چرا بورس دوباره ریزش کرد؟/ چشم انداز بازار سرمایه در نیمه دوم سال

چرا بورس دوباره ریزش کرد؟ چشم انداز بازار سرمایه در نیمه دوم سال

روز گذشته در اولین روز از هفته ی سوم شهریورماه بازار سرمایه پس از چند روزی که به واسطه ی تغییر نرخ تسعیر محصولات پتروشیمی، روند صعودی به خود گرفته بود، با افت ۲۱ هزار واحدی به کار خود پایان داد. اما می خواهیم بدانیم چرا بورس دوباره ریزش کرد؟ در واقع به نظر میرسد عامل اصلی افت بازار سرمایه کنترل نرخ ارز با گشایش های ارزی اخیر بود که موتور رشد بازار را خاموش کرده و بازار سهام را مانند دیگر بازارها به سمت رکود کشیده است. اما برای آگاهی از جزئیات این که چرا بورس سقوط کرد و چشم انداز و وضعیت بازار سرمایه در نیمه دوم سال ۱۴۰۲ و اینکه آیا این وضعیت رکودی در نیمه ی دوم سال هم ادامه دار خواهد شد با ما همراه باشید.

علت منفی شدن بازار بورس و چشم انداز بازار سرمایه در نیمه دوم سال

به گزارش سبدگردان هدف شاخص کل بازار سرمایه از اواسط اردیبهشت ماه سال جاری تا ابتدای شهریور ماه در یک روند نزولی قرار گرفت به طوری که با ریزشی بیش از ۲۰ درصد از ارتفاع ۲ میلیون و ۵۵ هزار واحدی به محدود ی ۱ میلیون و ۹۰۰ هزار واحد رسید.

همپوشانی نمودار شاخص کل با روند نرخ ارز در بازار غیر رسمی به خوبی نشان می دهد به واسطه ی تثبیت نرخ ارز و کاهش انتظارات تورمی، بازار سرمایه وارد مدار نزولی شد و مشخصا دیگر توان رشد های شارپی که در نیمه ی دوم سال گذشته داشت را ندارد.

 

علت منفی شدن بازار بورس و چشم انداز بازار سرمایه در نیمه دوم سال

تثبیت نرخ ارز، عامل اصلی عدم رشد شاخص کل

در پاسخ به این سوال که چرا بورس دوباره ریزش کرد؟ باید گفت که به اعتقاد اکثر کارشناسان اصلی ترین موتور محرک بازار سرمایه، رشد نرخ ارز است. در شرایطی که اعمال سیاست های فعالانه ی بانک مرکزی در خصوص مدیریت نرخ ارز و همچنین گشایش های ارزی اخیر، توانسته ثبات را به بازار ارز برگرداند، به نظر می رسد بازار سرمایه نیز همچون سایر بازار ها وارد فضای رکودی شود.

دیگر نکته ای که مهر تایید بر این ادعا خواهد زد، عدم رشد ادامه دار بازار سرمایه بعد از تغییر نرخ تسعیر است که تعجب خیلی از کارشناسان را به دنبال داشت.

ادامه دار بودن فضای رکودی بازار سرمایه در نیمه دوم سال

دیگر نکته ای که به نظر می رسد به فضای رکودی بازار سرمایه در نیمه دوم سال دامن بزند، هدم پایه پولی است که به واسطه ی بازگشت ارزهای بلوکه شده به چرخه اقتصاد ایران رخ خواهد داد.به بیان دیگر کاهشی که به واسطه این فرایند در پایه پولی رخ خواهد داد، به منزله ی اعمال سیاست های انقباضی در اقتصاد عمل کرده و با سرد کردن اقتصاد، طبیعتا اقدامی ضد تورمی محسوب شده که زمینه های رکودی را پدید خواهد آورد.

با توجه به اینکه تسعیر این ارزها و بازگشت آن ها به چرخه ی اقتصاد ایران سبب کاهش قابل توجه پایه پولی خواهد شد، علاوه بر دو تاثیر بالا، به منزله اعمال یک سیاست انقباضی عمل کرده و فضای رکودی اقتصاد ایران را دامن خواهد زد که همین امر باعث خواهد شد تا انتظارات برای افت هرچه بیشتر قیمت ها خصوصا در بازار هایی که ذات سفته بازانه دارند را داشته باشیم./ تسنیم

حسن رضایی‌پور با ارائه به مطلبی به عنوان سرنوشت بورس بعد از شنبه ریزشی در دنیای اقتصاد، اعلام کرد: شاخص‌ کل بورس نخستین روز هفته را نزولی آغاز کرد. به طوری که با ریزش بیش از ۲۱ هزار واحدی از میانه کانال ۱. ۲ میلیون واحد فاصله گرفت که با خروج پول همراه بود.

این در حالی است که طی ۱۰ روز قبل، نماگرها روند متعادلی را پشت سر گذاشته بودند. به همین دلیل اصلاح موقتی تا حدودی در این هفته قابل‌ پیش‌ بینی بود و با‌ این‌حال افت شاخص کل از چند منظر قابل بررسی است.

