در این مقاله قصد داریم به بیان توصیه هایی برای مدیریت سرمایه گذاری در بورس و موفقیت در آن بپردازیم. اگر قصد سرمایه گذاری در بازار بورس را دارید باید بدانید که فعالیت در این بازار و دستیابی به رشد و توسعه اقتصادی نیازمند مدیریت سرمایه گذاری در بورس است و این مورد نیز مستلزم تجهیز منابع مالی بلند مدت از طریق بازار سرمایه است.
بیشتر بخوانید : دلایل قانع کننده برای سرمایه گذاری در بورس
نکاتی برای سرمایه گذاری موفق در بازار بورس
وجود بورس اوراق بهادار، قدرتمند و توسعه یافته، علاوه بر افزایش کمی حجم سرمایه گذاری و ارتقای کیفیت آنها، موجبات افزایش رشد و توسعه پایدار و درون زای اقتصادی را نیز فرآهم می آورد.
شرکت سبد گردان هدف مفتخر است که شما سرمایه گذاران عزیز را تا حدودی با بازار سرمایه جهت سرمایه گذاری مستقیم و غیر مستقیم همرامی کند. جهت بهبود مدیریت سرمایه گذاری در بازار بورس ادامه مطلب را مطالعه نمایید.
لحاظ کردن مدیریت سرمایه گذاری در بورس
چگونگی مدیریت سرمایه گذاری در بورس از موضوعاتی می باشد که هر سرمایه گذار در هنگام ورود به بازارهای مالی باید آن را آموزش ببیند و در معاملات خود استفاده کند.
یکی از انگیزه های افراد برای سرمایه گذاری در بورس و یا هر بازار مالی دیگری کسب سود است و این هدف موجب می شود که بسیاری از سرمایه گذاران وارد این بازار شوند. اما هر سرمایه گذاری در بدو ورود به بازار بورس باید ریسک های این بازار را بپذیرد تا بتواند با آرامش در بازار معامله کند.
مدیریت سرمایه گذاری در بورس و مبحث Drawdown
معمولا افرادی که در بازار سرمایه به دنبال نوسان گیری هستند باید به این موضوع توجه کنند تا با هدف کسب سود کوتاه مدت به سادگی سرمایه خود را از دست ندهند زیرا بدست اوردن اصل سرمایه در این حالت بسیار مشکل می باشد. پس حتما اولین اولویت سرمایه گذار با فعالیت در هر بازار مالی باید حفظ سرمایه باشد.
در بازارهایی مانند فارکس و یا بازار آتی سکه که دارای اهرم می باشد و سرمایه گذار قادر است با چند برابر سرمایه خود معامله کند، حساسیت موضوع به مراتب بیشتر است چرا که فرضا سرمایه گذار اگر با ۵ برابر دارایی خود معامله کند؛ با فرض ۱ واحد زیان در سرمایه در کل متحمل ۵ واحد زیان می باشد و به همین دلیل باید حساسیت بالاتری نسبت به سرمایه گذاری خود داشته باشد.
درباره فارکس و روش های مدیریتی آن بیشتر بداید
مدیریت سرمایه و محاسبه مقدار سود و زیان (R/R)
یکی از اصول اساسی مدیریت سرمایه گذاری در بورس این است که سرمایه گذار در هنگام ورود به معامله باید ریسک و در مقابل میزان بازده خود را تعیین کند ( تعیین میزان RISK/REWARD) قبل از انجام هر معامله سرمایه گذار باید میزان بازدهی خود را از سرمایه گذاری تعیین کند و در طرف مقابل نیز باید بررسی کند که اگر قیمت سهم کاهش پیدا کرد تا چه میزان در بازار زیان می کند.
یعنی سرمایه گذار باید بررسی کند که به ازای هر واحد سود حاضر است چه مقدار زیان را تحمل کند.
چه میزان زیان را در معاملات لحاظ کنیم
نکته اول در این خصوص تعیین R/R در معاملات هست اما یکی از عواملی که موجب می شود سرمایه گذاران متحمل زیان زیادی شوند این است که یا حد زیان را در معاملات خود در نظر نمی گیرند و اجازه می دهند که زیانشان بزرگ تر شده و دیگر تمایلی برای فروش سهم ندارند و یا اینکه با معاملات پی در پی و همراه با زیان باعث از بین رفتن سرمایه شان می شوند.
گاهی اوقات میبینیم که معامله گر هیچ نظارتی بر حساب ها ندارد و به زیان اجازه پیشروی می دهد تا جایی که بخش زیادی از سرمایه اش را از دست میدهد. برای مدیریت معاملات باید مقدار زیان خود را طوری تنظیم کنید که در هر معامله بیشتر از ۳% کل سرمایه وارد زیان نشوید.
