شک و تردید در معاملات یکی از آفت های معامله گری در رواشناسی بورس محسوب میشود. این شک و تردید خرید و فروش سهام، اغلب در معامله گران تازه کاری که آموزش ندیده اند و از دیگران سیگنال دریافت میکنند و یا حتی آموزش دیده اند اما استراتژی و سیستم معاملاتی، برای خود تعریف نکرده اند، بسیار دیده میشود.
برای کسب سود و جلوگیری از ضرر همه سرمایهگذاران فعال در بازار سرمایه باید تصمیمات درست و مناسبی را در خصوص موقعیت معاملاتی خود اتخاذ کنند.
افراد برای اینه از شک و تردید معامله دور شوند باید استراتژی شخصی خود را داشته باشند و بر آن پایبند باشند. زمانی که بر مبنای استراتژی و پلن معاملاتی شخصی در بازار سرمایه معامله میکنید نباید تردید داشته باشید چون این استراتژی قبلا تست و مورد قبول واقع شده است.
برای عدم ایجاد شک و تردید در خرید سهام آموزش ببینید
بجای شک و تردید در خرید سهام در بورس مفاهیم زیر را یاد بگیرید و با بکارگیری آنها و تشکیل یک استراتژی شخصی برای خود با خیال راحت اقدام به خرید و فروش سهام کنید.
برای کسب سود تقریبا قطعی در ابتدا با استفاده از تحلیل بنیادی سهام مناسب را انتخاب کرده و سپس با استفاده از مولفه های تابلو خوانی و با استفاده از تحلیل تکنیکال به راحتی جهت حرکت سهم را تشخیص داده و در نقاط مناسب وارد شده و در نقاط مناسب از سهم خارج شوید و سود مناسبی کسب کنید. به طور کلی اگر برای خرید یک سهم تردید داشتید و مردد بودید به جای توجه به منابع نامعتبر سعی کنید میزان اگاهی خود را بالا ببرید و آموزش ببینید. همچنین علاوه بر آموزش، آشنایی با روانشناسی بازار بورس به شما کمک خواهد کرد تا بهتر تصمیم بگیرید.
یادگیری تحلیل بنیادی سهام
تحلیل بنیادی یعنی بررسی شرایط اقتصاد ملی، صنعت و وضعیت شرکت که هدف اصلی از آن، تعیین ارزش واقعی یا همان ارزشذاتی شرکتها می باشد.
تحلیل بنیادی یا فاندامنتال معمولا طبق اطلاعات موجود در صورتهای مالی شرکت انجام می شود تا طبق اطلاعات بنیادی ارزش واقعی یا همان ارزشذاتی شرکتها مشخص شود.
در تحلیل بنیادی ، تحلیلگران به دنبال سهامی میگردند که کمتر از ارزش واقعی (ذاتی) خود در بازار معامله شوند زیرا زمانی که ارزش بازار کمتر از ارزش ذاتی است، زمان برای خرید مناسب است و این تشخیص با استفاده از اعداد و ارقام صورت های مالی، میزان کالای خرید و فروش شده توسط شرکت، تحلیل هزینه های شرکت، وضعیت کلان اقتصادی و … انجام میشود.
برای تشخیص سهام بنیادی صورتهای مالی اساسی سهم مورد نظر را که در سایت کدال موجود است را مورد بررسی قرار دهید، اگر سهم مورد نظر دارای شرایط زیر باشد میتوان گفت آن سهم یک سهم بنیادی است:
- مقدار p/e سهام شرکت به مرور زمان کم شود اما منفی نشود.
- مقدار eps سهم مثبت باشد و رفته رفته زیاد شود.
- سهم های تاثیر گذار در شاخص کل معمولا بنیادی هستند.
- سود خالص شرکت بیشتر باشد.
- نقدشوندگی سهام شرکت بالا باشد.
- اگر شرکت افزایش سرمایه داشته باشد نسبت به افزایش سرمایه درآمد قابل قبولی را ثبت کند.
- هزینه های اداری و سایر هزینه ها در حال کاهش باشد.
- ارزش بازاری و ارزش دارایی بالایی داشته باشد.
- دارایی های جاری شرکت نسبت به بدهی های جاری اش در حد قابل قبول باشد.
- میزان تولید شرکت و متناسب با آن میزان فروش شرکت زیاد باشد.
- نرخ فروش محصولات شرکت رفته رفته زیاد شود. ( این مورد بسیار مهم است مخصوصا افزایش نرخ فروش محصول اصلی شرکت)
- شرکت برای آینده نزدیک قراردادهای مهمی داشته باشد یا در حال افتتاح ساختمان جدید باشد.
