آشنایی با مفاهیم پایه جهت ورود به بازار بورس کمک شایانی به انجام معاملات بورسی خواهد کرد تا بتوانید درک بهتر و درست و راحت تری از تعاریف و مفاهیم بیان شده داشته باشید. بنابراین در این طلب ما به بررسی مفاهیمی همچون انواع بازارها، انواع بازار سرمایه، آشنایی با شرکت های کارگزاری، انواع شرکت ها و دیگر مفاهیم می پردازیم.
مفاهیم پایه جهت ورود به بازار بورس
تمامی سرمایه گذاران جهت بهره مندی از سود و بازدهی وارد بازار بورس می شوند از این رو باید به مفاهیم پایه بازار سرمایه آشنایی داشته باشند. به عبارتی موفقیت در بازار سرمایه، شناخت مفاهیم و اصطلاحات بورسی است.
سرمایه گذاری investment
اولین مفهوم از مفاهیم پایه جهت ورود به بازار بورس سرمایه گذاری می باشد. در واقع معنی و مفهوم سرمایه گذاری پرداخت وجهی مشخص به همراه پذیرفتن ریسک مشخص و یا نامشخص برای کسب سود در آینده می باشد.
مهم ترین هدف سرمایه گذاری، کاهش هزینه فرصت می باشد، یعنی ممکن است شخصی که مبلغی پول مازاد و یا پس اندازی داشته باشد که بتواند آن را در محلی برای سرمایه گذاری و کسب سود به کار گیرد اما امکان این هم هست که سرمایه خود را به دلیل عدم دانش و شناخت کافی از دست بدهد.
بیشتر بخوانید: سرمایه گذاری در بازار بورس
بررسی انواع بازار
دومین مفهوم از مفاهیم پایه جهت ورود به بازار بورس بررسی انواع بازار می باشد. بازار به سه بخش بازار کالا و خدمات، بازار پول و بازار سرمایه طبقه بندی شده است.
بیشتر بخوانید: بازار چیست؟ انواع بازار بر اساس نوع دارایی
- بازار کالا و خدمات
اولین بازار سازمان دهی شده، بازار کالا و خدمات (Market for goods and services) می باشد. در گذشته و حال محل هایی برای خرید و فروش کالاهایی که نیاز بوده اند وجود داشته اند که قوانین و عرف حاکم بر این بازار وجود داشته که رعایت آن ضروری بوده است.
در این بازار، کالاها و خدمات به طبقات متعددی تقسیم بندی می شوند و هر کدام از طبقات تحت قوانین منحصر به آن طبقه مورد معامله قرار می گیرد. در بازار کالا و خدمات، واحد پولی به عنوان واسطه معاملات در بخش های مختلف بازار می تواند به راحتی جابه جا شود و هیچ گونه محدودیتی برای آ» وجود ندارد.
در حقیقیت کسانی هستند که می توانند وجوه نقد خود را به راحتی در بخش های مختلف بازار و تحت قوانین آن بازار به گردش در آورند.
- بازار پول Money market
در ابتدا بانک ها به قصد حفظ نقدینگی و به عنوان تعریفی مردمی، محلی امن برای نگهداری و حفاظت از پول مردم در مقابل سرقت تشکیل شدند و در قبال نگهدارای و محافظت از وجوه نقد مردم، مبلغی را دریافت کنند.
با بزرگ شدن روابط اقتصادی و بیشتر شدن معاملات و داد و ستد های جوامع، وظایف جدید برای بانک ها شروع به ظاهر شدن کردند. در این مدت، دولت ها منابع مالی بانک ها را به عنوان ابزاری برای کاهش تقاضا در بازار کالا و خدمات بکار گرفتند.
بازار پول تا مدت ها توانست عرضه و تقاضا در بازار کالا و خدمات را کنترل نماید و بحث کنترل نقدینگی در بازار پول مطرح شد.
