رئیس اداره نظارت بر بازار بورس های کالایی از تصویب دستورالعمل اوراق خرید دین کالایی خبر داد. به گفته مهدی زمانی سبزی رئیس اداره نظارت بر بازار بورس های کالا، انتشار اوراق خرید دین کالایی موجب می شود فروشنده نسیه سریعتر مطالبات خود را دریافت کند و در نتیجه به سرمایه در گردش کمتری برای تولید نیاز داشته باشد.
تصویب دستورالعمل اوراق خرید دین کالا در هیئت مدیره سازمان بورس
اوراق خرید دین کالایی به عنوان یک ابزار مالی، تنها با هدف خرید دینِ ناشی از فروش نسیه در بورس های کالایی ایجاد شده است. عملکرد این اوراق به این شکل است که بعد از فروش نسیه در بورس کالا، فروشنده که دارنده مطالبات محسوب می شود، به عنوان ناشر اوراق خرید دین، این اوراق را منتشر می کند و سرمایه گذاران هم با هدف بهره گیری از ارزش زمانی پول به تنزیل این اوراق را می خرند.
مزایای اوراق خرید دین کالایی
رئیس اداره نظارت بر بازار بورس های کالا از جمله مزایای اوراق خرید دین کالایی را تقویت فروش نسیه در بورس های کالایی دانست و گفت: قبلا معاملات نسیه با دوره پرداخت کوتاه و خریداران محدود انجام می شد و همچنین طرفین معامله نسیه با تحویل سند تسویه خارج از پایاپای به بورس اعلام می کردند که تسویه با توافق طرفین خارج از بورس صورت می گیرد؛ اما با انتشار اوراق خرید دین کالایی، بورس و شرکت سپرده گذاری مرکزی تا روز تسویه با طرفین معامله همراه هستند.
همچنین بخوانید: صکوک یا ابزارهای مالی اسلامی چیست؟ تعریف انواع صکوک به طور جامع
مهدی زمانی سبزی در ادامه گفت: با استقبال فعالان حوزه صنعت و بازار سرمایه از اوراق خرید دین کالایی، علاوه بر انجام معاملات نسیه طولانی مدت (حداکثر یکساله)، برای خریدارانی که تمایل به انجام معاملات نسیه داشته باشند فرصت مناسبی فراهم می شود.
ضمن اینکه با همراهی شرکت سپرده گذاری مرکزی تا زمان تسویه نهایی، علاوه بر مدیریت ریسک اعتباری خریدار، فروشنده پول فروش خود را زودتر دریافت می کند و این شرایط باعث می شود تا فروشنده نسیه در تولید به سرمایه در گردش کمتری نیاز پیدا کند.
مهدی زمانی سبزی ۳ کارکرد انتشار اوراق خرید دین کالایی را چنین بیان کرد:
۱ – افزایش مهلت خریدار برای پرداخت نسیه کالای خریداری شده
۲ – افزایش سرعت وصول مطالبات برای فروشنده از طریق تنزیل اوراق در بازار
۳ – فراهم شدن فرصت سرمایه گذاری جدید برای مدیران صندوق های سرمایه گذاری و آحاد سرمایه گذاران
رئیس اداره نظارت بر بازار بورس های کالا همچنین، عمده خریداران اورارق دین کالایی را صندوق های سرمایه گذاری با درآمد ثابت و همچنین سرمایه گذارانی دانست که به دنبال دریافت سود ثابت با حداقل ریسک هستند.