دو تحلیلگر با بررسی تاثیرات تنشهای منطقهای و ریسکهای سیستماتیک بر افت شاخص بورس، بهصورت خوشبینانهای به اولین حمایت دولت جدید از بازار سهام نگریستهاند.
به نقل از بورس پرس، تحلیلگران بازار سرمایه در گفتوگو با دنیای اقتصاد تاکید کردند که در شرایطی که تنشهای منطقهای و ریسکهای سیستماتیک موجب کاهش شاخص بورس شدهاند، حمایتهای اخیر دولت جدید میتواند نشان از بهبود اوضاع باشد.
تحلیل مریم محبی
مریم محبی اظهار داشت که هفته گذشته برای بازار سرمایه ایران چندان مطلوب نبود. ترور اسماعیل هنیه در تهران فضای بورس را تحت تاثیر قرار داد و شرایط نامساعدی را ایجاد کرد. این رویداد سیاسی موجب ترس و احتیاط در بازارها شد. با این حال، به نظر میرسد که هیجانات منفی تا حدی فروکش کرده باشد و انتظار میرود که در هفته پیشرو روند نزولی بازار کاهش یابد. البته همچنان ابهاماتی مانند نحوه واکنش ایران به اقدام اسرائیل وجود دارد. اگر نرخ دلار نیما افزایش یابد و سایر کامودیتیها نیز به دنبال رشد نرخ جهانی طلا هفته مثبتی داشته باشند، میتوان به کاهش فشار فروش امیدوار بود. به طور کلی، هفته پیشرو به نظر میرسد با تعادل و روندی نهچندان منفی مواجه باشد.
تحلیل حسن حسیننیا
حسن حسیننیا بر این باور است که بازار سهام سال جاری را در شرایطی آغاز کرد که تنشهای منطقهای و ریسکهای سیستماتیک شدت یافته بودند. از آن زمان به بعد، وقوع اتفاقات غیرمنتظره و پیدرپی، شاخص بورس را به سمت نزول سوق داد. سیاستگذاریهای مالی دولت و پولی بانک مرکزی نیز به این کاهش دامن زدند، اما نمیتوان از تاثیرات ریسکهای سیستماتیک غافل شد.
پس از روی کار آمدن دولت چهاردهم و با وقوع ترور رئیس دفتر سیاسی حماس در تهران، موجی از ریسکهای سیستماتیک و تنشهای نظامی منطقهای به وجود آمد که افت بیش از ۲ درصدی شاخص بورس را به دنبال داشت. اگرچه بازیگران منطقه تمایل خود را به کاهش تنشها اعلام کردهاند، اما ترس از زیان بیشتر و تجربیات گذشته باعث شده تا فعالان بورسی رویکردی محافظهکارانه را در پیش بگیرند.
نکات قابلتوجهی در معاملات چهارشنبه مشاهده شد؛ از جمله افزایش حجم و ارزش معاملات نسبت به روزهای گذشته و صدور دستور معاون اول رئیسجمهور برای تزریق منابع مالی به صندوق تثبیت بازار و حمایت از سهامداران. هرچند این مبالغ ممکن است در کوتاهمدت چندان تاثیرگذار نباشند، اما تغییرات در سطوح مدیریتی و رویکرد جدید دولت نویدبخش روزهای بهتری است.
با وجود اینکه اولین نشانههای حمایت از بورس در دولت جدید در روزهای پرتنش و با احتمال بروز درگیریهای بیشتر آشکار شد، اگر دولت چهاردهم به تعهدات کلیدی خود که در دوران انتخابات داده بود، پایبند باشد، ممکن است به مرور زمان شاهد تغییرات اساسی و بهبود وضعیت سودآوری شرکتهای بورسی باشیم.
در هفته پیشرو، انتظار میرود با تزریق منابع مالی جدید، حمایت از سهامداران شروع شود. عملکرد سازمان بورس و صندوقهای فعال در بازار سرمایه نیز نقش مهمی در این فرآیند ایفا خواهند کرد.
همچنین بخوانید: حمایت جدید از بازار سهام