- روند درآمد و سودآوری شرکت در گزارش های یک ماهه و فصلی رفته رفته صعودی باشد و نسبت به سال قبل افزایش داشته باشد.
- شرکتی که سال قبل یا ماه های قبل زیان ده بوده و به شرکت سودده تبدیل شده باشد بنیاد خوبی دارد.
مطالب مرتبط: بررسی جامع تحلیل بنیادی (فاندامنتال) با استفاده از نسبت های مالی
یادگیری تابلوخوانی در بورس
فاکتورهای مهم تابلوخوانی در بورس به شرح زیر می باشد:
(به تصویر زیر توجه فرمایید و سپس ادامه مطالب را مطالعه کنید.)
برای شروع تابلو خوانی به سایت tsetmc.com بروید و در قسمت ذره بین نام نماد مورد نظر را وارد کنید و سپس فاکتورهای مهم تابلوخوانی در بورس که در ادامه معرفی می شود را در مورد آن سهم بررسی کنید.
۱. تعداد معاملات
در صفحه هر نماد تعداد معاملات آن نماد نوشته شده است که نشان دهنده تعداد دفعات انجام معامله در نماد می باشد. این عدد به تنهایی معیاری برای تابلوخوانی و بازار خوانی در بورس و نوسان گیری در بازار نمی باشد چرا که هر شخصی ممکن است بجای یکبار خرید کلی چندین بار سفارش خود را وارد سامانه کند.
۲. حجم معاملات سهام
زمانی که قصد خرید سهمی را دارید به حجم معاملات آن سهم توجه کنید گاهی مشاهده خواهید کرد که حجم معاملات در سهم به یکباره افزایش می یابد در این حالت معاملات را چک کنید و اگر در چند روز گذشته یک حقوقی به شدت فروشنده بوده و سهم نیز کاهش قیمت فراوانی داشته بهتر است از خرید سهم صرف نظر کنید تا فشار فروش توسط حقوقی در بازار کاهش یابد و اگر باز هم سیگنال خرید سهم وجود داشت وارد سهم شوید.
۳. قیمت سهم
یکی از مهم ترین بخش هایی که به هنگام تابلوخوانی نمادها با باید به آن توجه کنید قیمت سهام می باشد. قیمت معامله بیانگر آخرین قیمت معامله شده سهام و قیمت پایانی بیانگر قیمتی است که در آن روز سهم بسته شده است.
قیمت پایانی میانگینی از قیمت های معامله شده همان روز سهام با توجه به حجم معاملات می باشد. اگر قیمت آخرین معامله نسبت به قیمت پایانی بیشتر باشد بیانگر استقبال بازار از سهام و نشانه ای از روند مثبت احتمالی در روز کاری بعدی است.
حجم مبنا تاثیر زیادی بر قیمت پایانی سهم دارد، در صورتی که تعداد سهام معامله شده در یک روز بسیار کمتر از حجم مبنا باشد قیمت پایانی نزدیک به صفر خواهد بود.
۴. سهام شناور
سهام شناور به درصدی از سهام گفته میشود که در اختیار عموم مردم قرار دارد به عبارت دیگر سهام شناور تعداد سهامی است که در اختیار سرمایه گذاران حقیقی و حقوقی بازار می باشد که با آن معامله میکنند و قصد مدیریت و کنترل شرکت را ندارند.
حال سفته بازان با استفاده از شناوری سهم و مبلغ مورد نیاز برای سفته بازی اقدام به جمع کردن سهام شناور موجود در بازار میکنند و با استفاده از منابع مالی فراوانی که دارند موجب رشد شارپ سهم می شوند.
هرچه درصد شناور سهام یک شرکت بیشتر باشد میتوان ادعا کرد که سهام آن شرکت بر اساس عرضه و تقاضای واقعی تر قیمت گذاری شده است.
۵- خرید و فروش حقوقی
نسبت حقوقی ها در معاملات به دو بخش عمده تقسیم می شود:
۱. وجود حقوقی یا حقوقی بیشتر در بخش فروش نسبت به خرید که نشان دهنده ایجاد پتانسیل رشد سهم پس از یک نزول کوتاه مدت است.
۲. وجود حقوقی یا حقوقی بیشتر در بخش خرید نسبت به فروش که نشان دهنده ایجاد پتانسیل جهت افت سهم پس از یک رشد موقت است.
۶. نسبت های p/e و eps
یکی از فاکتورهای مهم تابلوخوانی در بورس توجه به نسبت های p/e و eps می باشد. هرچه نسبت p/e کمتر بوده و به یک نزدیکتر باشد بهتر است البته این مقدار نباید منفی باشد زیرا اگر منفی باشد نشاندهنده زیان ده بودن سهم است.
