سبد سرمایه گذاری در زعفران و کالا به شرح ذیل طراحی شده است، در ادامه با ویژگی های این سبد و مزایای آن آشنا شوید.
اهداف حساب سبد سرمایه گذاری در زعفران و کالا
این سبد برای کسانی طراحی شده که اعتقاد دارند با افزایش نرخ ارز، نرخ کالا هایی که بیش از ۸۰ درصد آن صادراتی است نیز افزایش پیدا خواهد کرد. لذا این افراد می توانند از این حساب به جای خرید زعفران و کالا استفاده کنند. همچنین برای کشاورزانی که زعفران کشت میکنند می تواند فرصتی برای فروش محصولات خود در فرصت زمانی مناسب و مناسب ترین قیمت باشد.
مخاطبین حساب سبد سرمایه گذاری در زعفران و کالا
همه مردم به ویژه علاقه مندان به سرمایه گذاری در حوزه کشاورزی
ویژگی ها و شرایط سبد سرمایه گذاری در زعفران و کالا
- طبق قاعده ۷۰-۷۰، حداقل هفتاد درصد دارایی ها در گواهی سپرده زعفران و کالا سرمایه گذاری می شود
- فرصت سود آوری متناسب با گواهی سپرده زعفران و کالا
- حذف ریسک سرمایه گذاری کوتاه مدت
- امکان برداشت وجه حداکثر تا ۲۰% خالص دارایی ها ظرف مدت قرار داد
- امکان سرمایه گذاری تا ۱۰۰% در گواهی سپرده زعفران و کالا
- امکان سرمایه گذاری تا ۳۰% دارایی ها در سایر اوراق بهادار
- به دلیل سرمایه گذاری عمده در یک صنعت این سبد جز سبدهای با ریسک زیاد تلقی می شود
- امکان واریز وجه به حساب با هر مبلغی در هر دوره زمانی
آشنایی با سبد سرمایه گذاری زعفران هدف
آشنایی با بورس کالا
تعریف گواهی زعفران
به زبان ساده، گواهی سپرده همان قبض انبار است، یعنی شما که دارای زعفران هستید می توانید با مراجعه به انبارهای مورد تایید بورس، زعفران خود را تحویل دهید و یک قبض یا گواهی سپرده زعفران دریافت کنید. نکته مهم این است که شما می توانید با طی مراحل، زعفران خود را بااستفاده از گواهی انبار موجود در بورس به فروش برسانید. بعد از آن، هر کس گواهی سپرده را در اختیار داشته باشد مالک زعفران موجود در انبار است. نکته مهم دیگر اینکه این گواهی، بارها و بارها قابل معامله است. مثلا هم اکنون که معاملات به صورت آنلاین انجام می شود، فرد خریدار می تواند در یک روز چند بار یک گواهی را خرید و فروش کند.
بورس کالا بهصورت طبیعی باعث شفاف شدن قیمتها میشود؛ چراکه قیمت ها در بورس بهصورت روزانه و لحظهای مشخص میگردد. همین امر کمک بزرگی به بحث شفافیت قیمت ها در بخش کشاورزی میکند و موجب اطلاع کشاورزان از قیمتهای واقعی میشود. از طرفی معاملات زعفران در بورس کالا سبب لزوم رعایت استانداردهای بورس است که این بستر در کاهش صادرات محصول بیکیفیت نیز تأثیرگذار است.
زعفران اصیل ایرانی، محصولی منحصربهفرد با ارزشهای جهانی بوده که حفظ جایگاه تاریخی و بینالمللی آن، در رأس سیاستهای وزارت جهاد کشاورزی و سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران قرار دارد. در سال ۹۷ با توجه به نوسانات ارزی، قیمت هر کیلوگرم زعفران نگین حدود ۱۲ میلیون تومان بود؛ ولی در سال ۹۸ این رقم به پایینتر از ۸ میلیون تومان تنزل یافت. منشأ این کاهش شدید قیمت در خارج از کشور و با ترفندهای دامپینگی دلالان بینالمللی بوده است.
