در این مطلب قصد داریم به شرح ۱۰ قانون اصلی سرمایه گذاری در بورس که سهامداران باید بدانند بپردازیم. سرمایه گذاران جهت بهره مندی از سود و همچنین بازدهی مناسب نه تنها در بورس بلکه در تمام بازار هایی که قصد سرمایه گذاری در آن را دارند باید به قوانین آن واقف باشند.
بیشتر بخوانید: انواع روش های سرمایه گذاری در بورس
بررسی قوانین سرمایه گذاری در بازار بورس
همانطور که گفته شد لازمه هر سرمایه گذاری موفق، آگاهی کامل نسبت به تکنیک ها و قوانین بخصوص آن بازار است از این رو بازار سرمایه نیز قوانین ویژه خود را داشته و همانطور که می دانید رشد اخیر شاخص کل بازار بورس ایران نسبت به چند سال اخیر بی سابقه بوده و جذابیتی را برای سرمایه گذاران بوجود آورده که جهت حفظ سرمایه در این بازار و همچنین حفظ روند رو به رشد آن، نو سهامداران باید اطلاعات دقیق نسبت به قوانین آن داشته باشند.
۱ . سرمایه خود را از دست ندهید
اولین قانون سرمایه گذاری در بورس حفظ سرمایه و افزایش آن است. هدف اصلی سرمایه گذاری افزایش پول و بهره مندی از سود می باشد. اگر فکر میکنید که سرماه خود را از دست می دهید، بهتر است که سرمایه گذاری نکنید زیرا سرمایه گذاران پول از دست نمی دهند زیرا تنها این دلالان هستند که پول از دست می دهند و آنها هیچ قانونی را رعایت نمی کنند. آن ها براساس تفکر خود شرط می بندند.
آن ها هیچ گاه ریسک و سود آوری معامله را آنالیز نمی کنند درحالیکه سرمایه گذاران بسیار منضبط هستند. سرمایه گذاران قوانینی را وضع می کنند و به آن قوانین پایبند می مانند. برای این سرمایه گذاران بهترین بازده بالاترین بازده نیست، بلکه بهترین بازده ممکن برای کمترین ریسک است. سرمایه گذاران در واقع باید اصل سرمایه گذاری را یاد بگیرند.
۲. قانون اول سرمایه گذاری را به خاطر بسپارید
این مورد بر اهمیت قانون شماره ۱ تاکید دارد.
۳. دید بلند مدت داشته باشید
یکی دیگر از قوانین اصلی سرمایه گذاری در بازار بورس که سهام داران باید به آن توجه داشته باشند این است که سرمایه گذاران باید دید بلند مدت به سرمایه گذاری داشته باشند. بازار سهام از نظر زمان بازده بهتری نسبت به بازار های موازی خود دارد.
اگر هدف شما کوتاه مدت است، نباید در بازار سهام سرمایه گذاری کنید. بازار سهام در کوتاه مدت یک ماشین اخذ رای است. بازار سهام ممکن است در کوتاه مدت بازده خوبی نداشته باشد.
تقریبا ۹۰ درصد از معامله گران کوتاه مدت پول خود را از دست می دهند. اگر هدف سرمایه گذاری شما بلند مدت است، می توانید در بازار سهام سرمایه گذاری کنید. تنها با نگه داشتن سهام برای مدت طولانی، می توانید ریسک را به صورت کامل کاهش دهید. اگر افق سرمایه گذاری شما کمتر از ۲ سال باشد، می توانید صندوق های نقدی ثابت و غیرثابت را در نظر بگیرید.
بیشتر بخوانید : چه تضمینی برای سرمایه گذاری در بورس وجود دارد؟
۴. تنوع در چیدمان سبد دارایی
سبد سهام شما باید دارای متشکل از سهام صنایع مختلف باشد. شما می توانید یک سبد با ۱۰ – ۲۰ سهام ایجاد کنید. اگر اصل کارهای خود را روی تعداد کمی سهام متمرکز کنید، نتیجه غیر منتظره از یک سهام می تواند کارها را به پایین بکشید. شما با تنوع مناسب، ریسک را کاهش می دهید. با این حال، تنوع بیش از حد هیچ نتیجه خوبی نخواهد داشت.
همچنین بخوانید: نکاتی برای تشکیل بهترین سبد سهام
۵. نوسان را نادیده بگیرید
سرمایه گذاری در بورس باعث می شود تا شما صاحب بخشی از شرکت شوید. شما باید مانند یکی از صاحبان شرکت تفکر کنید. شما نمی توانید هر روز از خواب بیدار شوید و به دنبال دلایلی برای فروش شرکت باشید. اگر از نتایج سه ماهه شرکت و چند رویداد مهم مرتبط با شرکت یا صنعت راضی هستید، باید به سهام پایبند باشید.
قیمت سهام شما در هر ثانیه تغییر می کند اما به معنای تغییر ارزش شرکت نیست. تا زمانی که اصول شرکت خوب باشد، حرکت قیمت ها را در نظر نگیرید. قیمت سهام هر روز را چک نکنید. شما سهام را به یک دلیل محکم خریداری کرده اید. تا زمانی که آن دلیل باقی است، سهام را نگه دارید.
۶. به هیچ وجه هیجانی رفتار نکنید
از دیگر قوانین سرمایه گذاری در بورس ایران این است که سرمایه گذاران و بخصوص نو سهامداران هیچ گاه شتاب زده عمل نکنند و رفتار های هیجانی خود را کنترل کنند.