همه افراد جامعه ما بورس را نمی شناسند و با طریقه سرمایه گذاری و فایده هایی که سرمایه گذاری در بورس دارد را نمی شناسند. اما اگر کسانی که قصد سرمایه گذاری در بورس را دارند بعد از آشنایی با بورس و فعالیت در آن در زندگی اقتصادی مردم بسیار موثر می باشند.
بیشتر مردم پس انداز های خود را فقط در بانک های تجاری نگهداری می کنند و از راه های دیگری که می توانند از پس انداز خود استفاده کنند و یک سود قابل توجه دریافت کنند با خبر نیستند.
ولی این روز ها یک سرمایه گذار می تواند در مالکیت واحد های تولیدی و تجاری بزرگ مشارکت داشته باشد و از نتایج سرمایه گذاری خود به راحتی سود های قابل توجه ایی دریافت نماید.
اما به راستی یک شخص چگونه ممکن است با سرمایه اندک خود در سرمایه گذاری های بزرگ شریک باشد، در حالی که حتی شرکای خودش را نمی شناسد؟ امکان کسب اطلاع از نحوه فعالیت، میزان هزینه ها و درآمد ها وجود ندارد. از طرفی دیگر چنین شخصی چگونه باید در جریان اطلاعات مالی شرکت هایی که در آن مشارکت کرده است باشد.
پاسخ این سوال، بورس امکانات لازم برای سرمایه گذاری و مشارکت در شرکت ها را فراهم نموده است و بر فعالیت های شرکت ها نظارت می کند و مدافع حقوق سرمایه گذاران نیز می باشد.
تاریخچه بورس در ایران
بورس ایران در سال ۱۳۱۵ به وجود آمد. در این سال یک کارشناس که از هلند و یک کارشناس از بلژیک به منظور بررسی و شروعی در مورد تهیه و تنظیم مقررات و قوانینی که ناظر بر فعالیت بورس اوراق بهادار به ایران آمدند. اما مطالعات آن ها با آغاز جنگ جهانی دوم متوقف شد.
مدتی بعد از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۲۲ مجددا در سال ۱۳۲۳ مامورت تشکیل بورس اوراق بهادار به اتاق بازرگانی و صنایع و معادت، بانک مرکزی و وزارت بازرگانی وقت محول گردید. این گروه پس از ۱۲ سال تحقیق و بررسی در سال ۱۳۴۵ قانون و مقررات تشکیل بورس اوراق بهادار تهران را تهیه و لایحه مربوط را تقدیم مجلس شورای ملی نمود.
این لایحه در اردیبهشت ۱۳۴۵ تصویب شد و بورس تهران عملا در سال ۱۳۴۶ با ورود سهام بان صنعت و معدن و شرکت نفت پارس فعالیت خود را آغار نمود .
مزایای ورود به بورس و سرمایه گذاری در بورس
بورس مکان و شرایط را به وجود می آورد تا سرمایه گذاران و شرکت ها بتوانند در کنار یکدیگر فعالیت کرده و اهداف خود را برآورده کنند. بنابراین بازار بورس برای سرمایه گذاران و شرکت ها مزایای منحصر به فردی فراهم می کند و که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم.
مزایای سرمایه گذاری در بورس
بورس امکانات و مزایای بسیار زیادی در اختیار سرمایه گذاران می گذارد. عدم نیاز به سرمایه بزرگ، قدرت نقد شوندگی، بازده بالا متناسب با ریسک پذیرفته شده. بزرگ شدن و ارزشمند شدن بازار بورس، باعث ارزشمندی سرمایه گذاری در بورس و به وجود امدن پتانسیل بالقوه را فراهم می کند.
عدم نیاز به سرمایه های کلان
به دلیل اینکه محدودیت مالی برای سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار وجود ندارد سرمایه گذاران زیادی حتی با سرمایه های خیلی کوچک به سرمایه گذاری در بورس بپردازند.در بازار سرمایه به راحتی میتوان حتی با صد هزار تومان بخشی از سهام یک شرکت بزرگ و یا کوچک را خریداری کرد. اما اگر بازار بورس وجود نداشت، امکان اینکه با این مبلغ سرمایه گذاری کرد، وجود نداشت.
