ابراهیم شجاعت، کارشناس حوزه خودرو، در گفتوگو با خبرنگار اقتصادآنلاین در خصوص تاثیر مذاکرات ایران و آمریکا بر قیمت خودرو اظهار کرد: اگر نتایج مذاکرات مثبت باشد، انتظار میرود که قیمت خودروها حدود ۱۰ درصد کاهش یابد، اما در صورتی که مذاکرات به شکست بیانجامد، احتمال افزایش ۲۰ تا ۳۰ درصدی قیمت خودرو وجود دارد.
شجاعت در مورد وضعیت بازار خودرو در حال حاضر گفت: کاهش قیمتهایی که اخیراً اعلام شدهاند بیشتر بهصورت نوسانی بوده و در چند روز اخیر تنها حدود ۲ تا ۵ درصد کاهش قیمت رخ داده است. این کاهش بیشتر ناشی از نوسانات نرخ ارز بوده و در مجموع، کاهش چشمگیری در قیمتها مشاهده نمیشود و خرید و فروش زیادی در بازار انجام نمیشود.
وی افزود: در صورتی که مذاکرات تاثیر مثبتی داشته باشد، بازار خودرو از سردرگمی خارج شده و ممکن است قیمتها کاهش یابد. البته در حال حاضر، اخبار منفی زیادی از داخل کشور به گوش میرسد، از جمله افزایش تعرفه واردات خودرو و احتمال افزایش تعرفه واردات قطعات خودروهای مونتاژی. همچنین، نرخ ارز بالا رفته و نرخ پایه گمرکی از ۲۸ هزار تومان به حدود ۷۰ هزار تومان رسیده است که این اخبار ممکن است باعث آشفتگی بیشتر در بازار شوند.
شجاعت ادامه داد: در حال حاضر رکود در بازار خودرو حاکم است و باید منتظر بود تا نتیجه نهایی مشخص شود. با توجه به متغیرهای متعدد، بسیاری از مشتریان، بهویژه کسانی که خودرو را بهعنوان سرمایهگذاری میدیدند، فعلاً از خرید خودداری کرده و محتاط شدهاند.
احتمال کاهش ۱۰ درصدی قیمت خودرو
وی در پاسخ به این سوال که اگر اخبار مثبت از مذاکرات منتشر شود، چه میزان کاهش قیمت خودرو امکانپذیر است، گفت: به نظر من، در کوتاهمدت حداکثر شاهد کاهش ۱۰ درصدی قیمتها خواهیم بود. اگر در بلندمدت توافق واقعی صورت گیرد و شرکتهای بینالمللی وارد ایران شوند، میتوان انتظار ثبات نسبی در بازار را داشت. در این صورت، تفاوتهای قیمت کارخانه و بازار از بین خواهد رفت، همانطور که در سالهای ۹۵ و ۹۶ این اتفاق افتاد. در آن سالها، بازار خودرو از ثبات نسبی برخوردار بود و اکثر خودروها به صورت اقساطی به فروش میرسیدند، و تولید به مرز ۱.۶ میلیون دستگاه رسید.
شجاعت تصریح کرد: در حال حاضر، اخبار بهگونهای است که بازار آماده جهش است؛ اگر اخبار منفی منتشر شود، احتمال جهش قیمتها وجود دارد، اما اگر اخبار مثبت باشد، شاهد نوعی ثبات نسبی خواهیم بود. کاهش قیمت در این شرایط به حدود ۱۰ درصد محدود خواهد بود. این کاهش در خودروهای وارداتی بهویژه بعید است و حتی با افزایش تعرفهها، ممکن است شاهد افزایش قیمت نیز باشیم.
حباب قیمتی خودرو چقدر است؟
شجاعت در مورد میزان حباب قیمتی خودروها نیز اظهار کرد: در حال حاضر، بیشتر خودروها حباب قیمتی ۱۰ تا ۲۰ درصدی دارند، بهویژه خودروهای داخلی که تقاضای بیشتری دارند. در مقابل، خودروهای وارداتی و چینی که به خوبی عرضه شدهاند، معمولاً حباب قیمتی کمتری دارند.
پیشبینی قیمت خودرو در صورت شکست مذاکرات
وی در خصوص وضعیت قیمت خودرو در صورت شکست مذاکرات بیان کرد: اگر مذاکرات به نتیجه نرسد و هیچ اتفاق مثبتی نیفتد، احتمالاً در شش ماه آینده قیمتها در بازار خودرو بین ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش خواهد یافت. این افزایش قیمت بهویژه در فصل تابستان و از اواخر خرداد ماه آغاز خواهد شد، مگر اینکه بازار ارز دچار جهش شدید شود که در این صورت بازار خودرو نیز ممکن است دچار نوسانات بیشتر گردد.
منبع: اقتصاد آنلاین