سه کانون نهادهای سرمایهگذاری، کارگزاران بورس و سرمایهگذاری سهام عدالت، خواستار اعلام مواضع دولت درباره بازار سرمایه و حفاظت از سرمایهها شدند.
به نقل از بورس پرس، این سه کانون در نامهای به محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهور، درباره دغدغهها و چالشهای بازار سرمایه، اعلام کردند: کانون نهادهای سرمایهگذاری و کانون کارگزاران بورس به نمایندگی بیش از هزار نهاد مالی فعال در بازار سرمایه و کانون شرکتهای سرمایهگذاری سهام عدالت به نمایندگی بیش از ۵۰ میلیون سهامدار حقیقی و اقشار آسیبپذیر، از مهمترین تشکلهای مستقل زیرمجموعه قانون بازار اوراق بهادار هستند. با توجه به شرایط فعلی بورس و نقش محوری آن در رشد و شکوفایی اقتصاد، این کانونها نکاتی را در خصوص مشکلات بازار سرمایه به جنابعالی ارائه میکنند.
این کانونها امیدوارند با توجه ویژه و سریع به این موارد که همراستا با ارزشهای کلیدی و برنامههای رئیسجمهور است، موجبات ارتقای جایگاه اقتصاد کشور در سطح منطقه و جهان فراهم شود.
بازار سرمایه شفافترین، کارآمدترین و منصفانهترین بستر تأمین مالی تولید ملی از طریق تجهیز منابع خرد و مشارکت مستقیم مردم در خلق ارزش افزوده اقتصادی است. جذب سرمایهگذاران به این بازار نیازمند اعتماد است، اعتمادی که از طریق کاهش عدم اطمینانها و اقدامات عملی متولیان اقتصاد حاصل میشود. بنابراین توصیه میشود دولت مواضع و بسته سیاستی خود در زمینه اقتصاد کلان و بهویژه بازار سرمایه را شفافسازی کند تا عدم اطمینان سرمایهگذاران کاهش یابد.
بازار سرمایه طی سه سال اخیر با چالشهای جدی مواجه شده که موجب ایجاد نیروی دافعه برای سرمایهگذاران شده است. چالشهایی مانند قیمتگذاری دستوری، شکاف میان نرخهای رسمی و بازار آزاد، توزیع رانت از محل نرخهای ارز چندگانه، و عدم همسویی سیاستهای اقتصادی که سرمایهگذاران را سردرگم کرده است. همچنین، انباشت مطالبات شرکتهای بورسی از دولت، افزایش هزینه تامین مالی با سیاستهای پولی انقباضی، قطعی برق و گاز صنایع، و انتصابات و دخالتهای سلیقهای نهادهای دولتی و عمومی، همگی موجب خروج مستمر منابع از بازار سرمایه شده است.
این چالشها موجب کاهش حاشیه سود خالص صنایع از بیش از ۲۸ درصد در زمستان ۹۹ به حدود ۱۲ درصد در زمستان ۱۴۰۲ شده است، که باعث از بین رفتن توجیه سرمایهگذاری مولد شده است. کاهش حاشیه سود و ارزش دلاری کل بازار سهام، منجر به خروج بیش از ۱۳۵ هزار میلیارد تومان توسط اشخاص حقیقی به سایر بازارها نظیر ارز و طلا یا خروج از کشور شده است.
اقتصاد ایران از زمان اوج شاخص بورس در سال ۹۹ تاکنون، تورمهای بالایی را تجربه کرده و شاخص بورس اکنون در سطحی پایینتر از مرداد ۹۹ قرار دارد. لذا از دولت درخواست میشود برای بازگرداندن اعتماد عمومی به سرمایهگذاران، مواضع خود را در خصوص بازار سرمایه اعلام کرده و اقدامات عملی برای حفاظت از سرمایهها انجام دهد. این سه کانون آمادگی خود را برای برگزاری نشستهای تخصصی با متولیان امر جهت تبیین شرایط و ارائه راهکارهای خروج از وضعیت فعلی اعلام میدارند.