ایران بزرگترین تولیدکننده زعفران در جهان بوده که بخش عمده محصول زعفران ایران صادر میگردد؛ بنابراین با در نظر گرفتن این موضوع، مهمترین عوامل مؤثر بر قیمت زعفران را میتوان به ترتیب زیر دستهبندی نمود:
- نوسانات نرخ ارز
- تقاضای جهانی و داخلی زعفران
- عرضه زعفران
- قوانین و مقررات
- تعرفههای گمرکی کشورهای واردکننده زعفران
- میزان عرضه کشورهای رقیب در بازار
نوسانات نرخ ارز
ایران با تولید بیش از ۹۰ درصد از زعفران جهان، تولیدکننده برتر این محصول است. مطابق آمار اتاق بازرگانی در سال ۹۶ میزان کل صادرات زعفران کشور ۲۰۷ تن به ارزش ۲۹۰ میلیون دلار بوده است. لذا هرگونه نوسان نرخ ارز در کشور، قیمت این کالا را تحت تأثیر قرار خواهد داد.
نوسانات نرخ ارز در بلند مدت اثرات مثبتی بر تقاضای صادرات ایران داشته است؛ مطالعات انجامشده نشان می دهد که نرخ ارز در مقایسه با سایر متغیرها، بیشترین تأثیر را بر قیمتهای صادراتی زعفران داشته است.
تقاضای جهانی و داخلی زعفران
با توجه به اینکه تقریباً ۸۰ درصد زعفران صادر میگردد، ازاینرو بدیهی است تغییرات نرخ ارز، هزینه حملونقل هوایی که عمده محصول بدینوسیله صادر میگردد، سیاستهای تعرفهای کشورهای واردکننده و تحولات مربوط به صنایع مرتبط با زعفران در این کشورها بهعنوان بخشی از عوامل تعیینکننده قیمتهای صادراتی، بر میزان تقاضای آنها برای واردات زعفران تأثیرگذار خواهد بود.
از طرفی دیگر با توجه به اینکه زعفران در بسیاری از کشورها بهعنوان یک کالای لوکس در نظر گرفته میشود، در صورت وقوع بحرانهای جهانی و کاهش قدرت خرید مصرفکنندگان خارجی، تقاضا برای این محصول کاهش یافته و قیمت آن تحت تأثیر قرار خواهد گرفت.
عوامل مؤثر بر عرضه زعفران
شرایط جوی
شرایط جوی و آب و هوایی یکی از عوامل مؤثر بر قیمت زعفران در بازار است. پیاز زعفران به سرما حساس است و در صورت برودت هوا، یخزدگی و یا سرمازدگی با توجه به صدمه دیدن پیاز زعفران، میزان عرضه این محصول در بازار کاهش یافته و درنتیجه قیمت آن در بازار افزایش خواهد یافت. همچنین وقوع خشکسالی نیز علیرغم اینکه زعفران به آب کمی نیاز دارد، در پارهای از موارد به کاهش عرضه و درنتیجه افزایش قیمت محصول منجر گردیده است.
یارانه ها و بیمه های کشاورزی
فعالیتهای کشاورزی به دلیل متغیر بودن شرایط جوی و محیطی، فعالیتی همراه با ریسک محسوب شده و همواره تولیدکنندگان با خسارات ناشی از حوادث قهری و بلایای طبیعی روبهرو هستند که موجب میشود همواره نگران عملکرد اقتصادی و بازپرداخت هزینههای مختلف باشند.
بیمه محصولات کشاورزی کمک میکند تا کشاورزان برنامههای مدیریتی و استراتژیهای پایدارتری را برای کاهش ریسک به کار ببرند. این امر موجب ایجاد امنیت تولید و سرمایهگذاری آسانتر در بخش کشاورزی میشود.
قیمت زمین و دسترسی به آب
این گیاه تنها دو بار در سال اول آبان ماه (قبل از محصول دهی) و اوایل آذرماه (در پایان محصول دهی) به آب نیاز دارد و تا بهار، آب باران و برف برای آن کافی است. هر چه قیمت زمینی که زعفران در آن کشت میشود بالاتر باشد، قیمت محصول زعفران هم بالاتر خواهد بود.