با ایجاد بحران ها مردم با هجوم به بانک ها و طلب سپرده های خود، در این مقطع ضعف اصلی بازار پول نمایان شد. در واقع بازار پول توان کافی برای کنترل و حفظ تعادل بین عرضه و تقاضا در شرایط بحرانی را نداشت.
منظور از عرضه و تقاضا در بازار بورس چیست؟
- بازار سرمایه Capital Market
با آشکار شدن ضعف های بازار پول در ایجاد تعادل میان عرضه و تقاضا و تورم و رکود حاصله، بازار سرمایه به عنوان گزینه ای موثر برای تعادل بخشی مطرح شد. سیاست ها مالی و اقتصادی که برای حفظ اعتدال به وجود آمدند که موجب تاسیس بورس و سهام شدند. سرمایه گذاری در بازار بورس جای خود را در میان مردم باز کرد.
درباره علت تورم اقتصادی در ایران بیشتر بدانید
در بورس اوراق بهادار که نماد بارزی از بازار سرمایه می باشد، سهام و سرمایه گذاری در شرکت ها مورد معامله قرار می گیرد. این امر باعث سرازیر شدن مازاد نقدینگی افراد به شرکت ها به جای بازار کالا و خدمات و بازار پول شد که در نتیجه شرکت های تامین مالی شده و تولید افزایش می یابد.
در بازار سرمایه شرکت های از منابع مالی ارزان قیمت، بهره مند می شوند و سهامداران در سود شرکت ها شریک می گردند، مشارکت این دو بخش، چرخه تولید را به گردش در می آورد و تولید و شکوفایی بیشتر اقتصادی را به همراه خواهد داشت.
بیشتر بخوانید: بازار بورس چیست؟
انواع بورس ها
سومین مفهوم از مفاهیم پایه جهت ورود به بازار بورس بررسی انواع بورس می باشد.با توجه به نوع معاملاتی که در بورس انجام می شود، می توان بورس ها را به بورس کالا،بورس اوراق بهادار و فرابورس طبقه بندی کرد.
افراد حقیقی و حقوقی می توانند از طریق کارگزاری های سراسر کشور به داد و ستد و خرید و فروش سهام خود با اشخاص حقیقی و حقوقی بپردازند.
خرید و فروش سهام در بورس تابع قوانین و مقررات خاصی است که در مورد همه و با هر مقدار سرمایه، به صورت یکسان برخورد می شود.
- بورس کالا Commodity Exchange
سرمایه گذاری در بازار بورس کالا به صورتی صورت میگیرد که به طور منظم کالا یا کالا های معینی با روش های مشخص شده مورد معامله قرار می گیرند. معمولا در این بازار تعدادی زیادی از عرضه کنندگان، کالاهای خود را به خریداران عرضه می نمایند.
حتما مطالعه کنید : بورس کالا چیست و روش معامله آن چگونه است؟
- بورس اوراق بهادار Stock Exchange
سرمایه گذاری در بازار بورس اوراق بهادار به صورتی انجام می گیرد که اوراق بهادار توسط کارگزاران و یا خریداران اوراق بهادار تحت نظر مقررات مورد دادوستد قرار می گیرد. بورس اوراق بهادار در قالب شرکت سهامی عام تاسیس و اداره می شود.
در رابطه با اوراق بهادار با درآمد ثابت و انواع آن بیشتر بدانید
- فرابورس Forward
فرابورس بازاری رسمی می باشد که در آن شما به سرمایه گذاری در بازار بورس اوراق بهادار می پردازید و تحت نظر سازمان بورس و اوراق بهادار می باشد که به منظور توسعه صدور و مبادله ابزار های مالی و پوشش خلاءهای ناشی از عدم دسترسی بخش عمده ای از صاحبان صنایع به بازار سرمایه، تشکیل شده است.