قدرت نقد شوندگی بالا
سرمایه گذاران با سرمایه گذاری در بورس می توانند در هر زمانی دلخواهی وارد و یا از بازار خارج شوند. توسعه الکترونیکی بازار نیز، به این سرعت ورود و خروج از سرمایه گذاری در بورس کمک می کند. این شرایط خوب به ندرت در حوزه های مشابه وجود دارد.
بازده مناسب با پذیرش ریسک متناسب
بازار سرمایه شرایطی دارد که سرمایه گذاران می توانند میزان ریسک سرمایه گذاری در بورس را خودشان تعیین نمایند. این عمل باعث این می شود که سرمایه گذاران بتوانند نسبت به تحمل ریسک خودشان به معامله بپردازند. در مدیریت سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار یک قاعده کلی وجود دارد که اصطلاحا رابطه بده-بستان بین ریسک معاملات و بازده سود می گویند.
زمانی که سرمایه گذاری ریسک بیشتری را تحمل کند سودی که ممکن است کسب کند هم بیشتر است اما اگر تحمل ریسک سرمایه گذار پایین باشد سود هم به میزان همان ریسک پایین می باشد. به همین دلیل هر سرمایه گذار می تواند با توجه به میزان ریسکی که می پذیرد، بازده مورد نظر خود را طلب کند.
حتما مطالعه کنید : کم ریسک ترین سرمایه گذاری در بورس چگونه است؟
گسترش بورس
در سال های گذشته بورس ایران رشد افزایش بسیار خوبی داشته و با توجه به ارائه ابزار های مالی جدید در چند سال اخیر، انتظار افزایش رشد این بازار تا رسیدن به ظرفیت نهایی کماکان وجود دارد.
با اینکه در بورس ایران تنوع آنچنانی وجود ندارد، منابع کسب سود در بازار بورس اوراق بهادار بسیار متنوع می باشد. به این نحوی که یک سهم خریداری شده می تواند با روش های گوناگونی مثل افزایش سرمایه، تفاوت قیمت خرید با قیمت روز و سود نقدی هر سهم برای دارنده خود، سودآور باشد.
مطالب مرتبط: چگونه به یکی از بورس بازان حرفه ای ایران و جهان تبدیل شویم؟
وجود پتانسیل بالقوه
علی رغم رشد این بازار در سال های اخیر هنوز ظرفیت های رشد بالقوه ای وجود دارد و همچنین سیاست های خصوصی سازی دولت به تقویت این بازار ها کمک می کند.
مزایای ورود به بورس در شرکت ها
سوالی برای سرمایه گذارانی که قصد سرمایه گذاری در بورس ایران پیش می آید که چرا شرکت ها برای حضور در این بازار در تلاشند و مزایای این شرکت ها از حضور در بورس چیست؟ در داخل بورس به دلیل معافیت های مالیاتی،تسهیل در افزایش سرمایه و تامین مالی از طریق اوراق بدهی(اوراق مشارکت، اوراق قرضه، اوراق صکوک و …) شرکت ها بسیار علاقه دارند.
مطالب مرتبط: بررسی عوامل موثر بر قیمت سهام و رفتار بازار بورس اوراق بهادار
معافیت مالیاتی
شرکت هایی که در داخل بورس اجازه سرمایه گذاری در شرکت را به سرمایه گذارانی که قصد سرمایه گذاری در بورس را دارند،بدهد. با تایید سازمان بورس و اوراق بهادار حداقل ۲۰ درصد سهام شناور آزاد داشته باشند، معادل دو برار معافیت های فوق بخشودگی مالیاتی برخوردار می شوند.
تمام درآمد های صندوق های سرمایه گذاری، تمام درآمد های حاصل از سرمایه گذاری در اوراق بهادار و درآمد های حاصل از نقل و انتقال آن ها از پراخت مالیات بر درآمد و مالیات بر ارزش افزوده معاف می باشند.
حتی خرید و فروش سهام شرکت هایی که چر در داخل بورس و چه در فرابورس حضور داشته باشند، چه خود سهام و چه حق تقدیم خرید سهام تازه انتشار یافته معاف از هر گونه مالیاتی می باشد.
تامین مالی از طریق اوراق بدهی
بر اساس قانون تجارت به شرکت های سهامی عام اجازه داده شده است تا نسبت به انتشار اوراق مشارکت اقدام نمایند، از این رو حضور در یک بازار متمرکز این امر را به نحو چشمگیری تسهیل خواهد نمود. در بورس اوراق بهادار با درآمد ثابت تامین مالی کنند.
اخیرا شرکت ها می توانند از طریق انواع اوراق بهادار با درآمد ثابت، نظیر صکوک و اجاره و صکوک مرابحه اقدام به تامین مالی نمایند.