مدیر عامل بورس تهران ضمن اشاره به عومال موثر در رشد شاخص طی روزهای اخیر، از ادامه اصلاح قیمتی در بورس خبر داد و گفت: قیمت سهام از عوامل مختلفی تاثیر می گیرد و هنوز اصلاح قیمتی در بورس تمام نشده است. به گفته علی صحرایی هم اکنون ۳۵ هزار میلیارد تومان نقدینگی نزد کارگزاری ها وجود دارد.
اصلاح قیمت در بورس تا کی ادامه دارد
علی صحرایی مدیرعامل بورس تهران، درباره عوامل موثر در رشد شاخص طی دو روز گذشته گفت: قیمت سهام تحت تاثیر تمام مولفه های اقتصادی قرار می گیرد. انتظارات آتی بر روی قیمت سهام اثرگذار است بنابراین از قیمت ارز هم اثر میپذیرد چراکه برخی از شرکت ها صادراتی هستند و یا ارزش های جایگزینی شرکت ها را متاثر میکند.
وی افزود: رشد شاخص به عوامل سودآوری شرکت ها مرتبط است. انتشار عملکردهای واقعی شرکت ها نشان دهنده این است آنها وضعیت خوبی داشتند یا اینکه رو به بهبود بودهاند. کسی که منابع نقدی آزاد در اختیار دارد بازارها را مقایسه و تصمیم گیری میکند. بازارهای دیگر هم ریسک های مرتبط به خود دارند و در سطح اشباع قرار گرفتند یا اینکه سرمایه گذاری در برخی از بازارها غیر قانونی است. بنابراین مردم بازاری را انتخاب کردند که با شفافیت حداکثری نسبت به سایر بازارها، نقدشوندگی بیشتری هم دارد و کمک کننده تولید است. سرمایه گذاری در این بازار به نفع ایجاد رفاه، اشتغال و ثروت اجتماعی خواهد بود.
بیشتر بدانید: شاخص هم وزن در بورس چیست و چه تفاوتی با شاخص کل دارد؟
اصلاح قیمت ها ادامه دارد
این مقام مسئول در پاسخ به اینکه آیا دوره اصلاح قیمت شرکتها به پایان رسیده، توضیح داد: شرایط هر شرکتی با دیگری متفاوت است و اصلاح قیمت یک موضوع کلی نیست. ممکن است برخی از شرکت ها هنوز هم اصلاح قیمت داشته باشند. ۷۵ درصد ارزش بازار را ۳۵ شرکت تشکیل میدهند، عمده این شرکت ها اصلاح زیادی انجام ندادهاند. ممکن است برخی از شرکت ها هم که رشد غیر منطقی داشتند اصلاحاتی را انجام داده و اصلاحات جزیی دیگری را هم نیاز داشته باشند. بنابراین نمی توان بطور کلی گفت همه شرکت ها اصلاح انجام دادهاند و دیگر دوره اصلاح تمام شده است.
آخرین خبر از تخصیص یک درصد صندوق توسعه ملی
صحرایی درباره تخصیص یک درصد صندوق توسعه ملی هم گفت: بخش اول این اقدام یعنی فرایند تبادل در حال انجام است. انتقال یک درصد از صندوق توسعه ملی مسیر اداری دارد و باید قراردادی با صندوق تثبیت منعقد شود که این مراحل در حال انجام است.
عدم خروج نقدینگی از بورس
وی در خصوص خروج نقدینگی بعد از دست دادن کانال دو میلیون واحدی شاخص هم توضیح داد: با اینکه فروش انجام شد اما بسیاری از نقدینگی ها از بازار خارج نشد و وارد سایر ابزارها مانند اوراق شده و منتظر است تا به بازار برگردد البته بسیاری از این نقدینگی ها برگشته و پولها نزد کارگزاری مانده است. در حال حاضر ۳۵ هزار میلیارد نقدینگی نزد کارگزاری ها مانده و وارد سایر ابزارها شده است.
مدیرعامل بورس تهران با بیان اینکه در همان زمان هم که شاخص دو میلیونی بود به مردم توصیه کردیم با مطالعه و مشورت وارد بازار شوند، تاکید کرد: مردم بویژه سهامداران خرد باید با مطالعه و مشورت وارد بازار شوند چرا که بورس یک بازار تخصصی است و همه دانش لازم برای فعالیت در این بازار را ندارند. اگر این مسیر برای آنها فراهم نیست با ابزارهای غیر مستقیم وارد بازار شوند.
صحرایی اضافه کرد: بارها توصیه شد پس اندازها را وارد بازار کنند و برای خرید سهام از بنیادی بودن شرکت ها اطمینان حاصل شود. اگر مردم سهام شرکت های بنیادی را خریدهاند در این شرایط نباید نگران باشند چراکه بازده سرمایه گذاری در بورس بصورت مقایسه ای با سایر بازارها در میان مدت بیشتر است و به وضعیت خود برمیگردد. مگر اینکه سهم هایی را بدون مطالعه در پیروی از فضای مجازی انتخاب کرده باشند و بنیاد آن شرکت ها مشکل داشته باشند و مشمول ماده ۱۴۱ شده باشند.
راه حل رفع نگرانی مردم
وی در خصوص اینکه آیا میتوان از دولت در برابر دعوت گستردهای که از مردم به بورس داشته، انتظار حمایت داشت؟ توضیح داد: دولت به کسی درباره بورس تضمینی نداده و همواره اعلام می شد کسی نمی تواند سرمایه گذاری در بورس را تضمین کند. دولت در کنار اینکه اعلام کرده در مقایسه با سایر بازارها، بازار سرمایه را انتخاب کنید. اکنون هم بطور جدی وظیفه صیانت از سهمامداران را برعهده گرفته است.
وی افزود: مقرراتی تسهیل شده که نقدشوندگی را تضمین میکند و توسط بازارگردانی، سهام خزانه، اوراق و … انجام میشود. اگر این اطمینان ایجاد شود که نقدشوندگی تمام و کمال است، نگرانی مردم برطرف میشود. اعتماد مردم در ادبیات مالی نقدشوندگی است اما تمام افراد خود برای سهامداری تصمیم میگیرند.
صحرایی گفت: اینگونه نیست که هر کسی بصورت تصادفی نسبت به خرید هر سهمی تصمیم بگیرد و بعد بگوید چون دولت دعوت کرده حالا باید سود را تضمین کند. دولت اعلام کرده وظیفه صیانت یعنی قانونگذاری را برعهده دارد که در این زمینه اقداماتی را انجام داد از جمله معافیت های مالیاتی که در این بخش شرکتی در سال ۹۹ عرضه اولیه شود به سوابق گذشته مالیاتی آن مراجعه نخواهد شد.
منبع: پایگاه خبری بورس پرس