در رابطه با تفاوت بورس و فرابوس بیشتر بدانید
بررسی انواع شرکت ها
چهارمین مفهوم از مفاهیم پایه جهت ورود به بازار بورس بررسی انواع شرکت ها می باشد. شرکت های سهامی، شرکت هایی می باشند که سرمایه آن ها به سهام تقسیم شده و مسئولیت صاحبان سهام محدود به مبلغ اسمی سهام آن ها است. شرکت سهامی به دو نوع تقسیم می شود.
- شرکت های سهامی عام
شرکت هایی که موسسین آن قسمتی از سرمایه شرکت را از طریق فروش سهام به مردم تامین می کنند. این گونه شرکت ها، شرکت سهام عام نامیده می شوند
- شرکت سهامی خاص
شرکت هایی که تمام سرمایه آن ها در موقع تاسیس اختصاصا به دست موسسین شرکت تامین شده است. شرکت های سهامی خاص نامیده می شوند.
حتما مطالعه کنید : سهامی عام با سهامی خاص چه تفاوتی دارد؟
انواع سرمایه گذاران
پنجمین مفهوم از مفاهیم پایه جهت ورود به بازار بورس بررسی انواع سرمایه گذاران می باشد.سرمایه گذاران به دو بخش حقیقی و حقوقی تقسیم می شوند.
- اشخاص حقوقی
این اشخاص معمولا به دلیل وسعت عمل و حجم منابع مالی، تاثیر بسزایی در بازار سرمایه دارند. مهمترین اشخاص حقوقی شامل بانک ها، شرکت های بیمه، صندوق های بازنشستگی، شرکت های سرمایه گذاری و کارگذاری ها هستند.
بیشتر بخوانید: شخص حقوقی کیست و قوانین مرتبط با آنها
- اشخاص حقیقی
اشخاص حقیقی به آن عده ای گفته می شود که بیشتر امید دارند تا از سرمایه گذاری در بازار بورس و خرید و فروش اوراق بهادار سود کسب کنند. در برخی موارد، زمانی که سرمایه این افراد زیاد باشد، ممکن است آنها به هدف کنترل شرکت، از طریق خرید درصد بالایی از سهام« آ» شرکت جزء سهامداران عمده شرکت قرار گیرند.
منظور از سال مالی
ششمین مفهوم از مفاهیم پایه جهت ورود به بازار بورس سال مالی می باشد.شرکت ها برای فعالیت ها و تهیه صورت های مالی خود، یک دوره زمانی یک ساله را با آغاز و پایان مشخص تعیین می کنند که به آن سال مالی شرکت گفته می شود.
سال مالی اکثر شرکت های بورس تهران از ابتدای هر سال تا پایان اسفند ماه همان سال تعیین می شود.
صورت های مالی چیست؟
هفتمین مفهوم از مفاهیم پایه جهت ورود به بازار بورس بررسی صورتهای مالی می باشد.برای بررسی چگونگی وضعیت و عملکرد مالی یک شرکت باید صورت های مالی و صورت های بازدهی آن ها را بررسی و تحلیل کرد.
صورت های مالی نشان دهنده کلیات وضعیت شرکت می باشد که برای سرمایه گذاران در نظر گرفته شده است. صورت های مالی می توانند نقش مهمی در تصمیم گیری سرمایه گذاران داشته باشد. صورت های مالی شرکت شامل ترازنامه، صورت حساب سود و زیان، صورت و سود و زیان جامع و صورت جریان وجوه نقد می باشد.
- ترازنامه
ترازنامه بیانگر وضعیت مالی یک شرکت در یک مدت زمان معین می باشد، این گزارش از یک سو بیانگر منابع مالی در اختیار شرکت است که در سمت راست ترازنامه ارائه می شود و از سوی دیگر مصارف دارایی ها را نشان می دهد که در سمت چپ ترازنامه گزارش می شود.
این به این معناست که بدهی و حقوق صاحبان سهام در سمت چپ ترازنامه شرکت ها می باشد و منابع نیز در ترازنامه به عنوان دارایی شناخته می شوند و بدهی و حقوق دارندگان سهام نیز مصارف شرکت محسوب می شود.
