سوالی که احتمالا این روزها ذهن خیلی از افراد را درگیر کرده این است که آیا برای سرمایه گذاری در بورس وام بگیریم؟ قسطش درمیاد؟ درنمیاد؟ ما در ادامه قصد داریم به بررسی هر دو جنبه این موضوع و مزایا و معایب گرفت یا نگرفتن وام برای سرمایه گذاری در بورس که احتمالا سوال بسیاری از افراد هم هست بپردازیم.
برای سرمایه گذاری در بورس وام بگیریم یا نه؟
شرایط بازار بورس در سال ۹۸ و ابتدای سال ۹۹ قطعا بسیاری از افراد را به فکر وام گرفتن و یا قرض کردن برای سرمایه گذاری در بورس انداخته. اما واقعا برای سرمایه گذاری در بورس وام بگیریم یا نه؟
در ابتدا خدمتتان عرض کنم که منظور از وام، وام هایی با پرداخت قسطی هستند نه خرید اعتباری سهام از خود کارگزاری ها، که هرچند مطالب این پست در مورد اعتبار کارگزاری ها هم تا حدی صدق می کند.
درباره نحوه تشخیص سهم های کم ریسک و پر ریسک در بورس بیشتر بخوانید
برای سرمایه گذاری در بورس به هیچ عنوان وام نگیرید اگر…
🔷اگر تازه وارد هستید و آموزش کافی ندیده اید و یا پس از اتمام آموزش ها هنوز تجربه کافی در بازار کسب نکرده اید توصیه میکنم به هیچ عنوان به فکر وام و اعتبار گرفتن نباشید.
🔷اگر فردی هستید که درآمد ثابتی بجز از طریق بورس ندارید به هیچ عنوان نباید به فکر وام گرفتن یا قرض کردن باشید چرا که برای پرداخت قسط ها و یا تسویه قطعا با مشکل مواجه خواهید شد.
🔷همچنین عملکرد گذشته شما بسیار مهم است، اگر صرفا بر اساس عملکرد چند ماهه خودتان تصمیم به وام یا قرض گرفتن گرفته اید با عرض پوزش باید بدانید که سود یکساله گذشته شما ناشی از شانس شما به دلیل رشد کلی بازار بوده و نه ناشی از تحلیل و دانش شما (به دلیل اینکه تقریبا بیشتر افراد در چند ماه گذشته سود کرده اند)
🔷اگر شما کسی هستید که در اثر تبلیغات و تعریفات دوستان و آشنایان وارد بورس شده اید و انتظار سود کلان در مدت زمان کوتاه دارید باید توجه داشته باشید که فکر وام و قرض را از سرتان بیرون کنید، چرا که واقعیت ها و تبلیغات گاها زمین تا آسمان میتواند متفاوت باشد.
نکته: دقت داشته باشید این پست صرفا جهت توصیه به حداقل رساندن ریسک های سرمایه گذاری می باشد و به همین دلیل توصیه به گرفتن وام نمکنم.
درباره “چگونه در بورس ضرر نکنیم؟“بیشتر بخوانید
در چه صورت مجاز به وام گرفتن برای سرمایه گذاری در بورس هستید؟
اولین پیش شرط گرفتن وام برای سرمایه گذاری در بورس داشتن درآمدی مطمئن، کافی و مستقل از بورس می باشد.
یعنی زمانی که شما برای سرمایه گذاری در بورس وام میگیرید باید بتوانید بصورت کامل و بدون توجه به سود و ضرر بورس آن وام را بدون مشکل بازپرداخت کنید. فرضا اگر کسی وامی بگیرد با قسط هر ماه ۲میلیون تومان باید هرماه توان پرداخت ۲میلیون تومان از حقوق ماهیانه اش بابت وام داشته باشد.
اما چرا باید درآمد ثابت و مطمئن داشته باشید؟
🔷خیلی وقت ها شما در بازه زمانی طولانی مدت چند ماهه مجبور به نگهداری یک سهم می شوید تا به هدف خود برسید.
🔷خیلی اوقات برخی سهام به دلایلی مانند افزایش سرمایه یا شفافیت اطلاع رسانی ممکن است چند هفته و یا چند ماه متوقف شوند و در این صورت سرمایه شما بلوکه شده و باید قدرت بازپرداخت وام را بصورت مستقل داشته باشید
🔷خیلی اوقات ممکن است تحلیل شما به خطا رود و ما عملا ضرر متحمل شوید، در این صورت شما علاوه بر جبران ضرر باید سود وام را نیز پرداخت کنید که قطعا به مشکل میخورید.
🔷خیلی اوقات ممکن است حتی شرایط کلی بازار مطابق با میل شما پیش نرود. جدا از بحث قدرت بازپرداخت وام بدیهی است که شخصی مجاز به گرفتن وام است که سرد و گرم بازار را چشیده باشد و بتواند بر مبنای تحلیل و دانش خودش اقدام به انجام معامله کند.
معامله با سیگنال های دیگران یا با عضویت در گروه ها و کانال ها قطعا ریسک بیشتری را به شما تحمیل خواهد کرد چرا که بصورت مستقل قدرت تصمیم گیری در مورد معاملاتتان را ندارید.
دقت داشته باشید که معامله با پول قرضی و وام نیازمند کنترل احساسات و هیجانات شخصی شما است و نباید به سراغ سهم های پرریسک بروید و به انتظار کسب سوذ در کوتاه مدت خودتان را در معرض خطر قرار دهید چرا که بسیاری از افراد هستند که با گرفتن وام یا اعتبار کارگزاری ها بعد از ضرر مجبور شدند از اصل سرمایه خودشان ضررها و سود وام را جبران کنند و این موضوع قطعا خاطره بسیار تلخی از بورس برای شما به جای خواهد گذاشت
بیشتر بخوانید: چگونه می توان ریسک را مدیریت کرد
توصیه نهایی
سبز بودن بازار در چند وقت اخیر نباید شما را وسوسه کند که بی گدار به آب بزنید و صرفا به هدف کسب سود بیشتر ریسک های بزرگتری را به جان بخرید.
اگر قرار است ریسک کنید قبل از هرچیز جوانب کار را بسنجید و هوشمندانه ریسک کنید. ریسک کردن خیلی خوب است اما ریسکی که برمبنای دانش و حساب کتاب باشد نه صرفا به اشتباهی مرتکب شوید و بگویید ریسک کرده ام. پس توصیه ما به شما این است که برای سرمایه گذای در بورس وام نگیرید و دارایی های باارزش خود را وارد بورس نکنید.