در این مطلب قصد داریم که بگوییم کد بورسی چیست؟ چگونه کد بورسی بگیریم؟ بطور خلاصه می توان گفت برای ورود به بورس و انجام خرید و فروش سهام در آن شما نیاز به یک کد بورسی دارید که فقط مختص به شخص شماست.
توجه داشته باشید که هر سرمایه گذار فقط میتواند یک کد بورسی داشته باشد. شخصی که دارای کد بورسی است میتواند از طریق نرم افزار معاملات آنلاین یا پنل معاملات اینترنتی، نسبت به معامله سهام اقدام نماید.
کد بورسی چیست؟
کد سهام داری یا کد بورسی (Stock code)، شناسه ای واحد است که از تعدادی حرف و عدد تشکیل شده است. هر فرد چه حقیقی چه حقوقی در سامانه اطلاعاتی بورس، بوسیله این کد شناسایی خواهد شد. افراد با این کد، قادر خواهند بود که به خرید و فروش سهام در بورس اوراق بهادار بپردازند.
در واقع همانند این می باشد که وقتی شما به بانک به منظور افتتاح حساب مراجعه میکنید یک شمارهحساب انحصاری برای شما صادر میشود و هیچگاه این شماره با فرد دیگری برابر نخواهد بود.
در واقع کد بورسی مانند کد ملی برای هر فرد منحصربهفرد می باشد و تا زمانی که این کد تعریف نشود شما نمیتوانید در هیچ نهادی اقدام به سرمایهگذاری مستقیم کنید و شخصاً به خریدو فروش اوراق بهادار بپردازید.
بیشتر بخوانید: ۱۷ توصیه قبل از خرید و فروش سهام در بازار پرتلاتم بورس
هزینه دریافت کد بورسی چقدر است؟
در حال حاضر دریافت کد بورس رایگان است اما توجه کنید چنانچه احراز هویت شما از طریق دفاتر پیشخوان دولت صورت گیرد، ۱۰ هزار تومان برای ثبتنام سجام و ۵ هزار تومان کارمزد (برای خدمات احراز هویت)، از شما دریافت خواهد شد.
آیا کد بورسی لازم است؟
بله، وجود کد بورسی یکی از الزامات برای سرمایه گذاری در بورس و خرید اوراق بهادار از بازار سرمایه است.
شاید شما تصور کنید چون خرید و فروش اوراق بهادار بصورت آنلاین انجام میشود و کارگزار دخالت مستقیمی در آن ندارد، نیازی نیز به کد بورسی نیست ولی در هر حال این کارگزار است که واسطه بین شما و بازار سرمایه است و داشتن یک کد بورسی به منزله داشتن یک حساب معاملاتی نزد کارگزار نیز هست.
این قوانین صرفا مخصوص ایران نیست، در کشورهای خارجی نیز افراد برای خرید و فروش اوراق بهادار باید به کارگزاران مراجعه کنند.
با اینترنتی شدن بسیاری از کارها، امکان درخواست صدور کد بورسی بصورت اینترنتی نیز وجود دارد. در انتهای مطلب لینک ثبت درخواست وجود دارد.
ساختار کد بورسی چگونه است؟ (یک نمونه کد بورسی)
کد معاملاتی اشخاص حقیقی به صورت سه حرف ابتدایی نام خانوادگی وی و پنج عدد درکنار آن تعریف می شود.
بطور مثال برای شخصی با نام خانوادگی “محمدی” کدی شبیه به ” محم ۰۵۱۴۸” یا ” محم ۵۲۴۶۲” خواهد بود.
این کد برای اشخاص حقوقی بر اساس ماهیت آن (شرکت، موسسه و …) شامل سه حرف ابتدایی کلمات مذکور مانند موس، شرک و … به همراه یک کد پنج رقمی است.
بیشتر بخوانید: مفاهیم پایه جهت ورود به بازار بورس چیست؟
چگونه کد بورسی بگیریم؟
برای دریافت کد بورسی ، لازم است که شخص از انجام هر کاری در سامانه سجام ثبت نام نماید و بعد به همراه مدارک زیر به یکی از شعب کارگزاری ها مراجعه کرده و نسبت به اخذ کد معاملاتی خود اقدام کند.