- صورت حساب سود و زیان
صورت حساب سود و زیان نشان دهنده نتایج و عملکرد مالی یک شرکت در مدت یک دوره مالی معین می باشد. در این صورت حساب سود و زیان عملایات ، سود و زیان غیر عملیاتی و سود(زیان) خالص گزارش می شود که سود (زیان) خالص مبنای ارزش گذاری سهام شرکت به حساب می آید.
تعریف مفهوم مجامع در بازار بورس
هشتمین مفهوم از مفاهیم پایه جهت ورود به بازار بورس مجامع می باشد. مجامع همان اجتماع سهامداران یک شرکت می باشد.
مجامع قدرتمندترین و صاحب اختیارترین بخش یک شرکت به شمار می آید. در این مجامع در رابطه با نحوه فعالیت، اداره، انحلال و سایر امور مرتبط به شرکت، تصمیم گیری می کنند. انواع مجامع طبق قانون تجارت عبارت اند از :
- مجمع عمومی عادی سالیانه
- مجمع عمومی فوق العاده
صندوق های سرمایه گذاری مشترک
نهمین مفهوم از مفاهیم پایه جهت ورود به بازار سرمایه ، صندوق های سرمایه گذاری مشترک می باشد.صندوق های سرمایه گذاری واسطه هایی هستند که مردمی که می خواهند سرمایه گذاری در بازار بورس انجام دهند،پولهایشان را جمع آوری کرده و درمدت به خصوصی در حوزه خاصی، سرمایه گذاری می کند.
صندوق های سرمایه گذاری مشترک از جمله نهادهای مالی موثر جهت فراهم نمودن مقدمات مناسب در مشارکت سرمایه گذاران بالقوه در فرآیند سرمایه گذاری و تامین مالی شرکت ها هستند.
با تشکیل شدن این گونه صندوق ها، سرمایه گذاری در بازار بورس به دلیل وجود مدیریت تخصصی و استراتژی های از قبل تعیین شده، سرمایه گذاران می توانند با پرداخت هزینه مدیریت صندوق های سرمایه گذاری مشترک با توجه به تمایل و توان ریسک پذیری خود، انگیزه پیوستن به سرمایه گذاران و فعالان بازار سرمایه را پیدا کنند.
حتما مطالعه کنید : تفاوت صندوق سرمایه گذاری مشترک با اختصاصی در چیست؟
خرید و فروش آنلاین ( معاملات برخط )
دهمین مفهوم از مفاهیم پایه جهت ورود به بازار بورس خرید و فروش آنلاین یا معاملات برخط می باشد.فراهم اوردن تسهیلات ارتباطی برای دسترسی سریع کسانی که می خواهند سرمایه گذاری در بازار بورس را شروع کنند، بسیار موثر بوده است .
به عبارت دیگر، با این شیوه سرمایه گذار می تواند بدون اینکه مراجعه حضوری به کارگزاری داشته باشد، سفارش خزید و یا فروش اوراق بهادار را از طریق سامانه کارگزاری و با سرعتی بیشتر از حالت حضوری به سیستم معاملات ارسال می کند.
بیشتر بخوانید: معاملات برخط چیست؟محدودیت های معاملات برخط
تحلیل بنیادی یعنی چه؟
یازدهمین مفهوم از مفاهیم پایه جهت ورود به بازار بورس تحلیل بنیادی می باشد.یکی از مهمترین تحلیل هایی که بازار سرمایه دنیا از این تحلیل استفاده می کنند، تحلیل بنیادی یا فانتامنتال می باشد. در این تحلیل، بیشتر به ساختار اقتصادی، سیاسی و بررسی محتوای ساختار بازار سرمایه متکی است.
تحلیلگرانی که از فانتامنتال استفاده می کنند در هر زمان، یک ارزش ذاتی برای کل بورس در نظر می گیرند. این ارزش با در نظر گرفتن اوضاع و رویدادهای اقتصادی معین می شود. در این تحلیل از کل به جزء می رسیم. یعنی از اقتصاد کلان شروع شده و به اقتصاد های خرد می رسد.