اگر می خواهید یک سرمایه گذار موفق باشید، باید بر احساسات خود غلبه کنید. موفقیت در بازار سهام بیشتر به تحمل احساسات شما بستگی دارد تا اینکه از هوش تجاری بهره ببرید. آلبرت انیشتین در سقوط بازار سهام ۱۹۲۹ پول خود را از دست داد. ایساک نیوتن در ۱۷۲۰ در حباب دریای جنوبی ۳ میلیون دلار از دست داد.
اگر وجود تمام اطلاعات همه چیز برای موفقیت باشد، این دانشمندان بزرگ نمی توانستند پول خود را از دست دهند. موفقیت شما به کنترل احساسات شما بستگی دارد. شما باید صبر کنید تا منتظر فرصت مناسب باشید. شما باید در زمانی خریداری کنید که همه در حال فروش هستند.
شما باید سهام خود را زمانی که همه در حال وحشت هستند نگه دارید و حتی در چنین موقعی می توانید سهام خود را افزایش دهید. شما باید در زمان مناسب از سهام خارج شوید و زمانیکه که دیگران دیوانه وار خرید می کنند، بیکار بنشینید.
بیشتر بخوانید : ۱۰ دلیل منطقی برای سرمایه گذاری در بورس
۷. حاشیه امنیت را پیدا کنید
این مورد مهم ترین قانون سرمایه گذاری در بازار سرمایه است. با رعایت این قانون می توانید دو قانون اول را دنبال کنید. در بیشتر سهام های محبوب نمی توانید امنیت پیدا کنید. قیمت سهام باید پایین تر از ارزش ذاتی آن باشد. این سهام با ارزش است. این سهام ریسک بزرگی را ایجاد نمی کند.
از آنجایی که این شرکت ارزش ذاتی خود را دارد، قیمت سهام نمی تواند برای مدت طولانی پایین بیاید. حتی اگر پایین بیاید، سرانجام به ارزش ذاتی خود باز می گردد.
۸. سهام آسیب دیده را بخرید نه شرکت آسیب دیده
از مهمترین قانون سرمایه گذاری در بازار سهام خرید سهام آسیب دیده است نه خرید سهام شرکت آسیب دیده!! ما بر اهمیت حاشیه امنیت و ارزش افزوده سهام تأکید می کنیم.
سهام ارزشمند به معنای سهام ارزان نیست. سهام ارزشمند شرکت های خوب با اصول خوب هستند اما به دلایلی قیمت آن ها بسیار پایین تر از ارزش ذاتی آن ها می باشد. ما می توانیم آن سهام را بخریم. شرکت های فقیر نیز با قیمتی ارزان آن را می فروشند. آن ها نمی توانند دارای سهام ارزشمند باشند.
۹. تخصیص دارایی
اگر چه گفتیم که بورس بهترین بازده را نسبت به بازار های موازی خود دارد اما ۱۰۰ درصد ثروت خود را در بازار سهام قرار ندهید. بازده بازار سهام معمولا در دوره تورم خوب است و صندوق های بدهی (FD یا اوراق قرضه) بازده بهتری را در طول تورم به همراه دارند. ۷۵ درصد از پول خود را در سهام و ۲۵ درصد باقیمانده را در صندوق های بدهی سرمایه گذاری کنید. ممکن است شما با تغییر وضعیت این نسبت را بازبینی کنید.
بیشتر بخوانید : آیا در بازار بورس سود تضمینی وجود دارد؟
۱۰. زودتر شروع کنید تا از قدرت ترکیب استفاده کنید
آلبرت انیشتین گفت: علاقه به ترکیب، هشتمین شگفتی جهان است.
اگر از ۲۰ سالگی شروع به سرمایه گذاری کنید و تنها ۱۰۰۰ روپیه سرمایه گذاری کنید، در بازنشستگی خود ۳ کرور دریافت خواهید کرد. (۱۵ درصد بازده)
اما اگر از ۴۰ سالگی شروع کنید، تا همان ۳ کرور را به دست بیاورید، باید ۲۰۰۰۰ روپیه سرمایه گذاری کنید.
واقعا اگر زود شروع به سرمایه گذاری کنید معجزه رخ می دهد، می توانید تنها با ۱۰۰۰ روپیه به جای ۲۰۰۰۰ روپیه برای بازنشستگی پول انباشت کنید. این مورد تنها ۵ درصد است. به همین ترتیب، می توانید با سرمایه گذاری زودهنگام، تمام اهداف اصلی مالی خود را برآورده کنید.
حتی می توانید مقدار کمی سرمایه گذاری کنید اما همانطور که گفته شد باید دید بلند مدت به آن داشته باشید. شروع زود هنگام می تواند شما را از تمام مشکلات مالی نجات دهد. اما دیر شروع کردن از هرگز شروع نکردن بهتر است.
نتیجه گیری:
سرمایه گذاری در بورس بهترین روش ممکن برای تأمین نیازهای مالی شما می باشد. سرمایه گذاری در بورس بسیار ساده است و کافیست که شما منظم باشید. شما باید قوانین بازی را رعایت کنید. امیدوارم با رعایت این ۱۰ قانون بتوانید به موفقیت در سرمایه گذاری برسید.