرمایهگذاری در این عرصه شده و هر روز رکورد جدیدی ثبت می شود.
همچنین بخوانید: تعداد ورودیهای بورس از ابتدای سال ۹۹ تا کنون چقدر بوده است؟
دلیل توجه دولت به بورس چیست؟
رشد بازار بورس علاوه بر اینکه به نفع سهامداران و بخش تولید است منافع زیادی برای دولت به همراه دارد که باعث شده در سال جاری توجه ویژه ای به بازار بورس از سوی دولتمردان شود. از جمله منافع بورس برای دولت می توان تامین کسری بودجه از طریق فروش بخشی از دارایی های خود به مردم در بازار بورس می باشد چنانچه شاهد عرضه اولین صندوق etf دولت بودیم. البته این به معنای سوء استفاده از درامد مردم نیست بلکه یک سود دوجانبه برای مردم و دولت را به همراه دارد.
افزایش تولید، اشتغال، پیشگیری از افزایش نقدینگی های موجود نزد مردم و بالا رفتن نرخ تورم از دیگر مزایای بورس برای دولت و همه اقشار جامعه است که باعث توجه دولت به بورس شده است.
همچنین بخوانید: ۴ پیشنهاد قالیباف برای رونق بازار بورس
رکوردشکنیهای بی سابقه در بورس و ارواق بهادار تهران
گفتنی است که در سال جدید ۲ میلیون کد بورسی به ۱۳ میلیون فعال بورس ارتقا یافته و حجم معاملات روزانه بیش از هزار میلیارد تومان می باشد به طوری که به ۱۰ تا ۲۰ هزار میلیارد تومان رسیده است و همچنین جریان ورود نقدینگی ۱۰برابر شده و از ۱۰۰میلیارد تومان به ۱۰۰۰میلیارد تومان در یک روز معاملاتی رسیده است و صفهای خرید چندمیلیارد تومانی مشهود است. تعداد متقاضیان عرضه اولیه نیز رکورد شکسته به طوری که در آینده احتمال اینکه به هر فرد بیش از انگشتان دست سهم نرسد، وجود دارد.
بازدهی بازار سهام تحت تاثیر چه عواملی دستخوش تغییرات قرار می گیرد؟
بازار بورس در موارد کلی شبیه به دیگر بازارها موجود می باشد و در ظاهر فعالیت در آن ساده بنظر می رسد اما در واقعیت پیچیدگیهای بیشماری در دل خود دارد، به طوری که به شدت تحت تاثیر اخبار سیاسی، مقررات اقتصادی، نوسانات نرخهای جهانی، تورم، تغییر قیمت ارز، میزان بازدهی دیگر بازارهای سرمایهگذاری موازی و در آخر رفتار هیجانی و اخیر سهامداران قرار دارد.
در گذشته بورس شاهد تعداد محدودی سهامدار فعال بود و تیر یک اخبار نبود، مانند دیگر بازارها تحت تاثیر تورم عمومی قرار می گرفت ولی بعد از تورمهای سال ۹۷ تعداد فعالان بورس افزایش یافت به طوری که تعداد ورودیها تا به امروز رکورد غیرقابل انتظاری را ثبت کرد. در دو سه ماهی که گذشت افراد زیادی جامه بورس هراسی بر تن کردند و خارج از گوی قرار گرفته و هر روز دم از حباب بورس زدند اما با توجه به اصلاح خوب بازار در هفتههای گذشت خلاف آن ثابت شد و نشان داد که حبابی در کار نبود.
افراد و عوامل حاضر در بورس به چهار گروه زیر تقسیم می شوند:
- گروه ذینفعان: شامل مسوولان دولتی، ارکان بازار سرمایه، سهامداران عمده و مالکان اولیه شرکتهای بورس، سهامداران حقیقی و حقوقی است.
- گروه بورسهراسان و تماشاچیان: شامل بورسهراسان و جاماندگان از رشدهای اخیر بورس است.
- گروه کارشناسان و تحلیلگران
- طبقه عامه مردم
دلایل حمایت مسئولان دولتی از بورس:
۱. جلوگیری از ورود نقدینگی به بازارهای غیرمولد و تورمساز و تسهیل ورود نقدینگی سرگردان (پول و شبهپول) به بازارهای مولد و تولید محور.
۲. تامین کسری بودجه با رقم ۵۰ هزار میلیارد تومانی از طریق مولدسازی، فروش اموال مازاد و خصوصیسازی نمایشی (خصولتی) و واگذاری شرکتهای دولتی با حفظ تصدیگری دولتی.
۳. رفتار پیشگیرانه بانک مرکزی با تغییر سبک مدیریتی مدیران جدید از حالت منفعلانه به حالت فعالانه و تصویب قوانین مختلف سیاستهای مالی و پولی همچنین مدیریت ارز و بازگشت ارز صادراتی، نرخگذاری ارز، ایجاد بازار بینبانکی، کاهش سود سپرده و حذف چهار صفر از پول ملی و برنامه تورم هدف.
۴. نیاز دولت به بورس برای تامین مالی دولت با فروش اسناد خزانه اسلامی در بورس.
۵. برنامه واگذاری شرکتها و زیرمجموعههای بنیادهای عمومی، ستادها و موسسات مالی و اعتباری و بانکها با هدف خروج از بنگاهداری.
در صورت ادامهدار بودن ورود نقدینگی به بازار سرمایه و هدایت این میزان نقدینگی به سمت تولید، افزایش اشتغال و کاهش بیکاری را در پی دارد و همچنین باعث افزایش سطح رفاه عمومی می شود.
قابل ذکر است که بر اساس موارد گفته شده، رشد بورس منافع زیادی بهمراه دارد اما افرادی که در روزهای سبز بورس با تمام سرمایه در پی کسب سودهای نجومی وارد بورس شدهاند، باید به شدت مراقب باشند و بدانند که با خرید هر سهمی در بورس، بدون بررسی و اطمینان از ارزندگی و کشف قیمت عادلانه، ممکن است متضضر شوند و مسئولیتش با دولت یا بازار نیست بلکه با خریدار است.
براساس موارد ذکر شده منطقی است که این روزها همه جا صحبت از بورس باشد و “بورس” تیر یک اخبار قرار گیرد.