پول هوشمند اصطلاحی است که بسیاری از کارشناسان اقتصادی از آن برای توصیف جهت سرمایه گذاری سرمایه گذاران کلان استفاده می کنند. پول هوشمند معمولاً توسط سرمایه گذاران بزرگ بازار به آن تزریق می شود و یا از آن خارج می شود و باعث جهت گیری دستوری بازار مذکور می شود.
به عنوان مثال وقتی یک امیدواری بزرگ در بازار سرمایه شکل بگیرد، پول هوشمند زودتر از سهامداران عادی به بازار سرمایه یا سهمی خاص وارد می شود چرا که از سود احتمالی در آینده نزدیک، اطمینان دارد.
چگونگی ورود و خروج پول هوشمند به بازار بورس
به طور کلی می توان گفت هر بخشی از اقتصاد یک ناظر دارد و بعضاً ناظر نیز با توجه به شرایط موجود در بازار تصمیم به ورود یا خروج بخشی از نقدینگی یا همان پول هوشمند می گیرد.
اتفاقی که در این شرایط رخ می دهد این است که سهامداران خرد پس از چند روز متوجه جریان ورود یا خروج پول هوشمند از بازار یا سهم خاص می شوند. در بازار سرمایه با ورود پول هوشمند می توان هدف گذاری جدید برای سهم مورد نظر متصور بود. با افزایش این هیجانات و خریدهای بالای سهم، قیمت افزایش مییابد و درنتیجه سهم رشد زیادی را تجربه میکند.
پس از گذشت مدتزمانی از رشد قیمت سهام، همان سهامداران عمده با همان سرعتی که وارد بازار شدند و قیمت سهم را افزایش دادند و به سود مدنظر خود دست یافتند، با همان سرعت از سهم خارج شده و شروع به فروش سهام میکنند. بدین ترتیب پول هوشمند از سهم خارج میشود و قیمت آن بهتدریج کاهش مییابد.
از آنجایی که بسیاری از سهامداران از ورود و خروج پول هوشمند به سهم اطلاعی ندارند و ریزش های سهم را اصلاح تصور می کنند، انتظار رشد قیمتی پس از هر ریزش و اصلاح را دارند اما ممکن است این اصلاح هرگز بازگشتی در پی نداشته باشد و سهامداران خرد متضرر می شوند و زمان را در سرمایه گذاری خود از دست داده و فرصت های سرمایه گذاری بهتر را از دست می دهند.
بیشتر سهامداران غیر عمده در قیمتهای بالا سهام را خریداری کردهاند و از آنجا که نقدینگی و قیمت سهم روند نزولی پیدا کرده، شانس خروج از سهم بسیار کم میشود. بدینصورت پول هوشمند قدرتمندتر شده و این چرخه را چندین بار تکرار میکند.
ذکر این نکته ضروری است که ورود پول هوشمند به سهم یا بازار، پیوسته نیست و تشخیص آن برای سهامداران عادی کمی سخت است و معمولاً این اتفاق یک یا دو بار در سال رخ می دهد که موجب رشد سریع قیمت سهام می شود و سهامداران می بایست نسبت به خروج پول هوشمند و شناسایی سود، هوشیار باشند تا حاشیه سودشان دچار آسیب نشود.
با توجه به مطالب بیانشده میتوان گفت که پول هوشمند زمانی وارد بازار میشود که قیمت سهم در کف خود قرار دارد یا به پایینترین حد خود رسیده و نسبت به سهم امیدواری وجود ندارد و تقاضایی برای خرید سهم نیست. پول هوشمند به این دلیل وارد سهم میشود تا این عدم تقاضا را رفع کند و فشار فروش سهم را کاهش داده و قیمت سهم را افزایش دهد.
با این رویه، پول هوشمند را می توان یکی از ابزارهای قدرتمند ناظر بازار برای کنترل رشد یا ریزش سهم در نظر گرفت.
تشخیص ورود و خروج پول هوشمند
یکی از مهمترین شاخصه هایی که می توان ورود پول هوشمند به سهمی را متوجه شد، افزایش قابل ملاحظه حجم معاملات روزانه در بازار بورس است. با رصد حجم معاملات در بازه های زمانی متفاوت و مقایسه آن با میانگین هفتگی و ماهانه می توان ورود و خروج پول هوشمند در سهم یا بازار را رصد کرد.
با استفاده از نمودار های میله ای و دیگر اندیکاتورها می توان حجم معاملات و جهت بازار را حدس زد و با مقایسه حجم معاملات روزانه نسبت به بازه های زمانی مختلف می توان متوجه شد که سهمی از بازار عقب است یا خیر و نسبت به این اطلاعات می توان نسبت به خرید و فروش سهم سهم اقدام کرد.