سطح صنعت و در آخر وضعیت شرکت مورد نظر را با استفاده از صورت های مالی و گزارش های حسابرس بررسی شده و با پیش بینی سود و زیان آتی شرکت، ارزش ذاتی شرکت با روش مناسب محاسبه می شود. هرگاه بین ارزش بازار و ارزش ذاتی سهام تقاوت قابل توجهی دیده شود، تصمیم گیری در خرید و فروش آن سهام اهمیت می یابد.
اگر ارزش بازار به طور قابل ملاحظه ای بیشتر از ارزش ذاتی باشد، نباید سهام را نگهداری کرد و اگر ارزش بازار به طور قابل ملاحظه ای کمتر از ارزش ذاتی باشد خرید سهام شرکت توصیه می شود.
بیشتر بخوانید: بررسی تحلیل بنیادی و روش های آن
تحلیل تکنیکال چیست؟
دوازدهمین مفهوم از مفاهیم پایه جهت ورود به بازار بورس ، تحلیل تکنیکال می باشد.کسانی که به روش تکنیکال می خواهد سرمایه گذاری در بازار بورس را شروع کنند، با مطالعه رفتار و حرکات قیمت سهام در گذشته، تعیین قیمت و روند آن در آیند و امکان تکرار الگو های مشابه، به بررسی عرضه و تقاضای یک بازار می پردازد تا جهت و روند تغییرات آن در اینده را پیش بینی کنند.
این به این دلیل است که تحلیل گرانی که به روش تکنیکال، بازار سرمایه را تحلیل می کنند، در واقع تمامی وقایع اقتصادی و انتظارات سهامداران کشور می باشد و نهایتا بر قیمت سهام تاثیر گذار خواهد بود. تحیلیل تکنیکال بر این سه فرض استوار است که بازار تاثیر گذاری فاکتور های مختلف را کم رنگ می کند.
- قیمت ها بر اساس یک روند به خصوص حرکت می کنند و تاریخ تمایل به تکرار خود دارد.
- تحیلیل تکنیکال می کوشد تا با بررسی خود بازار به جالی مولفه های آن، به درک بهتری از هیجانات و احساسات درون بازار دست یابد.
- تحلیلگران تکنیکال بر داده های مربوط به خرید و فروش سهام در گذشته و اطلاعاتی که این داده ها می توانند در مورد تغییر قیمت سهام در آینده ارایه کنند، تمزکز می کنند.
بیشتر بخوانید: اصول و روش های تحلیل تکنیکال در بورس
روش های کسب درآمد در بورس
سیزدهمین مفهوم از مفاهیم پایه جهت ورود به بازار بورس روش های کسب درآمد در بورس می باشد.کسانی که قصد شروع سرمایه گذاری در بازار بورس را دارند به دو گروه تقسیم می شوند
- افرادی که از سود سهام نفع می برند، یعنی شرکت در اول سال این را پیش بینی کرده است که مبلغ خاصی به ازای هر سهم، سود نفدی بپردازد و این افراد سهام را به خاطر سود سالانه شرکت خریداری می کنند.
- کسانی که از زیاد شدن قیمت سهام سود می برند، برای مثال قیمت سهام ۳۰۰ تومان باشد و بعد از گذشت ۵ ماه به ۱۰۰۰ تومان برسد. سپس این اشخاص سهام خود را می فروشند و در واقع از نوسانات قیمت و سرمایه گذاری در بازار بورس استفاده می کنند.
بیشتر بخوانید: چگونه در بورس معامله کنیم؟
پرتفوی و مزایای آن
چهاردهمین مفهوم از مفاهیم پایه جهت ورود به بازار بورس پرتفوی می باشد.به مجموعه ای از اوراق بهادار یا سبدی از ان پرتفوی گفته میشود.
