بعد از گذشت ۴ ماه از منتفی شدن خبر کاهش دامنه نوسان از ۵ به ۲ درصد دوباره این خبر بر سر زبان ها افتاده است و گفته می شود این احتمال وجود دارد که دامنه نوسان از ۵ درصد به ۲ درصد کاهش پیدا کند. برخی اقتصاددانان علت این امر را اثرگذاری رشد بورس بر افزایش انتظارات تورمی می دانند اما اکثریت کارشناسان بازار سرمایه، طرح اعمال دامنه نوسان ۲ درصدی را نسخه ای اشتباه می دانند که کارایی بازار سرمایه را کاهش داده و نقدشوندگی بازار سرمایه را تهدید می کند. در ادامه صحبت های عباسعلی حقانی نسب یکی از کارشناسان ارشد بازار سرمایه و از مخالفان این طرح را بخوانید:
عواقب منفی طرح کاهش دامنه نوسان
حقانی نسب:
“شنیده ها از احتمال اشتباه چندباره کاهش دامنه نوسان خبر می دهد. برای مدیریت رشد بازار غیر حرفه ای سرمایه، به جای محدود سازی دامنه نوسان، حجم مبنا را به ۶تا ۱۰ برابر وضع موجود افزایش دهید، اگرچه این هم اشتباه است ولی در شرایط غیرحرفه ای و توده واری بازار، تبعات خیلی کمتری دارد و چاره ای هم نیست.
برای ماندگاری پول در بازار سرمایه به جای روش غلط افزایش نرخ سود بانکی حسابهای سپرده بلند مدت یک تا دوساله بانکها، حسابهای سبد سرمایه گذاری اختصاصی بلندمدت ۱تا ۱۵ ساله سبدگردانها را گسترش دهید.
برای حرفه ای کردن بازار سرمایه، کد سبد بورسی (prx) را جایگزین کد بورسی کنید و امتیازات کد بورسی را کاهش دهید.
برای شفافیت و هدایت بیشتر منابع به سمت تولید، افزایش سرمایه تمام شرکتها و نهادها را از هر روشی تسهیل و شرکتها و پروژهای تازه تاسیس را به صورت سهامی عام پذیره نویسی کنید.
انسانهای بزرگ هم اشتباه می کنند ولی یک اشتباه را دوباره تکرار نمی کنند.”
همچنین بخوانید: دامنه نوسان بورس محدود شود چه اتفاقی خواهد افتاد؟
کاهش دامنه نوسان تهدید جدی برای نقدشوندگی بازار سهام است
کاهش دامنه نوسان به ۲ درصد نه تنها باعث افت کارایی بازار سرمایه و بورس می شود بلکه نقدشوندگی بازار سرمایه که یکی از ارکان اصلی آن نیز می باشد را به خطر می اندازد همان گونه که تجربیات گذشته این موضوع را ثابت می کند.
با اعمال طرح کاهش دامنه نوسان در دی ماه ۹۸ شاهد تشکیل صف های فروش سنگین و بالا رفتن هیجان در بازار بودیم و این امر باعث افزایش بی اعتمادی سهامداران به بازار سرمایه شد.
به نظر می رسد اعمال طرح کاهش دامنه نوسان باعث خروج نقدینگی از بازار سهام شود به ویژه در دورهای که تورم بالا و افزایش سهم پول از نقدینگی هشداری برای اقتصاد به شمار رفته و فرار پول از بازار سرمایه و گسیل آن به بازارهای رقیبی همچون دلار و سکه میتواند زمینه رسیدن به ابرتورم را با سرعت بیشتری فراهم آورد.
یکی از عواقب منفی کاهش دامنه نوسان این است که هیجان کاذب در بازار را بالا می برد به خصوص در شرایط کنونی که حجم قابل توجهی از سهامداران را تازه واردان بورس تشکیل می دهند این طرح می تواند باعث خروج این سهامداران شده و اثرات منفی بر رشد شاخص بورس داشته باشد و همچنین زمینه ساز ایجاد حباب در بازار شود.