اگر به تازگی تجارت در بورس را شروع کرده اید، احتمالاً چندین بار از خود این سؤال را پرسیده اید چگونه باید در بازار بورس عمل کنید تا بیشترین سود نصیب شما شود. در حالی که مواردی مانند مدیریت تجارت، استراتژی های خروج و نظم و انضباط نیز عوامل مؤثر در عملکرد شما هستند، انتخاب یک نقطه ورود خوب شانس شما را برای داشتن یک تجارت برنده افزایش می دهد. شما باید بدانید، بهترین زمان برای خرید و فروش در بازار بورس چه موقعی است و برای این کار باید چه عواملی در نظر گرفته شود.
در ادامه مطلب درباره ی استراتژی سرمایه گذاری معکوس در بورس بیشتر خواهید خواند.
بیشتر بخوانید: آیا بازار بورس فقط برای حرفه ای ها سودآور است؟
انواع استراتژی سرمایه گذاری در بورس
از آنجایی که سرمایه گذاری در بورس تا حدودی با ریسک همراه است برای موفقیت در بورس هر شخصی می تواند استراتژی سرمایه گذاری مخصوص به خود را داشته باشد و بدون توجه به اسراتژی سرمایه گذاری دیگران طبق آن در بازار سرمایه اقدام به خرید و فروش سهام نماید. در ادامه نگاهی به دو نوع کلی استراتژی سرمایه گذاری در بورس یعنی استراتژی معاملاتی مومنتوم و استراتژی معاملاتی معکوس می پردازیم.
همچنین بخوانید: انواع استراتژی های سرمایه گذاری در بورس
۱-استراتژی معاملاتی مومنتوم (شنا در جهت حرکت آب):
بسیاری از معامله گران با توجه به تحلیل ها و تکنیک های خاصی وارد سرمایه گذاری بورس می شوند و هر کدام دلیل خاص خود را برای خرید آن سهم دارند، در برخی از موارد یک معامله گر نمی تواند معامله گر دیگر را متقاعد کند بکه خرید یک سهم می تواند برای او سودآور باشد.
زمانی که یک روند حال چه صعودی و چه نزولی در بازار بورس اتفاق می افتد، می توان با قاطعیت گفت که موارد زیادی روی یک روند در بازار بورس نقش اساسی دارند. در بسیاری از موارد مشاهده شده که برخی از معامله گران زمانی که بازار یک روند قطعی و ثابت دارد، تصمیم نهایی خود برای وارد شدن و شروع سرمایه گذاری در یک سهم را می گیرند.
شعار اصلی این سرمایه گذاران این است است که “روند قطعی دوست شماست”.
بیشتر بخوانید: خط روند صعودی و نزولی در بورس چیست و چگونه ترسیم می شود؟
چگونگی عملکرد سرمایه گذاران در استراتژی معاملاتی مومنتوم
به طور کلی می توان گفت که این روند همان استراتژی معاملاتی مومنتوم (شتاب) است. این استراتژی از علم فیزیک، قانون اول نیوتن که اصل آن “یک جسم درحال حرکت، گرایش دارد که همچنان به حرکت خود ادامه دهد، مگر در صورتی که یک نیرویی خارجی به آن وارد شود” برگرفته شده است.
بنابراین این روند که بسیاری از معامله گران تمایل به بهره بردن از آن هستند، مفهوم کلی آن این است که در بازار بورس یک روند چه صعودی و چه نزولی تمایل به ادامه روند خود دارند، مگر در حالتی که یک نیروی خارجی و یا قدرتمند تر از روند فعلی درون بازار بر آن غلبه کند و سبب ایجاد تغییر روند اصلی شود.
معامله گرانی که از این استراتژی برای ورود و خروج خود در بازار سهام بهره می برند، اغلب معاملاتشان در جهت بازار است و بر این باورند که رشد صعودی و نزولی گذشته یک سهم بر روی روند آینده آن به احتمال بسیار زیادی تاثیر می گذارد و سهم مورد نظر به روند فعلی خود ادامه می دهد.
معامله گران با توجه به این استراتژی معاملاتی بورس، سهامی که عملکرد آن رو به نزول و کاهش قیمت است را برای فروش می گذارند و سهامی که بازدهی خوبی از خود نشان می دهد و رو به رشد است را نگه می دارند و تمایلی به فروش آن سهم ندارند. زیرا همه ی آن ها معتقدند که سهام چه با بازدهی خوب و یا در مقابل سهام با بازدهی ضعیف به روند کلی خود در میان مدت ادامه می دهد.