به طور کلی سرمایه گذاری در مجموعه ای از اوراق بهادار یا پرتفوی از آن، بسیار کارآمد تر از سرمایه گذاری در یک سهم است. این امر به خاطر افزایش تنوع سهام در سبد سرمایه گذاری، ریسک مجموعه کاهش می یابد.
به این ترتیب قیمت سهام شرکت دارویی افزایش و قیمت سهام پتروشیمی کاهش می یابد و سرمایه گذاران از خطر کاهش ارزش و سهام شرکت پتروشیمی مصون خواهد ماند.
بیشتر بخوانید: پرتفوی چیست و مزایای آن
عنوان بازار بورس
- بازار اولیه : بازار اولیه مکانی است که اولین عرضه و پذیره نویسی اوراق بهادار جدید الانتشار در آ» انجام می شود.
- بازار ثانویه : بازاری است که اوراق بهادار پس از عرضه اولیه در آن مورد داد و ستد قرار می گیرد
حق تقدم سهام به چه معناست؟
پانزدهمین مفهوم از مفاهیم پایه جهت ورود به بازار بورس حق تقدم سهام می باشد. زمانی که شرکت در حال انتشار سهام جدید می باشد، دارندگان سهام های قبلی نسبت به دیگران و افرادی که تا به حال در شرکت سهم نداشته اند دارای اولویت می باشند، به این اولویت حق تقدم در خرید سهام جدید الانتشار گفته می شود. البته کسانی که دارای حق تقدم هستند می توانند این امتیاز خود را به دیگران واگذار کنند.
نماد معاملاتی
اولین مفهوم از مفاهیم پایه جهت ورود به بازار بورس سرمایه گذاری می باشد.برای شناسایی آسان تر شرکت های پذیرفته شده در سازمان بورس و شناخته شدن توسط کسانی که قصد سرمایه گذاری در بازار بورس دارند، به هر شرکت یک کد اختصاصی داده می شود که به آن نماد معاملاتی می گویند
وضعیت نماد معاملاتی
شانزدهمین مفهوم از مفاهیم پایه جهت ورود به بازار بورس وضعیت نماد معاملاتی می باشد.پس از آن که شرکت هایی که برای جذب سرمایه گذار وارد بورس شدند، پذیرفته شدند، جهت داد و ستد اوراق و سهام آن شرکت ها در سرمایه گذاری در بازار بورس ، باید نماد معاملاتی آن ها در تابلوی بورس باز شود. پس از باز شدن نماد معاملاتی، خرید و فروش سهام به طور مرتب و روزانه انجام می شود.
دامنه نوسان قیمت سهام
هفدهمین مفهوم از مفاهیم پایه جهت ورود به بازار بورس دامنه نوسان قیمت سهام می باشد.پایین ترین و بالا ترین قیمتی است که در آن دامنه، طی یک یا چند جلسه رسمی معاملاتی بورس، قیمت شرکت ها می تواند نوسان داشته باشد. دامنه تغییرات روزانه قیمت سهام شرکت ها در بورس و فرابورس به شرح زیر است:
- دامنه تغییرات قیمت سهام بورس : ۴٪ فرابورس: ۵٪
- دامنه تغییرات روزانه قیمت حق تقدم بورزس: ۸٪ فرابورس: ۵٪
قیمت پایانی سهام
هجدهمین مفهوم از مفاهیم پایه جهت ورود به بازار بورس قیمت پایانی سهام می باشد.منظور از قیمت پایانی سهام این است که قیمت هر ورقه بهادار در آخر هر جلسه رسمی معاملات بورس که توسط بورس محاسبه و اعلام میشود،می باشد.
حجم مبنا چیست؟
نوزدهمین مفهوم از مفاهیم پایه جهت ورود به بازار بورس حجم مبنا می باشد.حجم مبنا، به تعداد اوراق بهادار از یک نوع می گویند، این اوراق بهادار هر روز باید داد و ستد شوند تا کل درصد تغییر آن روز، در تعیین قیمت روز بعد آن ملاک باشد.