بر اساس یکی از اصول رایج در بازار بورس والاستریت، حجم معاملات تغییرات قیمت را به وجود میآورد. حجم معاملات در بازارهای پررونق، نسبتاً سنگین و در بازارهای راکد، نسبتاً سبک است؛ اما بااینحال نمیتوان گفت تنها حجم معاملات بهطور دقیق این موضوع را مشخص کند. تشخیص ورود پول هوشمند نیاز به دانش کافی و تجربه و شناخت سهم دارد.
اگر حجم معاملات یک سهم در زمان عدم وجود تقاضای آن به یکباره افزایش زیادی بیابد یکی از نشانه های ورود پول هوشمند به حساب می آید. در مقابل این اتفاق می توان به فروش سنگین یک سهم به دیدگاه خروج پول هوشمند از آن سهم نگریست؛ بنابراین خرید و فروش سنگین یک سهم در بازه های زمانی کوتاه مدت را می توان نشانه ای از ورود و خروج پول هوشمند دانست.
ارزش معاملات روزانه نیز یکی دیگر از عوامل تشخیص این موضوع است. اگر میانگین ارزش معاملات روزانه در بازار در محدودهای باشد و در زمان کوتاهی دو تا سه برابر شود، میتوان نتیجه گرفت علت این نقدینگی بالا وجود پول هوشمند است. با توجه به نشانههای عنوانشده، سرمایهگذاران و سهامداران خرد میتوانند ورود یا خروج پول هوشمند را تشخیص دهند.
شناسایی پول هوشمند در سرمایه گذاری
از آنجا که سرمایه گذاران و دلالان آگاه به طور معمول سرمایه گذاری بیشتری می کنند، بعضی اوقات پول هوشمند با حجم معاملات بیشتر از حد معمول مشخص می شود، به ویژه هنگامی که داده های عمومی کمی برای اثبات حجم وجود ندارد.
دانستن این که دارندگان پول هوشمند چه کسانی هستند و در کجای آن سرمایه گذاری می کنند، می تواند برای سرمایه گذاران خرده فروشی که مایل به سوار شدن به مجموعه های سرمایه گذاران پول هوشمند هستند، سودآوری خوبی داشته باشد.
روشهای ردیابی، داده های معامله ای را از معامله گران تجاری و غیرتجاری به دارایی ها و بازارهای مختلف گروه بندی می کند. این نمودارهای “پول هوشمند در مقابل پول گنگ” تأکید می کند که تفاوت های چشمگیر در نحوه قرار گرفتن این دو گروه در بازار وجود دارد.
با این حال، برچسب های هوشمند و گنگ اغلب اغراق می شوند. براساس مبنای فردی، بیشتر مدیران و بازرگانان نمونه کارها در تلاشند تا بازده سرمایه گذاری شاخص کور را با گذشت زمان مطابقت دهند.
فیلتر ورود یا خروج نقدینگی به سهم
یکی از روش های کاربردی برای تشخیص ورود یا خروج پول هوشمند، فیلترنویسی است چرا که با این روش می توان به سادگی حجم معاملات را رصد کرد و سهامی را که با افزایش ناگهانی حجم مواجه شده اند را از بین هزاران نماد بورسی تشخیص داد.
همانطور که پیشتر اشاره شد، حجم معاملات تاثیر زیادی در تشخیص پول هوشمند در بازار بورس دارد و فیلتر حجم معاملات به سهامداران کمک می کند تا ورود و خروج پول هوشمند به سهم را با توجه به شرایط تکنیکالی و بنیادی سهم تشخیص دهند.
کلام آخر
پس در نتیجه می توان گفت که پول هوشمند زمانی وارد بازار می شود که قیمت یک سهم در پایین ترین حد خود باشد و بسیاری از افراد به این سهم برای افزایش قیمت و رشد آن امیدی نداشته باشند. در نتیجه سرمایه گذاران تقاضایی برای خرید این سهم در بازار ندارند.
در چنین شرایطی پول هوشمند وارد بازار سهم می شود تا تقاضا برای خرید سهم ایجاد کند و قیمت سهم رو به رشد برود. همان طور که مشخص است، هدف اصلی ورود پول هوشمند، تاثیر گذاشتن روی قیمت سهم در بازار است. بدین صورت که با افزایش خرید سهم، سهام رو به افزایش پیدا می کند و سرمایه گذاران در قیمت پایین سهم را خریداری می کنند و در قیمت های بالا به فروش می رسانند که سبب سودآوری می شود.