به طور کلی، خریداران و فروشندگان سهام دلیل اصلی نوسانات قیمتی در بازار بورس هستند. معامله گران با توجه به تحلیل بنیادی یک سهم تصمیم به ورود به آن سهم را می گیرند.
در مورد نوسان گیری در بورس بیشتر بدانید
۲-استراتژی معاملاتی معکوس (شنا برخلاف جهت حرکت آب):
نقطه مقابل استراتژی سرمایه گذاری در جهت جریان استراتژی معاملاتی معکوس است که همان طور که از اسم آن مشخص است به معنی حرکت بر خلاف جریان معمول در بورس می باشد. افرادی که استراتژی معاملاتی معکوس در پیش گرفته اند ممکن است در زمانی که یک سهم در حال ریزش و افت قیمت است و همه در حال فروش ان هستند اقدام به خرید آن سهم کنند البته نه همیشه و فقط در مواردی که تشخیص می دهند علت فروش سهم اخبار و هیجانات ایجاد شده و زودگذر است.
تصویر زیر را مشاهده کنید
چگونگی عملکرد سرمایه گذاران در استراتژی معاملاتی معکوس
معامله گرانی که به استراتژی معکوس معتقد هستند، بر این باورند که بیشتر بازار اشتباه می کنند و روندهای فعلی درون بازار به زودی تغییر خواهند کرد. پس در نتیجه برای بدست آوردن یک بازدهی مثبت، باید شجاعت داشت و خلاف جهت بازار حرکت کرد و معاملات خود را انجام داد و آن ها معتقدند پس از یک بازه ی زمانی و صبوری به خرج دادن به نتیجه مطلوب خود خواهید رسید.
این معامله گران همان سرمایه گذارانی هستند که پس از بدست آوردن بازدهی مناسب و عملکرد عالی، سهام فعلی خود را می فروشند و به سراغ یک سهام که روند نزولی را در پیش دارد را برخلاف اعتقاد معامله گران دیگر خریداری می کنند.
بهتر است بدانید که معامله گرانی که از استراتژی معکوس برای معاملات خود استفاده می کنند، همیشه این گونه نیست که بر خلاف روند بازار حرکت کنند.
به طور مثال، آن ها وقتی متوجه می شوند که یک سهم در یک بازه ی زمانی طولانی رو به رشد است و مدام سیر صعودی را در پیش گرفته است به سراغ آن سهم می روند و در آن سرمایه گذاری می کنند و این گونه نیست که نسبت به آن سهم واکنش معکوس از خود به نمایش بگذارند. بلکه آن ها به دنبال سهامی هستند که تصور عموم این است که در آن سهم روندی وجود ندارد.
به طور کلی آن ها بر این باورند که بازار سهام بیش از اندازه نسبت به خبرها و اطلاعات روز واکنش نشان می دهند، یعنی بسیاری از معاملات بر اساس هیجانات خبرها اتفاق می افتد.
کلام آخر
سرمایه گذارانی که از استراتژی معکوس برای معاملات خود بهره می برند باید در نظر داشته باشند که این گونه معاملات از ریسک بالایی برخوردار است. در همین راستا می توان گفت که بسیاری از سرمایه گذاران از استراتژی معکوس برای معاملات خود استفاده کرده اند و به اصطلاح خلاف جهت آب شنا کرده اند ولی بهتر است بدانید هیچ وقت نباید نقش اصلی تحقیق و استفاده از تحلیل های تکنیکالی و بنیادی را نادیده گرفت.
پس اگر قصد سرمایه گذاری در بورس را دارید باید بدانید که صرفا برای انجام معاملات خود نباید فقط به صورت معکوس در بازار بورس سرمایه گذاری کرد، به طور مثال اگر یک سهم رو به کاهش است و روند نزولی را در پیش گرفته است شما باید این سهم را خریداری کنید. بلکه باید تحقیقات جدی نسبت به آن سهم را انجام دهید و اطمینان حاصل کنید که این سهم پس از نزول در بلند مدت امکان رشد دارد و صرفا یک اشتباه عموم نسبت به این سهم است.
یک معامله گر باید بتواند دلیل اصلی نزول قیمت سهم را تشخیص دهد و با آینده نگری دقیق تصمیم صحیح خود را بگیرد. یک معامله گر خبره هرگز اگر پی ببرد که سرمایه گذاری در یک سهم آینده خوبی نخواهد داشت صرفا به دلیل استفاده از استراتژی معکوس وارد این سهم نخواهد شد.