یکی دیگر از فاکتور های مهم تابلوخوانی eps یا سود پیش بینی شده است. هرچقدر بیشتر باشد سهم بهتر است و نباید صفر باشد.
مطالب مرتبط:
یادگیری تحلیل تکنیکال در بورس
تحلیل تکنیکال در بورس و در بازار های مالی روشی است که کارشناسان بازار سرمایه، با استفاده از داده های گذشته همچون حجم معاملات، قیمت و تغییرات آن، و … برای پیش بینی رفتار احتمالی نمودار به کار می گیرد.
توجه داشته باشید که در این تحلیل فقط از نمودار قیمتها، حجم معاملات و مقادیر محاسبه شده از قیمتها استفاده میشود.
انواع روش های تحلیل تکنیکال برای سرمایه گذاری در بازارهای مالی و بورس به شرح زیر می باشد:
روش فیبوناچی در تحلیل تکنیکال
فیبوناچی در تحلیل تکنیکال و بازار بورس به معنی خطوط حمایت و مقاومت یک سهم است که قیمت سهم بین این سطوح در حرکت است. این سطوح به واسطه ریشه طلایی شکل می گیرد و بر اساس آن می توان قیمت سهم در آینده را پیش بینی کرد.
نسبتهای بدست آمده در الگوی فیبوناچی ۰.۲۳۶ ، ۰.۳۸۲ ، ۰.۵ ، ۰.۶۱۸ می باشد. در بین نسبت های موجود نسبت ۰.۶۱۸ به عنوان نسبت طلایی فیبوناچی معروف می باشد.
نسبت های الگوی فیبوناچی جایگاه مهمی در بازارهای مالی و انواع روش های تحلیل تکنیکال دارد. برای مثال از این نسبتها جهت شناسایی خطوط حمایت و مقاومت در نمودار روند قیمتی استفاده می شود.
مطالب مرتبط: کاربرد فیبوناچی در بازار بورس و تحلیل تکنیکال
خطوط حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال
یکی از مهمترین اصول تحلیل تکنیکال شناخت نقاط حمایت و مقاومت می باشد که در محدوده عرضه و تقاضا به هم میرسند. خطوط حمایت از اتصال نقاط حداقلی قیمت سهم و خطوط مقاومت از اتصال نقاط حداکثری قیمت یک سهم به دست میآید.
نقاط حمایت برای خریداران از اهمیت خاصی برخوردار است. با رسیدن قیمت سهم به این نقاط افزایش تقاضا خواهیم داشت و این افزایش تقاضا باعث افزایش قیمت سهم میشود. در واقع در نقاط حمایت میزان تقاضا بر عرضه برتری داشته و نتیجه آن افزایش قیمت و رشد صعودی سهم می باشد.
نقاط مقاومت برای فروشندگان از اهمیت خاصی برخوردار است. با رسیدن قیمت سهم به این نقاط معامله گران اقدام به عرضه و فروش سهم میکنند. در واقع در این سطوح عرضه در یک سهم بیشتر از تقاضا می باشد و این مساله است که باعث کاهش قیمت سهم می شود.
مطالب مرتبط: منظور از حمایت و مقاوت در بورس چیست؟ انواع حمایت و مقاومت کدامند؟
امواج الیوت در تحلیل تکنیکال
یکی از پرطرفدارترین و کاربردی ترین استراتژی ها در بین تکنیکالیست ها امواج الیوت می باشد. تمامی استراتژیهای معاملاتی از جمله امواج الیوت، قوانین منحصر به خود را دارد.
اصول اولیه نظریه امواج الیوت در تحلیل تکنیکال بیان میکند که نمودار قیمتی بازار سرمایه، طبق یک روند تکراری که همانطور که در تصویر زیر میبینید طبق پنج موج افزایشی حرکت میکنند و در ادامه روند با سه موج کاهشی اصلاح خواهد شد.
مطالب مرتبط: آموزش کاربردی امواج الیوت در تحلیل تکنیکال به زبان ساده
ابر ایچیموکو در تحلیل تکنیکال
اگر اندیکاتور ایچیموکو را فرابگیرید سیگنال های قوی و مهمی را دریافت خواهید کرد و با استفاده از آن میتوانید سیگنال های ورود و خروج از سهم، شناسایی نقاط برگشت قیمت سهم، نقاط حمایت و مقاومت را دریافت نمایید.
هدف استفاده از اندیکاتور ایچیموکو در تحلیل تکنیکال فراهم کردن یک نمای سریع از تمایل و قدرت و اندازه حرکت روند بصورت یکجا می باشد.