مبنای محاسبه حجم مبنا به این صورت است که سالانه ۳۰ درصد از کل سهام شرکت یا هر روز ۰/۰۰۰۸ درصد سهام شرکت مورد معامله قرار بگیرد.
سهام شناور آزاد در بورس به چه معناست؟
بیستمین مفهوم از مفاهیم پایه جهت ورود به بازار بورس سهام شناور می باشد. به سهام آزاد هر شرکت که دارندگان آن آماده عرضه و فروش سهم خود می باشند و همچنین قصد ندارند با حفظ آن قسمت از سهام، در مدیریت شرکت مشارکت نمایند، سهام شناور آزاد می گویند.
تامین مالی
بیست و یکمین مفهوم از مفاهیم پایه جهت ورود به بازار بورس تامین مالی می باشد.اولین مفهوم از مفاهیم پایه جهت ورود به بازار بورس سرمایه گذاری می باشد.
تامین مالی، به معناست که منابع مالی و وجوه برای ادامه فعالیت شرکت و راه اندازی طرح های توسعه و درآمدزا برای واحد های اقتصادی می باشد. تامین مالی بیشتر از طریق انتشار و فروش سهام و اوراق مشارکت و صکوک و همچنین اخذ وام بانکی صور می گیرد.
صکوک
بیست و دومین مفهوم از مفاهیم پایه جهت ورود به بازار بورس صکوک می باشد.صکوک در واقع یک ابزار مالی اسلامی گفته میشود که برای یک دارایی فیزیکی منتشر می شود. در واقع دارندگان صکوک مالکان دارایی آن شرکت حساب می شوند. این اوراق بازده ثابت به اضافه درصدی از سود و یا ضرر می باشد.
حتما بخوانید : صکوک یا ابزار مالی اسلامی به چه معناست؟
اوراق مشارکت
بیست و سومین مفهوم از مفاهیم پایه جهت ورود به بازار بورس اوراق مشارکت می باشد.اوراق بهاداری که با مجوز بانک مرکزی برای تامین بخشی از منابع مالی مورد نیاز طرح های سود آور تولیدی و خدماتی منتشر می شود اوراق مشارکت نام دارند.
کسانی که قصد سرمایه گذاری در بازار بورس دارند، به صورت قابل توجهی باید در رابطه با اوراق مشارکت اطلاعات کسب کنند.
انواع ارزش هر سهم
بیست و چهارمین مفهوم از مفاهیم پایه جهت ورود به بازار بورس انواع ارزش هر سهم می باشد.هر سهم با توجه به نحوه محاسبه و نگرش بازار در مورد آن، ارزش منحصر به فردی دارد.
هر سهم، دارای ارزش دفتری و ذاتی و اسمی و ارزش بازار مخصوص خود می باشد. جهت سرمایه گذاری در بازار بورس مستلزم دانستن تمامی ارزش های سهام مورد نظر می باشیم.
- ارزش دفتری
بیست و پنجمین مفهوم از مفاهیم پایه جهت ورود به بازار بورس ارزش دفتری می باشد.ارزش دفتری در واقع یک مفهوم حسابداری می باشد که با استفاده از آن ارزش هر یک از اقلام دارایی بر اساس داده های گذاشته، معین می شود.
- ارزش اسمی
بیست و ششمین مفهوم از مفاهیم پایه جهت ورود به بازار بورس ارزش اسمی می باشد.ارزش اسمی هر سهام بر روی ورقه سهام درج شده است. این مبلغ هنگام انتشار اوراق بهادار سهام تعیین و معرف بخشی از دارایی های واحد تجاری می باشد. که از محل آورد سرمایه گذاران تامین می شود.
بسیاری از کسانی که سرمایه گذاری در بازار بورس را با سود بالا رقم زده اند. از اختلاف ارزش اسمی و ارزش بازار استفاده کرده اند.