نهاده های کشاورزی
قیمت نهاده های کشاورزی مانند انواع کودهای شیمیائی و حیوانی، مواد دفع و کنترل آفات، ماشینآلات کشاورزی و نیروی کار در قیمت این محصول و درنتیجه عرضه آن مؤثر است. بهرغم سختی کار برداشت زعفران، با وجود پیشرفتهای زیاد تکنولوژی، محصول زعفران هنوز در تمامی ابعاد بهصورت سنتی اداره میشود. کاشت، داشت، برداشت و حتی روش خشککردن محصول زعفران نیز سنتی است که این امر موجب بروز مشکلات فراوانی برای تولید و عرضه این محصول محسوب میشود. هرچند تولید زعفران نیاز به ماشینآلات سنگین ندارد، اما استفاده از ماشین آلات سبک کشاورزی و ابزارهای مدرن خشککردن و بستهبندی در مزارع زعفران، با توجه به اهمیتی که این محصول در تجارت خارجی ایران و کسب درآمد ارزی و نیز افزایش درآمد کشاورزان دارد، امری اجتنابناپذیر به نظر میرسد.
قوانین و مقررات بازار
بهطورکلی سیاستهای گمرکی، صادراتی، جوایز صادراتی، خرید تضمینی و حتی مالیاتی نیز در برهه هایی از زمان بر بازار زعفران تأثیر گذاشته است.
تعرفههای گمرکی کشورهای وارد کننده زعفران
با توجه به اینکه بخش اعظم زعفران ایران صادر میگردد، نرخ تعرفه های وارداتی کشورهای مقصد تأثیر زیادی بر قیمت زعفران و صادرات آن خواهد داشت.
میزان عرضه کشورهای رقیب در بازار
علیرغم اینکه ایران تولیدکننده و صادرکننده اصلی بازار زعفران در جهان است، اما با توجه به سودآوری مناسب این محصول، کشورهای دیگری که در این حوزه فعالیت دارند، سیاستگذاری و سرمایهگذاری قابلتوجهی جهت افزایش سهم خود در بازار جهانی این محصول انجام داده اند. این موضوع نهتنها جایگاه ایران در بازار را با چالش مواجه خواهد نمود، بلکه با توجه به افزایش عرضه این محصول به نوسانات احتمالی در قیمت آن دامن خواهد زد.
معاملات گواهی سپرده کالایی
با توجه به رونق معاملات زعفران بهصورت گواهی سپرده کالایی، امید است که در این بازار اتفاقات خوبی برای زعفران ایرانی پیش آید. درواقع ازآنجاییکه استانداردهای بورس کالا میتواند خیال خریداران خارجی را از بابت کیفیت محصول راحت کند، مشتریان خارجی بهجای مراجعه به دلالان، مستقیماً از بورس کالای ایران خرید خواهند کرد و این اتفاق بهمرور زمان به شناخته شدن زعفران در جهان بهعنوان یک کالای ایرانی میانجامد؛ اما رونق معاملات زعفران در بورس کالا شرایطی را میطلبد که باید با برنامهریزی مناسب به آن دست یافت؛ این شرایط طی سالهای گذشته و بهمرور زمان در بورس کالا ایجاد شده است. بر این اساس علاوه بر انجام معاملات این محصول در بازار فیزیکی بورس کالا، سال گذشته معاملات گواهی سپرده زعفران در بورس کالا نیز راهاندازی شد.
جدای از تمام شرایطی که ممکن است بر روی یک بازار تأثیرگذار باشد، آیندهای که برای بازار گواهی سپرده کالایی زعفران در نظر گرفته شده، میتواند این بازار را با توجه به سوق دادن تقاضای واقعی به این سمت و رشد بازار در بین فعالان، به یک بازار مرجع برای قیمتگذاری منصفانه زعفران تبدیل کند.
صادرات زعفران
کیفیت زعفران ایران باعث شده تا صادرات زعفران ایران بیشتر از پیش رونق داشته باشد. تجارت زعفران در بازارهای جهانی از هدف هایی است که خیلی از صادرکننده های ایرانی با جدیت آن را دنبال می کنند. اما صادرات زعفران هم مانند هر تجارت دیگری، نیازمند دانستن اطلاعات اولیه صادراتی و موضوعاتی مانند مجوز و مدارک لازم برای صادرات، ترخیص از گمرک، نحوه بسته بندی و موضوعات دیگر است. در این قسمت درباره صادرات زعفران ایران و وضعیت زعفران ایران در بازارهای بین المللی زعفران (مخصوصا کشورهای حاشیه خلیج فارس) صحبت می کنیم.