اندیکاتور ایچیموکو سیگنال های بسیار قوی را ارائه میدهد تا حدی که بسیاری از طرفداران ایچیموکو معتقدند که هر آنچه یک تریدر به آن نیاز دارد، توسط این سیستم براورد خواهد شد.
مطالب مرتبط: ایچیموکو چیست؟ نحوه دریافت سیگنال از اندیکاتور ایچیموکو چگونه است؟
چنگال اندروز در تحلیل تکنیکال
چنگال اندروز یکی از ابزارهای موجود در تحلیل تکنیکال می باشد که به کمک آن میتوان کانالهایی که در آن قیمت حرکت میکند را شناسایی و نقاط بازگشتی بازار را پیش بینی نمود.
برای رسم این ابزار از پیوت های ماژور و خط روند ها استفاده می شود بر این اساس برای استفاده از چنگال اندروز و رسم آن در ابتدا باید با پیوت ها و خط روند آشنایی داشته باشید.
در صورتی که چنگال اندروز در هر روندی ترسیم شود، همان جهت را پیش بینی میکند بطور مثال در روند صعودی، چیزی که پیش بینی می شود رشد قیمت می باشد.
مطالب مرتبط: آموزش چنگال اندروز در تحلیل تکنیکال و نحوه دریافت سیگنال از آن
الگو های هارمونیک در تحلیل تکنیکال
الگوهای هارمونیک الگوهای دقیق قیمتی تکنیکالی می باشند که در یک روند، میزان ادامهی روند و نقاط برگشتی سهم را محاسبه می کنند و تمرکز اصلی آن بر روی شکل خاص حرکات قیمتی است.
الگوهای هارمونیک همیشه در حال تکرار در بازار می باشند و تحلیلگران زمانی که این الگوها را چه در زمان شکلگیری و چه در زمان تکمیل مشاهده کنند با بکارگیری نسبتهای فیبوناچی از این الگوها در معاملات خود استفاده میکند.
الگوهای هارمونیک اصلی متشکل از پنج نقطه می باشند و الگوهایی مانند الگوی ABC و ABCD که نشات گرفته از این الگو اند به ترتیب سه و چهار نقطهای می باشند و تمامی الگوهای اصلی که شامل ۵ نقطه هستند (XABCD) در خود دارای الگوی سه نقطهای (ABC) می باشند.
قوانین و ساختار در الگوهای اصلی یکسان می باشد و در اندازهی اصلاع و محل قرارگیری پنج نقطهی الگو متفاوت هستند. در صورتی که شما یک الگو را به خوبی درک کنید و آن را یادبگیرید میتوانید الگوهای دیگر را هم تشخیص داده و با استفاده از سیگنالهای که از این الگوها دریافت می کنید به معامله بپردازید.
در بین انواع الگوهای هارمونیک پرطرفدارترین و مهم ترین الگوهای هارمونیک پیشرفته در ۴ الگوی زیر تقسیم بندی می شوند و تصویر کلی آنها هم به صورت زیر می باشد:
- الگوی هارمونیک گارتلی (Gartley)
- الگوی هارمونیک پروانه (butterfly)
- الگوی هارمونیک خفاش (bat)
- الگوی هارمونیک خرچنگ (crab)
مطالب مرتبط آموزش الگوهای هارمونیک پرطرفدار در تحلیل تکنیکال و نحوه تشخیص آنها
واگرایی در تحلیل تکنیکال
از واگرایی ها برای شناسایی قیمت یک سهم و نقاط مهم ورود و خروج می توان استفاده نمود و می توان روندهای ضعیف و نامعتبر را که میل به بازگشت دارند با این روش تحلیل تکنیکالی تشخیص داد.
واگرایی نشان دهنده ضعف معامله گران در مرحله پایانی است در این شرایط است که بازار آماده چرخش روند خود می باشد.
در واقع واگرایی به معنی تضعیف یک روند مشخص می باشد و زمانی رخ می دهد که قیمت سهم و اندیکاتور بر خلاف جهت هم حرکت میکنند.
در این مرحله روند قیمت سهم به پایان خود نزدیک خواهد شد و تمایل به تغییر دارد. برای اینکه بتوان واگرایی را تشخیص داد از اندیکاتورهای مختلف استفاده می شود.
اندیکاتور مکدی (MACD) مهمترین ابزار برای تشخیص واگرایی می باشد. از اندیکاتورهای دیگری هم می توان برای شناسایی واگرایی استفاده کرد این اندیکاتورها شامل اندیکاتور RSI ،CCI و… می باشند.
مطالب مرتبط: واگرایی در بورس به چه معناست؟ انواع واگرایی کدامند؟