دامنه نوسان بورس محدود شود چه اتفاقی خواهد افتاد؟

دامنه نوسان بورس محدود شود چه اتفاقی خواهد افتاد؟

کاهش دامنه نوسان بازار سهام از 5 به 2 درصد موضوعی بود که پرونده‌اش در نیمه دوم اسفند 98 در پی موج اعتراضات فعالان بازار با نامه‌ای از جانب وزیر اقتصاد و دارایی بسته شد. اما این در حالی است که باز هم با گذشت حدود پنج ماه زمزمه‌ای در خصوص کاهش دامنه نوسان از 5 به 2 درصد به گوش می رسد. حال سوالی که پیش می آید این است که اگر دامنه نوسان بورس محدود شود چه اتفاقی می افتد؟ و یا اصلا اتفاق خوبی است یا خیر؟  کارشناسان در این خصوص نظرات و باورهای متفاوتی دارند به طوری که برخی از آنها موافق این اتفاق هستند و می گویند با در نظر گرفتن محدودیت برای دامنه نوسان بازار سهام، درصد زیادی از هیجانات که حاکم بر جو بازار می باشد کاهش می یابد و زمانی که بازار به‌طور غیرعادی روند صعودی یا نزولی به خود می گیرد، کاهش دامنه نوسان موجب می شود سهامداران راحت‌تر تصمیم‌گیری کنند.

بیشتر بخوانید: حقانی نسب: با مصوبه تغییر دامنه نوسان از ۵ به ۲ درصد مخالفم

با کاهش دامنه نوسان چه اتفاقی برای بورس خواهد افتاد؟

آیا کاهش دامنه نوسان از 5 به 2 درصد به نفع سهامداران و فعالان بازار سرمایه می باشد؟ در ادامه به نظر چند کارشناس بازار سرمایه در این خصوص می پردازیم و از آن ها می خواهیم به این سوال پاسخ دهند که اگر دامنه نوسان بورس محدود شود چه اتفاقی خواهد افتاد؟

موافقان کاهش دامنه نوسان بر این باورند که کاهش دامنه نوسان از 5 به 2 درصد موجب جلوگیری از نوسانات و رشد بدون پشتوانه سهام شرکت‌های کوچک می شود و از طرفی به تقویت معامله سهام شرکت‌های بنیادی و بزرگ کمک می کند و اعمال این قانون با هدف حمایت از سرمایه افراد تازه‌وارد بورس ضروری می باشد و بازار بورس را امن‌تر خواهد کرد. اما عده‌ای از کارشناسان نیز مخالف این امر می باشند و معتقدند که اگر دامنه نوسان محدود شود سبب کند شدن روند معاملات شده و اقتصاد کشور را تحت تاثیر قرار می‌دهد. تجربه‌ها حاکی از آن است که وضع چنین قوانینی صرفا برای جلوگیری از هیجانات زودگذر اتخاذ می شود و تاثیر قابل ملاحضه‌ای در کلیات روند بازار سهام ندارد. اما با توجه به شرایط موجود این نوع تصمیمات از سوی مسئولان سازمان در زمان کاهش یا افزایش بیش از حد شاخص‌ها اتخاذ می‌شود.

به گزارش از دنیای اقتصاد:

با کاهش دامنه نوسان ارزش واقعی بازار رو می‌شود

محمد قیومی
کارشناس بازار سرمایه

محمد قیومی کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این سوال که دامنه نوسان بورس محدود شود چه اتفاقی خواهد افتاد؟ و آیا شما با این طرح موافق هستید یا نه گفت: با سیاست کاهش دامنه نوسان کاملا موافق هستم. با رشد بیش از 280 درصدی بازار از ابتدای سال سهامداران زیادی با سرمایه اندک وارد بازار شده و انتظار بازدهی کلان دارند. با کاهش دامنه نوسان این معامله‌گران به سرعت از بازار خارج خواهند شد و امکان ریزش بازار نیز وجود دارد. از دلایل کاهش دامنه نوسان می‌تواند حذف معامله‌گران کوتاه‌مدت و جو حبابی بورس باشد. درصورت تحقق این مهم بازار به ارزش واقعی خود نزدیک‌تر خواهد شد و سهامداران جدید انتظار رشد نجومی سهام خود را همانند کسانی که مدت زیادی در بورس فعالیت داشتند ندارند. با اجرای این سیاست روند متعادل‌تر و صف‌های خرید‌وفروش بیشتر شده و مردم عادی به آرامش بیشتری می‌رسند. در مجموع نوسان 2 درصدی قیمت در روز نه تنها موجب تغییر کمتر قیمت‌ها خواهد شد بلکه شاخص کل نیز کمتر از تغییرات نرخ تاثیر می‌پذیرد.

