قانون برنامه ششم با رای موافق ۱۶۰ نماینده مجلس برای دومین بار و تا پایان سال تمدید شد، این در حالی است که تعدادی از رسانه ها از بالا گرفتن اختلافات بر سر برخی احکام برنامه هفتم توسعه خبر دادند. با وجود اینکه اخباری تحنت عنوان رونمایی از برنامه هفتم توسعه منتشر شد اما حالا اختلافات بالا گرفته و نمایندگان مجلس به دنبال این هستند که تکلیف تعهدات انجام نشده مشخص شود.
با تمدید برنامه ششم توسعه، اختلاف بر سر برنامه هفتم بالا گرفت
به گزارش سبدگردان هدف بیستم شهریور ماه بود که خبری مبنی بر موافقت بهارستاننشینان با دوفوریت طرح تمدید قانون برنامه ششم توسعه منتشر شد، حالا اخباری که از مجلس رسیده نشان از این دارد که نمایندگان مجلس در جلسه علنی امروز با اکثریت آرا برنامه ششم توسعه را تا پایان سال تمدید کردند. این در شرایطی است که وقتی ابراهیم رئیسی سال گذشته برای تقدیم لایحه بودجه ۱۴۰۲ در مجلس حاضر شد، اعلام کرد که برنامه هفتم توسعه هم «بهزودی» ارسال میشود.
با اینحال این لایحه با وقفه به دست مجلسیها رسید و حالا هم تعدادی از رسانهها از بالا گرفتن اختلافات بر سر برنامه هفتم توسعه خبر میدهند. آنگونه که رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس به دنیای اقتصاد گفته، احکام ارجاعی در گزارش نهایی رئیس کمیسیون تلفیق اعمال نشده و برخی احکام نیز مشخص نیست چه زمانی به گزارش اضافه شده است.
مواد قانونی چه میگویند؟
بیاییم نگاهی به مواد قانونی در ارتباط با زمان ارسال برنامه پنج ساله توسعه به مجلس بیاندازیم. ماده ۱۸۰ آییننامه داخلی مجلس میگوید: «دولت موظف است حداکثر تا پایان خردادماه سال پایانی قانون برنامه پنجساله توسعه، لایحه برنامه توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بعدی را به مجلس تقدیم کند.»
در ماده ۱۲۴ قانون برنامه ششم توسعه کشور نیز آمده است که «این قانون از تاریخ لازمالاجراشدن به مدت پنج سال معتبر و دولت موظف است شش ماه قبل از پایان اعتبار این قانون لایحه برنامه پنجساله هفتم را به مجلس ارائه کند.»
بنابراین، برنامه ششم توسعه از ابتدای سال ۹۶ تا پایان سال ۱۴۰۰ اعتبار داشت. بر اساس این حکم برنامه ششم، دولت باید در شهریورماه (یا اوایل مهرماه) و بر اساس آییننامه داخلی مجلس تا پایان خرداد ماه ۱۴۰۰ لایحه برنامه هفتم توسعه را تقدیم مجلس میکرد؛ اما کارشناسان تاکید میکنند که به دلیل اهمالکاری دولت لایحه برنامه هفتم دیرهنگام به مجلس ارائه شد. پیشتر، محمدتقی فیاضی تحلیلگر بودجه نیز به تجارتنیوز گفته بود که «نداشتن اعتقاد راسخ دولت به برنامه پنجساله و برگزاری انتخابات در سال ۱۴۰۰ نیز در بروز این تاخیر بیتاثیر نبود.»
با این حال قانون برنامه توسعه در بودجه مصوب ۱۴۰۱ (بند (ن) تبصره (۱)) به مدت یک سال دیگر تمدید شد. بهرغم تمدید زمان برنامه ششم توسعه و فرصت کافی دولت رئیسی در تهیه و ارائه لایحه برنامه هفتم، باز هم این تکلیف قانونی بر زمین ماند در سال ۱۴۰۱ تقدیم مجلس نشد.
با اینکه همین چند وقت قبل بود که اخباری در ارتباط با رونمایی از برنامه هفتم توسعه منتشر شد، اما حالا اختلافات بالا گرفته و آنطور که برخی رسانهها خبر دادهاند، نمایندگان مجلس در حال نامهنگاری به رئیس مجلس هستند تا تکلیف تعهدات انجام نشده، مشخص شود. هرچند دولت باز هم میتواند لایحه را به مجلس برگرداند، چون در نهایت این نهاد مسئول اجرای آن است.
برنامه ششم توسعه تا پایان سال تمدید شد
بر اساس اطلاعات بیرون آمده از صحن علنی مجلس، نمایندگان مجلس شورای اسلامی با طرح تمدید قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران تا پایان سال ۱۴۰۲ موافقت کردند.
ماده واحده این طرح بدین شرح است: «طرح تمدید قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران» ماده واحده- قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۹۵.۱۲.۱۴ با اصلاحات و الحاقات بعدی، تا پایان سال ۱۴۰۲ تمدید میشود.