حتی در بهترین شرایط هم نمی توان ریسک بازار بورس را نادیده گرفت. خرید و فروش سهام براساس تحلیل و دقت کافی و استفاده از ابزارهای مالی از جمله روش هایی است که به کاهش ریسک معاملات در بورس کمک می کند. در این میان بازارگردانی روشی برای کاهش ضرر سهامداران بورس است که می تواند در حفظ تعادل نسبی در بازار و کاهش ضرر سهامداران بورسی موثر باشد.
کاهش ضرر سهامداران با استفاده از بازارگردانی
سرمایه گذاران در بورس های خارجی بدون ابزار مشتقه در سرمایه گذاری ریسک نمی کنند. اما در بازار بورس ایران شاهد اقدامات عجولانه سهامداران و رفتارهای هیجانی هستیم که منجر به ایجاد صف های فروش طولانی و خروج نقدینگی می شود.
بسیاری از معامله گران معتقدند بورس تهران به دلیل فقدان ابزارهای مالی همچون آپشن، فیوچرز، آتی و… دچار نوسان می شود و می توان گفت بخشی از جزر و مد بی سابقه شاخص که منجر به سلب اعتماد سهامداران و بهم ریختگی بازار شدبه دلیل نبود ابزارهای مالی کنترلی اتفاق افتاد.
همچنین بخوانید: آغاز بازارگردانی سهام دو پتروپالایشی و ۱۳ نماد دیگر
در بورس های بزرگ جهان معمولا حجم معاملات در بخش ابزار مشتقه با سایر بخش ها برابری میکند، اما در بازار سرمایه ایران نسبت حجم معاملات ابزار مشتقه نسبت به معاملات بسیار کم است. در حال حاضر برای بازار سهام، ابزارهای مالی مختلفی طراحی شده است. ابزارهای مالی با توجه به میزان اهمیت و استقبال سرمایه گذاران و شرکت ها می توانند به عنوان بازوی اصلی داد و ستدها در عمق دهی بازار مشارکت و مثبت عمل کنند.
در این رابطه و پوشاندن این نواقص تیم مدیریت بازار بورس روش بازارگردانی فعال شرکت ها را ارایه داده است تا بخشی از خلا ابزاری موجود مرتفع گردد.
بازار ممکن است تحت تاثیر هیجان های ناشی از اخبار سیاسی و اقتصادی دچار نوسان شود و زمانی که تعادل بازار به دلیل وجود چنین عواملی، بهم ریخته شود دیگر بورس، بازار چندان قابل اعتمادی برای سرمایه گذاری نخواهد بود، به همین دلیل بازارگردان کمک به حفظ تعادل نسبی در بازار خواهد کرد.
مدیریت این شرایط با ایجاد بازارگردان برای سهم های پرنوسان و پرتقاضا در بازار است، زیرا گاهی به دلیل هیجان های موجود در بازار، صف های خرید و فروش بدون مبنای اقتصادی ایجاد می شود و روند عادی معامله ها را با مشکل مواجه می کند.
قانون عرضه و تقاضا تعیین کننده قیمت سهام در بازار است، اما چنانچه به هر دلیلی روند معمول عرضه و تقاضا و به دنبال آن وضعیت معمول در قیمت سهم دچار آشفتگی شود، وجود یک بازارگردان در بازار ضروری خواهد شد.
ابلاغیه سازمان بورس برای موضوع مزبور در صورتی که اجرا نشود، ناشران متخلف محسوب و جرایم برای آنان در نظر گرفته میشود که شامل: تذکر، اخطار، محدودیت موقت یا دائم در دسترسی به سامانه معاملات، تعلیق یا لغو مجوزهای صادره توسط سازمان، محرومیت دریافت خدمات از ارکان بازار سرمایه برای مدت معین، جریمه نقدی، محرومیت از تصدی در هیئت مدیره اشخاص تحت نظارت، سلب صلاحیت و لغو پذیرش میشود.
در دنیا نهادهای ناظر بازار سرمایه وظایف مشخصی از جمله ایجاد بازاری کارا و شفاف، حمایت از حقوق سرمایه گذاران، مقررات گذاری و نظایر آن را بر عهده دارند، در کشورمان نیز طبق قانون بازار اوراق بهادار اکثر این وظایف بر عهده سازمان بورس و اوراق بهادار به عنوان نهاد ناظر بازار سرمایه قرار گرفت.
برای حمایت از حقوق سرمایه گذاران و وجود یک بازار کارا، نقدشوندگی یکی از اصل های بسیار مهم تلقی می شود، بازارگردانی یکی از مسیرهای نقدشوندگی، مدیریت هیجان و نوسانات بازار است. بازارگردانها سمت عرضه و تقاضای بازار را تقویت میکنند و اوراق بهادار را در بین فروشندگان و خریداران جابجا میکنند.
همانطور که اشاره شد از جمله مزیت های بازارگردانی می توان به افزایش نقدشوندگی، کنترل نوسانات قیمت اوراق بهادار و کاهش هزینه های معاملاتی اشاره کرد. البته بازارگردان ها با انجام تعهدات، عایدی نیز کسب میکنند
امیدواریم این روش بتواند حواشی پیش آمده برای بازار بورس در روزهای هیجانی و منفی بازار را کاهش داده و میزان ضرر سهامداران حقیقی بکاهد.
منبع: کارگر آنلاین