 

مرگ تدریجی سهامداران

پرندیس کوثری
کارشناس بازار سرمایه

پرندیس کوثری مخالف طرح کاهش محدودیت دامنه نوسان است. او می گوید: ایجاد محدودیت به نفع بازارها نیست و به خصوص محدودیت دامنه نوسان در بورس سبب کند شدن روند معاملات شده و اقتصاد کشور را تحت تاثیر قرار می‌دهد. سیاست کاهش دامنه نوسان دو دلیل می‌تواند داشته باشد. اول اینکه احتمال ریزش سنگین دربازار سرمایه وجود دارد و دولت ممکن است برای جلوگیری از ضرر بیشتر سهامداران چنین تصمیمی گرفته‌ باشد. با اجرایی شدن کاهش دامنه نوسان به نوعی سهامداران مرگ تدریجی را تجربه خواهند کرد. اگر در سقوط این مهم محقق شود صف‌های فروش بیشتر شده و به لحاظ روانی آسیب بیشتری به معامله‌گران خواهد رسید. دوم اینکه  درصورتی که برای اصلاح شاخص و قیمت‌ها چنین موردی مطرح شده است باید گفت در حال حاضر رشد هیجانی آنچنانی در بازار سرمایه نداریم. کاهش دامنه نوسان لزوما به معنی افت شاخص و ریزش بازار نیست. اگر در آینده نزدیک افت شاخص کل را شاهد باشیم این مهم می‌تواند جو روانی بیشتری داشته باشد و صف‌های فروش را طولانی‌تر کرده و مدت زمان زیادی در صف‌ها در انتظار خواهیم ماند. در شرایط فعلی اجرای سیاست کاهش دامنه نوسان تاثیر چندانی در بازار نخواهد گذاشت و بازار همانند روزهای گذشته نوسانی خواهد بود.

کاهش نوسان، افزایش هیجان

علی‌رضا عسکری‌مارانی
کارشناس بازار سرمایه

با اجرای چنین تصمیمی کاملا مخالف هستم. در صورتی که بخواهیم قوانین بورس را رعایت کنیم حجم مبنا باید حذف شود. بورس بازار حراج است و ایجاد هرگونه سیاستی که منجر به گره معاملاتی شود خلاف قانون حراج است. در 17 سال گذشته حجم مبنای تعریف‌شده هیچ سنخیتی با قیمت آغازین و قیمت پایانی و تطبیق این دو باهم ندارد و سبب ایجاد صف خرید و فروش شده و حراج اتفاق نمی‌افتد و اسم چنین بازاری بورس نیست. او در پاسخ به این سوال که دامنه نوسان بورس محدود شود چه اتفاقی خواهد افتاد؟ گفت:

با کاهش دامنه نوسان به حجم صف‌های فروش و خرید اضافه شده و روند معاملات را کند کرده و شاخص را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. دامنه نوسان دربازارهای سرمایه سایر کشور‌ها بیش از 5 درصد است و اگر سهمی در یک روز به سقف دامنه نوسان رسید آن نماد بسته شده و بعد از ساعاتی مجددا معاملات از سرگرفته می‌شود و مانع ایجاد صف‌های خرید و فروش می‌شوند.

 

بهتر است مدیریت بازار سرمایه با ابزارهای دیگر انجام شود

مصطفی امیدقائمی
مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری اهداف

در چنین شرایطی کاهش دامنه نوسان می‌تواند برای سهامداران کوچک بسیار مهم باشد و باعث خروج بعضی از این سهامداران شود. برای کنترل و مدیریت بازار سرمایه بهتر است دولت از ابزار دیگری به جز کاهش دامنه نوسان استفاده کند. اجرای چنین سیاستی سبب کندی روند معاملاتی شده و سرمایه‌گذاران در خرید و فروش احتیاط بیشتری به خرج خواهند داد. سرمایه‌گذاران بورسی سهام خود را در بلندمدت نگهداری کرده تا زمانی که به قیمت مورد نظرشان نزدیک شد و بازدهی قابل توجهی را کسب کنند و سهام خود را به فروش برسانند. وضع چنین قوانینی تاثیر قابل ملاحظه‌ای در کلیات روند‌های بازار سرمایه نداشته و صرفا برای جلوگیری از هیجانات زودگذر اتخاذ می‌شود.

 

Tags :
Share This :