در وهله نخست باید به این موضوع اشاره شود که ریزش ۲۱ هزار واحدی شنبه را نمی‌توان اصلاح نامید. بنابراین ریزش ابتدای هفته تا حدود زیادی معادلات روزهای قبل مبنی بر تداوم روند صعودی بازار را با تردید مواجه کرد.

شاخص‌ با شروع روند نزولی مجددا به کف کانال ۱. ۲ میلیون واحد سقوط کرد. به نظر می‌رسد روند روزهای آتی تا حدود بسیاری چشم‌انداز بازار را مشخص خواهد کرد که آیا این نماگر می‌تواند مجددا به بیش از این سطح بازگردد یا در نمایی دیگر، عواملی سبب خواهد شد تا وضعیت فوق پایدار باقی بماند؟

بررسی‌ رفتار معامله‌گران نشان می‌دهد سرمایه‌گذاران اتفاقات هفته قبل را با دیده تردید می‌نگرند. اگرچه تغییر در سیاست‌های ارزی بانک مرکزی در رابطه با اصلاح نرخ خوراک صنایع و در دستور کار قرار دادن محاسبه قیمت جدید پایه برخی کالاها، اقداماتی جهت منتفع ساختن برخی سهام خواهد شد اما با توجه به عدم‌ ثبات در سیاست گذاری‌های اقتصادی، سرمایه‌گذاران با ابهامات فراوانی پیرامون قوانین جدید مواجه هستند.

از سوی دیگر با نزدیک شدن به نیم سال دوم، دولت با فشار مضاعفی برای کسری منابع مواجه خواهد شد. با توجه به اینکه این مهم بر تصمیم‌گیری‌های سیاست گذار در راستای تامین منابع اثرگذار است به نظر می‌رسد تردیدهایی را برای ورود پول به بازار سهام به وجود آورده است. از این‌رو ریزش شنبه را می‌توان به این موضوع مرتبط دانست.

با وجود آنکه این دو خبر اثرات جدی در صورت‌های مالی شرکت‌ها بر جای خواهد گذاشت اما بی‌اعتمادی حاکم بر بازار مانع از ورود پول به بازار شد. در شرایط کنونی بازار به غیر از ریسک‌های سیاستگذار با ریسک جدی مواجه نیست.

تجربه نیز نشان‌دهنده آن است که اقدامات سیاست گذار همواره از عواملی بوده که سمت‌ و سوی بورس را تغییر داده و ریسک‌های تحمیل‌ شده به بنگاه‌های اقتصادی از سوی سیاستگذار به عنوان عاملی بازدارنده در روندهای صعودی شناخته می‌شود که طی سال‌های اخیر نیز به‌کرات نقش کلیدی در نوسانات کاهشی بازار ایفا کرده است.

اکنون که بازار با عقب‌نشینی سیاستگذار در خصوص اقدامات ناصحیح روبرو شده، سرمایه‌گذاران با تثبیت این وضعیت به‌مرور راضی خواهند شد تا با اطمینان بیشتری سرمایه را وارد بازار سهام کنند. دور ماندن سیاستگذار از اقدامات دستوری سبب کشف قیمت واقعی در برخی کالاها شده و این مهم، عاملی در راستای بازدهی بازار و منتفع شدن سهامداران محسوب می‌شود.

در مقطع فعلی که بازارهای موازی نیز با تخلیه حباب قیمت‌ها روبرو هستند، فرصت مناسبی برای بازار سهام وجود دارد تا به دلیل ارزندگی قیمتی، سرمایه‌ گذاران با ریسک کمتری مواجه باشند. روند قیمتی در بازارهای خودرو، سکه و حتی مسکن از متغیرهای اثرگذار بر بازار سهام است.

بازار سهام با توجه به اینکه به صورت پایدار با نوسان همراه است، نسبت به بازارهای رقیب سریع‌تر وارد مرحله تخلیه حباب قیمتی می‌شود. به این ترتیب می‌توان گفت بازار از انرژی ذخیره شده ورود پول حقیقی برخوردار بوده و ده روز مثبت و سبزپوشی نماگرها، نشانه مثبتی از تداوم روند صعودی بازار خواهد بود.

کما اینکه نوسان و اصلاح موقتی نیز در کمین بازار بوده و در هفته جاری اگر با شوک‌های پی‌درپی ناشی از انتشار اخبار ناگهانی مواجه نشود از مقاومت بعدی عبور خواهد کرد./ بورس پرس

 

برای مطالعه بیشتر:

پیش بینی بورس در هفته سوم شهریور ۱۴۰۲/ کدام صنایع مورد توجه سرمایه گذاران خواهند بود؟

پیش بینی بورس در هفته سوم شهریور ۱۴۰۲/ کدام صنایع مورد توجه سرمایه گذاران خواهند بود؟

 

Tags :
Share This :