- ارزش بازار
بیست و هفتمین مفهوم از مفاهیم پایه جهت ورود به بازار بورس ارزش بازار می باشد.مبنای این ارزش، دارایی داخل بازاری است که در حال خرید و فروش می باشد. دارایی مشابه نیز قیمتی نزدیک به آن را خواهد داشت.
در این راستا بین بازار سطحی (بازاری که معاملات در آن پراکنده صورت می گیرد) و بازاری که عمق دارد (بازاری که دارایی در آن به دفعات مورد معامله قرار می گیرد) اختلاف عمده وجود خواهد داشت.
- ارزش ذاتی
بیست و هشتمین مفهوم از مفاهیم پایه جهت ورود به بازار بورس ارزش ذاتی می باشد.ارزش ذاتی در واقع بهترین برآورد ارزش یک سهم با توجه به مجموعه اطلاعات مالی شرکت می باشد. این ارزش را می توان به عنوان ارزش واقعی دارایی توصیف کرد.
تفاوت بین ارزش ذاتی و ارزش بازار، در واقع مهم ترین مبنا برای تصمیمات خرید یا فروش اوراق بهادار می باشد و همین امر باعث می شود که عرضه و تقاضا در بازار سهام از سوی سرمایه گذاران که قصد سرمایه گذاری در بازار بورس دارند افزایش یابد.
سود هر سهم (EPS)
بیست و نهمین مفهوم از مفاهیم پایه جهت ورود به بازار بورس سود هر سهم می باشد.سود هر سهم (Earing per share) بعد از محاسبه مالیات، از مقدار کل سود تقسیم بر تعداد سهام شرکت به دست می آید.
- EPS پیش بینی شده : سود هر سهم که شرکت برای سال مالی جاری پیش بینی کرده است را می گویند.
- EPS تحقق یافته : سود هر سهم که در دوره مالی گذشته به هر سهم تعلق یافته است را می گویند
- تعدیل EPS :
شرکت ها در ابتدای سال مالی سود هر سهم را پیش بینی می کنند که به آن EPS پیش بینی شده می گویند و در بسیاری از مواقع این سود کمتر و یا بیشتر از مبلغ پیش بینی شده باشد.
هرگاه بررسی های شرکت نشان دهد که سود پیش بینی شده کمتر یا بیشتر از مبلغ پیش بینی شده قبلی بود است، EPS شرکت باید تعدیل و منتشر گردد.
سود تقسیمی هر سهم( Dividend per share) (DPS)
سی امین مفهوم از مفاهیم پایه جهت ورود به بازار بورس سرمایه گذاری می باشد.به مقدار سودی که شرکت بین سهامداران خود به صورت نقدی تقسیم می کند DPS گفته می شود.
شرکت های که قصد تقسیم سود را دارند، در مجمع عادی سالیانه شرکت تصمیم گیری می کنند که از میزان سود تحقق یافته چه مقدار توزیع شود و چه مقدار باقی بماند، این تصمیم که توسط هیات مدیره شرکت به مجمع پیشنهاد می شود و سپس به تصویب سهامداران می رسد.
بررسی انواع سهم
سی و یکمین مفهوم از مفاهیم پایه جهت ورود به بازار بورس انواع سهم می باشد.سرمایه هر شرکت سهامی، به قسمت هایی مساوی تقسیم میشود که به هر یک از این قسمت ها یک سهم گفته می شود.
- سهام عادی
سهام عادی به سهام هایی گفته می شود که سهام داران از سمت شرکتی که عرضه می کند خریداری میکنند و به این طریق سرمایه گذاری در بازار بورس را آغاز می کنند.
در رابطه با سهام و انواع آن بیشتر بخوانید
- سهام ممتاز
سهام ممتاز سهامی می باشد که صاحب سهام در صورتی که شرکت سود کرده باشد، هر سال به میزان معینی از شرکت که قیمت اسمی سهام ضرب در نرخ سود سهام ممتاز که عددی ثابت است به عنوان سود دریافت می نمایند.