تصمیم دولت در خصوص کاهش سود بانک ها و همچنین نبود جذابیت در بازار های موازی مانند بازار طلا و ارز باعث هجوم مردم به سمت بازار های مالی از جمله بورس شده است، رشد بورس در شرایط تحریم و فشار اقتصادی برای دولت در سال آینده سکان هدایت کشور را بدست گرفته و موجب شده دولت و مسئولین به حمایت همه جانبه از بازار بورس بپردازند که تاثیر مهمی بر رونق بورس دارد. اما چگونگی اجرای برنامه های جدید و سیاست های دولت در زمینه آزاد سازی سهام عدالت یا عرضه اولیه تعدادی از شرکت های دولتی در بورس خیلی مشخص نیست و همچنین هجوم تازه واردهای نا آشنا با معاملات بورسی موجب افزایش هیجان در بورس شده، که باید به این موارد توجه شود تا ابهامات برطرف شود. یکی دیگر از موارد تاثیرگذار بر بورس انتخابات ریاست جمهوری پیش رو می باشد که تجربه ثابت کرده همیشه موجب نوسان در بازار بورس شده است.
همچنین بخوانید: پیش بینی بورس تا پاییز ۹۹
تأثیر انتخابات ریاست جمهوری بر رونق بورس ایران
به گزارش همشهری آنلاین به نقل از روزنامه دنیای اقتصاد:
رابطه ی مستقیم بین نوسان بورس و انتخابات ریاست جمهوری وجود دارد. در پژوهشهایی که کارشناسان با بررسی تاثیر انتخابات بر بورس در کشورهای توسعه یافته انجام دادهاند رابطه مستقیمی بین نوسان بورس و انتخابات ریاستجمهوری به چشم میخورد. پانتزالیس و همکارانش در سال ۲۰۰۰ رفتار بازار سهام در هفتههای منتهی به انتخابات ریاستجمهوری در ۳۳ کشور را مورد بررسی قرار دادند.
همچنین بخوانید: تأثیر انتخابات آمریکا بر بورس ایران
نتایج این تحقیق حاکی است در دو هفته منتهی به انتخابات، شاخص بازده غیرطبیعی داشته است. بیالکوزکیا و همکارانش در سال ۲۰۰۸ تحقیقی را در کشورهای عضو OECD در دوران انتخابات انجام دادند و به این نتیجه رسیدند که نوسان در بازارهای مالی در زمان انتخابات افزایش مییابد و در شرایطی که بیثباتی در انتخابات و نتیجه آن وجود دارد قیمتها میل به افزایش دارند.
والر و همکارانش در مورد تاثیر تحولات سیاسی زمان انتخابات در کشورهای درحال توسعه نیز تحقیقاتی انجام دادهاند که نشان داد الگوی فوق در تعدادی از این کشورها صدق میکند اما در تعداد دیگری از کشورهای درحال توسعه کمی پیچیدهتر است. در کشورهایی مثل ایران که اقتصاد دولتی وزن سنگینتری دارد، سیاستهای دولت تاثیر بسزایی در بازارهای مالی دارد.
بیشتر بخوانید: توصیه هایی برای مدیریت سرمایه گذاری در بورس و موفقیت در آن
رشد قابل توجه بورس در یک سال گذشته ایران
نکته قابل توجهی که در این بین وجود دارد این است که بورس ایران طی یکسال گذشته رشد قابل توجهی داشته که در تاریخ آن بیسابقه بوده است. به نظر میرسد که انتخابات پیشرو و تغییر دولت محک جدی برای ارزیابی رابطه بورس با سیاست در ایران باشد.
البته واکنش بورس ایران به شهادت سردار سلیمانی بسیار شدید بود و در تاریخ ۱۴ دی ۱۳۹۸ شاخص بورس با ریزش شدیدی مواجه شد. در آن روز شاخص کل بورس تهران با ریزشی ۳۶/ ۴ درصدی در نهایت در عدد ۳۶۷هزار و ۳۳۳ واحدی بسته شد.
البته صفهای فروش اکثر نمادها و قفل شدن این نمادها در آن شرایط در پی جو روانی ایجاد شده به علت افزایش تنش بین ایران و آمریکا و احتمال اقدام تلافی جویانه ایران و آغاز جنگ و درگیری نظامی اتفاق افتاد که یک تنش سیاسی با منشأ خارجی به حساب میآید. حتی تلاش حقوقیها برای کاهش فشار فروش در تعدادی از نمادهای بنیادین نیز نتوانست ریزش شاخص بورس را تعدیل کند.
در تحلیلی که سعید اسلامی بیدگلی عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی و امیر شفیعی معاون سرمایهگذاری شرکت تدبیرگران فردای امید در مورد تاثیر انتخابات بر بازار سرمایه ارائه کردند، تاثیر روی کار آمدن گروههای سیاسی با گرایشهای متفاوت بر بازار سهام مورد بررسی قرار گرفت.
براساس این تحقیق متوسط بازده روزانه شاخص در ۶۰ روز پیش از انتخابات قبل از دولت یازدهم به بیشترین رقم خود رسید، این درحالی است که این رقم در زمان قبل از انتخابات دولت نهم در کمترین میزان یعنی ۰۶/ ۰ درصد بوده است. همچنین این شرایط در ۶۰ روز معاملاتی پس از انتخابات نیز به همینگونه است.
بهطوریکه در دو ماه بعد از انتخاب حسن روحانی این میزان به ۴۴/ ۰درصد رسیده است و در دولت نهم متوسط بازده منفی ۱۶/ ۰درصد بوده است. در سال ۸۲ و همزمان با دولت اصلاحات بازار سرمایه بیشترین بازدهی را داشته که تاکنون بیسابقه بوده است. در دوران اصلاحات بازده کل شاخص ۲۶۵ درصد بود. متوسط بازده روزانه در آن دوران ۴/ ۰ درصد بود. این آمار در زمان دولت نهم و دهم به ۱۸۱ درصد میرسد که نسبت روزهای مثبت به منفی ۵۴ درصد بوده است.
سکان هدایت کشور در دست بورس است
با توجه به موارد فوق بهنظر میرسد رشد بورس در شرایط تحریم و فشار اقتصادی یکی از معدود راهحلهای باقیمانده برای بهبود شرایط اقتصادی برای هر دولت و با هر گرایش سیاسی است که در سال آینده سکان هدایت کشور را بر عهده میگیرد.
بیشتر بخوانید: دلایل توجه مقامات دولتی به بورس چیست؟
آهنگ رشد بورس ادارمه دارد
این کارشناس بازار سرمایه معتقد است در شرایط امروز مردم به این نتیجه رسیده اند که با خرید سهام پرظرفیت می توانند سرمایه ها را بیمه کنند. البته افزایش نگاه کنترلی دولت به بازارهای سوداگرانه یکی از دلایل این موضوع است. اگر این کنترل از ۱۰ الی ۱۵ سال گذشته آغاز شده بود و فرهنگ سازی ورود سرمایه ها به بازار سرمایه انجام می شد بسیاری از مشکلات امروز وجود نداشت.