دارا دوم (دومین صندوق سرمایه گذای قابل معامله ETF) شامل سهام شرکت های پالایشی می باشد که بعد از فراز و نشیب های مختلفی ورود آن به بازار بورس قطعی شد و تفاوت هایی با دارا یکم دارد. با بررسی جنبه های مختلف دومین صندوق دولتی ETF می خواهیم به این جواب برسیم که آیا دارا دوم بخریم؟ و اینکه آیا با وجود بدقولی ها و مشکلاتی که برای واگذاری صندوق دارا دوم وجود داشت، خرید این صندوق کار درستی است یا خیر؟
آیا خرید دارا دوم خوب است؟
از ابتدای سال جاری مقرر شد باقیمانده سهام دولت در قالب صندوق های دولتی ETF طی چند مرحله به مردم عرضه شود. اولین صندوق سرمایه گذاری قابل معامله در بورس (دارا یکم) اردیبهشت ماه از طریق پذیره نویسی به مردم عرضه شد که شامل باقیمانده سهام دولتی در دو بخش بانک و بیمه بود و واگذاری آن با سقف خرید ۲ میلیون تومانی و تخفیف ۲۰ درصدی صورت گرفت. شرکت در این پذیره نویسی بدون محدودیت سنی و تنها با کد ملی امکان پذیر بود.
دومین صندوق EFT دولتی یا دارا دوم شامل سهام شرکت های پالایشی نفت تبریز (شبریز)، نفت بندرعباس (شبندر)، نفت اصفهان (شپنا) و نفت تهران (شتران) است که قرار بود در مرداد ماه عرضه شود اما به دلیل برخی مشکلات، واگذاری آن به تعویق افتاد و نهایتا اعلام شد که در تاریخ ۵ شهریور شاهد عرضه دارا دوم با سهام پالایشی خواهیم بود.
اشخاص حقوقی و شرکت ها مجاز به شرکت در پذیره نویسی صندوق های ETF دولتی نیستند.
برای رسیدن به پاسخ این سوال که آیا دارا دوم بخریم یا نه می توان به بررسی میزان سوددهی دارا یکم و رضایت خریداران آن پرداخت. صندوق دارا یکم در بازه زمانی کوتاه مدت توانست سوددهی بسیار قابل قبولی را ارائه کند و حتی در وضعیت کنونی که با افت قیمتی زیادی روبرو شده است بازهم سود خوبی نصیب خریداران خود نموده است. بنابراین پیش بینی می شود دارا دوم نیز مانند دارا یکم مورد استقبال واقع شود.
دارا دوم تا حدودی با دارا یکم شباهت دارد: از جمله اینکه پذیره نویسی دارا دوم محدودیت سنی ندارد و همه افراد با استفاده از کارت ملی می توانند برای خرید آن اقدام کنند. خرید دارا دوم بدون کد بورسی ممکن است و مانند دارا یکم، برای خرید آن داشتن کد بورسی الزامی نیست و متقاضیان می توانند از طریق بانک و کارگزاری ها و یا بصورت غیر حضوری و از طریق درگاه اینترنتی بانک ها در پذیره نویسی دارا دوم شرکت کنند.
همچنین افرادی که کد بورسی داشته باشند می توانند با مراجعه به کارگزاری ها و یا بصورت غیر حضوری از طریق سامانه های آنلاین معاملاتی سهام، صندوق دارا دوم را خریداری کنند. سقف خرید مجاز در دارا دوم تا ۵ میلیون تومان افزایش یافته و تخفیف ۲۰ درصدی برای خرید این صندوق در نظر گرفته شده و خریداران به مدت دو هفته پس از ابلاغ زمان دقیق پذیره نویسی، برای خرید دارا دوم زمان دارند.
همچنین بخوانید: علی ربیعی بر عرضه سریع دارا دوم تاکید کرد
واگذاری اولین صندوق دولتی دارا یکم در افزایش جریان نقدینگی بازار نقش موثری داشت و کسری بودجه را تا حد قابل قبولی پوشش داد و پیش بینی این است که دارا دوم با دربر داشتن سهام شرکت های پالایشی علاوه بر تامین کسری بودجه کشور، از ارزش و سودآوری بیشتری برای مردم برخوردار باشد.
وجود اختلاف نظر میان وزارت اقتصاد و وزارت نفت برای عرضه دارا دوم موجب شد رئیس سازمان خصوصی سازی طی خبری اعلام کند که دارا دوم متشکل از سهام ۴ شرکت پالایشی دولت با سه هفته تاخیر به صورت بلوکی عرضه میشود.
اما در ادامه با تشکیل جلسه در کمیسیون مجلس و با هماهنگی وزارت نفت اعلام شد که عرضه بلوکی دارا دوم منتفی شده و سهام پالایشی ۵ شهریور، به شکل صندوق سرمایه گذای قابل معامله ETF عرضه می شوند. اما آیا دارا دوم را بخریم؟
نکته ای که در خرید دارا دوم وجود دارد و موجب پیدایش این سوال می شود که آیا خرید دارا دوم خوب است یا خیر، لغو عرضه دارا دوم در مرداد ماه بود که با ایجاد اختلال در بازار، موجب نگرانی بسیاری از سهامداران شد و باعث شد قیمت سهام موجود در صندوق دارا دوم کاهش پیدا کند. در این شرایط آیا خرید دارا دوم توصیه می شود یا خیر؟
فراز و نشیب هایی که برای عرضه دارا دوم وجود داشت انتقاد کارشناسان و اقتصاددانان را به دنبال داشت، اما پیش بینی می شود با توجه به اهمیت سهام پالایشی در کشور و روند صعودی بورس، خرید دارا دوم با سود قابل قبولی همراه باشد، از طرفی نیز با در نظر گرفتن اینکه معامله صندوق های ETF یک ماه بعد از تخصیص امکان پذیر است و نوسان جزئی از بازار سرمایه است، افراد باید براساس میزان ریسک پذیری خود برای خرید دارا دوم تصمیم بگیرند.
بعد از دارا دوم، صندوق دارا سوم با حضور شرکتهای بزرگ بازار سرمایه واگذاری می شود که شامل صنایع فلزی و خودرو می باشد.
بیشتر بدانید: صندوق سرمایه گذاری دارا سوم چیست و نحوه خرید و فروش آن چگونه است؟
ایا واقعا به جرأت نمیتوان گفت که بخری یا نخریم ایا واقعا دولت قرار است که فقط کسری بودجه ی خودرا تأمین کند وبعد چه میشود کسی میتواند بروید عاقبت چه میشود پس اینکه میگویند با مطالعه گاهی وارد بشوید پس این همه تبلیغ برای خرید چیست ایا قراراست ضرر کنیم کسی نمیتوان باصداقت مردم را راهنمایی کند اگر قراراست دولت تخفیف دهد پس چرا امروز این چهار نماد را پنج درصد گران کرد پس خودشان نوسانگر هستند ازکجا معلوم سبز بودن بازارفروش بخاطر گرانتر فروختن سهم نماد پالایشگاهی نابش تا بعدا مردم ده درصد سود کمتر یا اصلا سود نکنند نباشد وجدان هوای مردم را داشته باشید چون همه بهر امیدی پای در عرصه بورس با تبلیغات دولت جذاب نشان دادن سهامش است ونیاز به اگاهی بیشتر ندارد چون هنوزم جای اعتماد شاید باشد انشاالله
نظری ندارم