حتما بخوانید: نحوه دریافت کد بورسی برای کودکان
نحوه ثبت نام در سامانه سجام برای دریافت کد بورسی
شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه برای ارائه خدمات زیرساختی یکپارچه و فراگیر به فعالان بازار سرمایه به ویژه سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی و ایجاد درگاه واحد خدمات دهی به تمامی ارکان بازار، نهادهای مالی، ناشران و مخصوصاً سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی، سامانه جامع اطلاعات مشتریان (سجام) را راه اندازی نمود.
طبق ضوابط حاکم، استفاده از هرگونه خدمات پایه برای تمامی مشتریان حقیقی و حقوقی منوط به ثبت اطلاعات و شناسایی اشخاص مذکور در سامانه سجام می باشد.
کلیه مشتریان می توانند پس از ثبت نام در سایت سجام با همراه داشتن کد پیگیری ده رقمی، اصل شناسنامه و کارت ملی، به دفاتر مورد تایید سازمان بورس مراجعه و به صورت رایگان احراز هویت گردند.
در این حین باید اطلاعاتی از قبیل اطلاعات هویتی، بورسی، بانکی و محل سکونت خود را ثبت کنید. دقت کنید که تمام اطلاعات وارد شده را با دقت انجام دهید.
سایت سامانه سجام در دسترس عموم افراد است که میتوانید به آن مراجعه و آن را مورد بررسی قرار دهید. این سایت به عنوان مرجع و منبع اصلی اطلاعات و دادههای سرمایهگذاران بازار بورس شناخته میشود.
شما باید همانطور که در این سایت اطلاعات خود را وارد میکنید، در صورت تغییر محل سکونت، شماره حساب و یا اشتباه تایپی با ورود به سامانه آن را اصلاح کنید.
بعد از ثبتنام نهایی میتوانید اطلاعات خود را در همین سایت به طور کامل مشاهده کرده و اگر باز نیاز به تغییری وجود دارد آن را اعمال نمایید. همچنین میتوانید تمام اخبار و اطلاعیههای مربوط به تغییر و یا اضافه کردن اطلاعات احتمالی را در این سامانه مشاهده کنید.
مدارک لازم برای دریافت کد بورسی برای اشخاص حقیقی و حقوقی
هر فردی برای دریافت کد بورسی باید به یکی از کارگزاری ها مراجعه کرده و مدارک شناسایی مورد نیاز را ارائه دهد. کارگزاری با ثبت مدارک امکان ایجاد کد بورسی رو به وجود می اورد و ظرف مدت ۳ روز کاری کد سهامداری صادر می شود.
مدارک لازم برای اشخاص حقیقی
- اصل و تصویر پشت و روی کارت ملی
- اصل و تصویر شناسنامه از صفحه اول و صفحه توضیحات
- تکمیل فرم مشخصات مشتریان حقیقی
- شماره حساب بانکی و شماره شبای آن
مدارک لازم برای اشخاص حقوقی
- تکمیل فرم مشخصات مشتریان حقوقی
- تصویر روزنامه رسمی آگهی تاسیس
- کپی شناسنامه و کارت ملی اعضای هیئت مدیره
- تصویر روزنامه رسمی – آگهی کلیه تغییرات
- تکمیل فرم تعهدنامه
- تصویر اساسنامه
بعد از دریافت کد بورسی، فرد شرایط لازم برای خرید و فروش سهام و انجام معاملات بورسی را در بازار بدست می آورد و میتواند معاملات خود در بازار سرمایه را شروع کند
مسئول صدور کد بورسی چه کسی است؟
کارگزاریهای بورس اوراق بهادار تهران، مسئول صدور کد بورسی و ارائه خدمات خرید و فروش سهام و اوراق بهادار هستند.
نزدیک ۱۰۰ شرکت کارگزاری در حال حاضر در ایران فعال است ولی فقط تعداد کمی از آنها خدمات مفید، قابل توجه و مناسبی ارائه میدهند.
مفید بودن خدمات کارگزاری یعنی اینکه کارگزار حتی به مشتریانی که سرمایه کمی برای معامله در بورس دارند احترام بگذارد و خدمات مناسبی ارائه دهد، کارگزار نرم افزار به روز داشته باشد، اعتبار معاملاتی و حتی تخفیف اختصاص دهد.
بیشتر بخوانید: معاملات برخط چیست؟محدودیت های معاملات برخط