با توجه به اینکه بسیاری از افراد میگویند بورس مانند قمار است و سرمایه گذاری در بورس حرام است و خیلی از افراد میپرسند حکم شرعی بورس چیست؟ آیا بورس قمار است؟ آیا بورس حرام است؟ حکم شرعی فعالیت در بورس چیست؟ آیا درآمدی که از طریق بورس به دست می آید حلال است؟ لازم دانستم در این مطلب به بررسی حکم شرعی بورس از دیدگاه مراجع تقلید مختلف بپردازم.
حکم شرعی بورس از دیدگاه مراجع تقلید مختلف
در ادامه به بررسی حکم شرعی بورس از دیدگاه آیت الله خامنه ای، آیت الله سیستانی، آیت الله وحید خراسانی، آیت الله صافی گلپایگانی، آیت الله نوری همدانی و آیت الله هادوی تهرانی خواهیم پرداخت.
بیشتر بخوانید: درباره سرمایه گذاری حلال چه می دانید؟
حکم شرعی بورس از دیدگاه آیت الله خامنه ای:
حکم شرعی بورس از دیدگاه آیت الله خامنه ای به این شرح است که بورس بازاری می باشد که در آن داراییهای مختلف مورد معامله قرار میگیرد، بنابراین بورس فی نفسه اشکال ندارد؛ ولی مهم این هست که باید معاملات در بورس نامشروع خلاف قانون نباشد در غیر این صورت حرام است.
بطور کلی فعّالیّت در بورس و خرید سهام و تعیین سود سالانه برای آن بر طبق مصوبه مجلس شورای اسلامی که به تأیید شورای محترم نگهبان قانون اساسی رسیده انجام میگیرد محکوم به صحّت و حلیّت است.
حکم شرعی بورس از دیدگاه آیت الله مکارم شیرازی:
حکم شرعی بورس از دیدگاه آیت الله مکارم شیرازی به این صورت است که درآمد و کسبی که از طریق بورس و خرید و فروش اوراق بهادار بدست میآید – با وجود امکان کم یا زیاد شدن شاخص بورس – قمار محسوب نمیشود.
فرق قمار و بورس در این است که در قمار، خوردن مال به باطل صورت میگیرد. یعنی بدون مجوز یا عقود شرعی است. ولی در بورس اگر بر اساس عقود شرعی و اسلامی عمل شود خرید و فروش بی اشکال است.
از نظر اسلام انجام هر نوع معاملات – مانند بورس، خرید و فروش سهام و… – یا اینکه کسی کار خود را خرید و فروش سهام قرار دهد در صورتی که عقود و معاملات صوری نباشند، مطابق با احکام شرع و قوانین باشند، فروشنده واقعا مالک باشد یا از طرف مالک وکیل باشد و خریدار واقعا مالک و صاحب جنس خریداری شده شود، اشکال ندارد.
حکم شرعی بورس از دیدگاه آیت الله وحید خراسانی:
حکم شرعی بورس از دیدگاه آیت الله وحید خراسانی به این صورت است که خرید و فروش سهام شرکتهاى سهامى، در صورتى که در آن شرکتها معاملات حرام ـ مانند معاملات ربوى ـ انجام نشود ، جایز است ، و خرید و فروش سهام شرکتهایى که معاملات حرام انجام مى دهند در صورتى که سود حاصل از حرام ، جزء سرمایه شرکت باشد ، جایز نیست ، و در غیر این صورت خرید و فروش خودِ سهام جایز است ، ولى باید از درآمدهاى حرامِ آن پرهیز شود.
حکم شرعی بورس از دیدگاه آیت الله صافی گلپایگانی:
حکم شرعی بورس از دیدگاه آیت الله صافی گلپایگانی به این شرح است که به طور کلی معاملات بورسی چنانچه با اجتماع جمیع شرایط صحت و لزوم باشد فی نفسه مانعی ندارد.
حکم شرعی بورس از دیدگاه آیت الله هادوی تهرانی:
حکم شرعی بورس از دیدگاه آیت الله هادوی تهرانی به این صورت است که اگر معاملات واقعی و در چارچوب قوانین اسلامی باشد صحیح است.
حکم شرعی بورس از دیدگاه آیت الله نوری همدانی:
حکم شرعی بورس از دیدگاه آیت الله نوری همدانی به این شرح است که خرید و فروش سهام بلا مانع است، مگر آنکه معامله صورتهای دیگری داشته باشد.
بنظر من سرمایه گذاری در بورس چون تولید اشتغال می کنه و چرخ صنعت را می چرخاند خیلی هم مفید هست بنظر میرسه این سئوال ایجاد تشکیک می کنه و درست نیست
نظر همه مراجع اینه
خرید و فروش سهام بلا مانع است، مگر آنکه معامله صورتهای دیگری داشته باشد.
اینکه معاملات تو بورس ایران صورتی دیگه داره یا نداره منو اذیت میکنه.
موندم تو این مملکت اسلامی چرا تو بانک و بورسش اینقدر شک و شبهه هست.